Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Facultatea de Energetica - sase decenii si jumatate de invatamant energetic la Bucuresti

28 Ianuarie 2016



După aproximativ trei decenii de la apariţia în anul 1921 a primelor forme ale învăţământului energetic universitar din România, în anul 1950, creşterea cererii de energie electrică şi termică, necesitatea de construire a unor instalaţii moderne, consolidarea unui sistem interconectat la nivel naţional şi implicarea activă a unor personalităţi vizionare au impus crearea Facultăţii de Energetică, la Institutul POLITEHNIC Bucureşti, cu trei specializări: Termoenergetică, Electroenergetică şi Hidroenergetică.



La 11 ani de la înfiinţare, în anul 1961, facultatea s-a dezvoltat prin înfiinţarea secţiei de Automatică, care în 1966 s-a desprins din nucleul iniţial şi a devenit facultate de sine stătătoare. În anii 1967 şi 1972 s-au înfiinţat specializările Centrale Nuclearo-Electrice şi Energetica Industrială. Transformările profunde declanşate în 1990, prin trecerea la economia de piaţă, au determinat restructurări de fond şi în domeniul producţiei, transportului şi distribuţiei energiei electrice şi termice bazate pe noi soluţii tehnice, financiare şi organizaţionale, având ca obiective creşterea eficienţei energetice şi protecţia mediului ambiant. Pentru a face faţă noilor provocări de pe piaţa muncii, Facultatea de Energetică a dezvoltat trei noi specializări: Ingineria Mediului, Ingineria Economică şi Informatică Aplicată în Energetică.

În anul 2006, evoluţia mediului economic şi restructurările la nivelul sistemului energetic au determinat transformarea specializărilor Electroenergetică, Centrale Nuclearo-Electrice şi Energetică Industrială, atât ca formă cât şi ca denumire, în Ingineria Sistemelor Electroenergetice, Energetică şi Tehnologii Nucleare şi respectiv Managementul Energiei.



Odată cu implementarea sistemului Bologna, respectiv a sistemului bazat pe puncte de credit transferabile, s-a trecut de la învăţământul de 5 ani la cel de licenţă de 4 ani, cu posibilitatea continuării studiilor în cadrul programelor de master de 2 ani. În prezent, în cadrul facultăţii sunt oferite 11 programe de master, din care unul în limba engleză, ce oferă specializări în direcţii de actualitate ale domeniului ingineriei energetice. Doctoratul - cel de-al treilea ciclu de pregătire universitară, se asigură în cadrul facultăţii noastre prin şcoala doctorală înfiinţată în anul 2012.

Colaborările internaţionale au permis în utimii ani dezvoltarea unor programe de dublă diplomă cu universităţi de prestigiu din Franţa şi Italia, atât la nivelul studiilor de licenţă şi masterat, cât şi a celor de doctorat. Relaţiile stabilite cu partenerii industriali şi de cercetare, naţionali şi transnaţionali, au condus la semnarea mai multur protocoale de colaborare, pentru burse private, stagii de practică şi premii pentru studenţii facultăţii.

Astăzi, la şase decenii şi jumătate de la înfiinţare, Facultatea de Energetică dispune de un prestigios corp profesoral constituit din peste 100 de cadre didactice, respectiv de laboratoare didactice şi de cercetare cu dotare de înalt nivel tehnic, unele unice în ţară, fiind o şcoală de elită în învăţământul superior tehnic românesc, recunoscută la nivel naţional şi internaţional, în care se pregătesc peste 2000 studenţi.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite