Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Investiția în angiografie va revoluționa în România tratamentul bolilor cardiovasculare și al tumorilor

22 Martie 2016




Strategii moderne de diagnostic a accidentului vascular cerebral și în chirurgia pediatrică
Pe locul doi într-un clasament al incidenței sale, accidentul vascular cerebral, cu efecte dezastruase asupra pacienților, își are adesea originea în stenozele vasculare cerebrale, iar cercetarea lor în centrele create de acest proiect va pune în evidență cauzele, metodele de diagnostic și prevenire ale stenozelor vaselor cerebrale. De asemenea, experții incluși în acest proiect îți propun să se implice în elaborarea și dezvoltarea unei strategii de incidență și diagnostic a malformațiilor congenitale la nou-născuți, sugari și copii, bazată pe o infrastructură adecvată și un personal specializat în domeniul cardiologiei pediatrice și a chirurgiei cardiovasculare pediatrice. O plagă a zilelor noastre este reprezentată de cardiopatiile congenitale. Potrivit statisticilor, 8 nou-născuți dintr-o mie vin pe lume cu cardiopatii congenitale, afecțiuni care trebuie recunoscute prompt și tratate la timp pentru recuperarea pacienților. Proiectul derulat de Academia de Științe Medicale va avea un rol esențial în dezvoltarea cercetării în chirurgia și diagnosticul cardiovasular pediatric, domenii care nu s-au dezvoltat suficient în România. De altfel, programul va răspunde exhaustiv acestei urgențe naționale, dezvoltarea cardiologiei pediatrice, în mod special a celei privind malformațiile congenitale, în condițiile în care, în prezent, există doar două centre în România în care sunt salvate viețile copiilor care vin pe lume cu malformații incompatibile cu viața.

Cancerul hepatic, investigat prin metode 3D și 4D
Un domeniu extrem de important, pe care îl vom putea aborda științific prin acest proiect, este cel al tumorilor hepatice, zonă în care Institutul Clinic Fundeni și, personal, dr. Irinel Popescu, au o înaltă specializare. Sub această umbrelă au fost incluse mai multe teme extrem de importante, printre care și evaluarea vascularității și a microvascularității tumorilor pe baza cărora se dezvoltă tumorile hepatice, obiectiv realizabil utilizând echipamente angiografe hibride, cu posibilități de achiziție a imaginilor tip computer tomograf și de rezonanță magnetică. Probabil foarte curând vom ajunge la reproducerea 3D și 4D a acestor vascularizări, cu ajutorul acestui tip de echipamente”, declară profesorul Radu Deac. Este vorba despre evaluarea vascularizației și microvascularizației tumorilor hepatice utilizând echipamente hibride, adică angiografe cu posibilități de achiziție a imaginilor de tip computer tomografic. De asemenea, aparatele vor fi folosite la stabilirea unei hărți virtuale a vascularizației tumorale prin achiziția angiografică 3D și integrarea imaginilor de CT (computer tomografie) și IRM (imagistica prin rezonanță magnetică). Aparatele care vor fi achiziționate în cadrul acestui program vor fi folosite și pentru studiul factorilor de risc evaluați prin date clinice, elemente de caracterizare anatomo-clinică obținute prin angiografie la pacienții cu indicație de revascularizație infrainghinală, dar și pentru angioarhitectonica tumorilor maligne, domeniu care include mai multe teme de cercetare.

Tehnicile de investigație și tratament se schimbă rapid și iar proiectul pe care îl coordonăm ne va ajuta să ținem pasul cu ele. Hepatocarcinomul, cel mai frecvent cancer al ficatului, va putea fi diagnosticat mai precis. Biopsia poate însemna intervenție chirurgicală, în timp ce noi propunem proceduri moderne, în mare parte neoperatorii. În cancerul ficatului, există cinci metode de tratament, iar una dintre ele, pe care o cunoaștem, se numește chemoembolizare, o metodă prin care se introduc (pe cale arterială) niște substanțe care au rolul de a opri evoluția tumorii. Cea de-a doua, mai nouă, pe care încă nu o avem, este radioembolizarea, care la rândul ei implică existența unui angiograf și care presupune o procedură prin care se introduc particule care distrug tumoarea. În țările cu sisteme de sănătate avansate, în mod normal trebuie să existe toate aceste metode și un panel interdisciplinar, echipe care să decidă care dintre metode este aplicabilă”, afirmă prof. dr. Irinel Popescu, președintele Academiei de Științe Medicale și expert în domeniul tumorilor hepatice.

***
Sintetizând, proiectul va fi util dintr-o multitudine de perspective. Determină dezvoltarea de centre medicale de cercetare pentru introducerea de noi tehnologii în practica medicală, va apropia performanța medicală de populație și, nu în ultimul rând, va permite instruirea cadrelor medicale tinere, medici și asistenți medicali, în aplicarea de noi tehnologii. Cercetarea și tehnologia își vor pune astfel amprenta asupra calității metodelor de diagnostic și tratament din țara noastră, asigurând în ultimă instanță evolutia sistemului medical românesc.




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite