Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

A doua tinerețe a acumulatoarelor plumb-acid

25 Noiembrie 2015




În mod natural, programul nostru de cercetare a condus la necesitatea dezvoltării de noi metode de investigare a bateriilor. În consecință, am propus recent spre brevetare o nouă metodă de investigare a curentului produs în baterie pe parcursul descărcării. Metoda constă, în esență, în înregistratea de imagini IR ale electrozilor în timpul descărcării bateriei. Odată înregistrată amprenta termică a curentului, ecuația propagării căldurii permite analiza cantitativă a cauzei încălzirii electrodului, adică a curentului electric. Rezultatul este distribuția spaţială a curentului în electrod, care poate fi corelată cu rezultatul investigațiilor numerice. Corelația tehnicilor experimentale cu analiza numerică ne permite să determinăm gradul de eficiență al diverselor tipuri de configurații ale acumulatoarelor în diverse regimuri de funcționare.

Perspective
Investigațiile realizate până în prezent au fost centrate pe dezvoltarea de tehnici experimentale specifice, respectiv pe validarea predicțiilor propuse în urma rezolvării modelelor teoretice dezvoltate pentru a descrie modul de funcționare al bateriei plumb-acid. Până în prezent studiile noastre au avut ca obiect de studiu exclusiv electrozii utilizați în acumulatoare comerciale. Cu începere de anul viitor intenționăm să producem modele funcționale proiectate integral conform ipotezelor de lucru avansate de noi.

Dezvoltarea de noi direcţii de cercetare în domeniul stocării energiei va beneficia în viitor de noile facilități experimentale deschise prin recenta inaugurare în INCDTIM, pe data de 11 noiembrie 2015, a Centrului de Cercetare şi Tehnologii Avansate pentru Energii Alternative (CETATEA).

Pe termen lung obiectivul strategic al cercetărilor noastre îl reprezintă avansul rapid înspre produse cu performanțe superioare, ale căror caracteristici au potențialul de a atrage atenția partenerilor industriali.

Referințe:
R. Ahuja, A. Blomqvist, P. Larsson, P. Pyykkö, and P. Zaleski-Ejgierd, Phys. Rev. Lett. 106, 018301 (2011)
D. O. Scanlon et. al. Phys. Rev. Lett. 107, 246402 (2011)
D. Pavlov, "Lead Acid Batteries: Science and Technology. A Handbook of Lead Acid Battery Technology and its Influence on the Product", Elsevier (2011), ISBN 978-0-444-52882-7.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite