Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Infrastructura de cercetare a IMT – o platformă pentru interacţiune şi parteneriat

25 Noiembrie 2015




Exemplele de mai sus ilustrează realizări ale IMT în MEMS (microsisteme electromecanice), domeniul său principal de activitate, în care a obţinut cele mai bune rezultate în proiectele europene.

Ultimul exemplu aparţine laboratorului de Nanotehnologii (Dr. Mihaela Kusko) care face parte din Centrul de Nanotehnologii (CNT-IMT). Melania Banu (biolog, cu masterul în genetică aplicată) operează (pagina următoare, figura de jos) un set de echipamente care permite depunerea controlată a materialului biologic pe un suport, sub forma unei microreţele (microarray), precum şi scanarea acestuia prin excitare fluorescentă. Este o metodă de mare productivitate pentru testarea materialului genetic. Laboratorul colaborează strâns cu firma GeneticLab, primul şi cel mai important laborator privat de diagnostic genetic din România. Cercetătorii din IMT au conceput şi fabricat o nouă platformă microarray, pe suport nanostructurat, care s-a dovedit mai performantă în studiul unor materiale biologice a căror compoziţie este corelată cu o predispoziţie la cancerul mamar şi ovarian. Această cercetare a conturat perspectiva unei colaborări cu Franţa (MINATEC, Grenoble) în realizarea unor noi instrumente pentru teste ADN.

Concluzii şi perspective
Acest tur de orizont ilustrează importanţa activităţilor multi- şi interdisciplinare, a parteneriatelor în cercetare (inclusiv cu firme din ţară şi din străinătate), a infrastructurii de cercetare complexe care asigură modelarea pe calculator, realizarea tehnologică de micro-nanostructuri şi testarea acestora (de remarcat şi evoluţia în timp a IMT de la microtehnologii, la micro-nano-biotehnologii).

Intrarea în funcţiune (noiembrie 2015) a centrului de cercetare CENASIC (nanotehnologii şi nanomateriale bazate pe carbon) va lărgi profilul de activitate al institutului, amplificând mult posibilităţile de procesare tehnologică. Treptat, noile echipamente cuprinse în cele opt laboratoare experimentale ale CENASIC vor intra în sistemul de servicii ale centrului IMT-MINAFAB.

Aceasta infrastructură experimentală extinsă permite IMT să abordeze în forţă obiectivul său strategic, acela de a constitui o platformă tehnologică bazată pe utilizarea mai multor tehnologii generice esenţiale (TGE/KET): micro-nanoelectronica, fotonica, nanotehnologia, materiale avansate. „Orizont 2020” se bazează pe potenţialul tehnologiilor generice şi industriale în asigurarea competitivităţii Europei. În particular, combinaţia diferitelor TGE/KET este extrem de versatilă, oferind un mare potenţial în aplicaţii diverse.

Pentru că abordarea strategică a IMT să aibă succes este necesară o concentrare a resurselor care să asigure o masă critică, o implicare în parteneriate la nivel naţional şi internaţional în domeniul de expertiză al institutului.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite