Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Vremea schimbarilor

24 Iunie 2006




La toate acestea se adauga restul: vizibilitatea in piata, completarea ofertei catre corporatii, fidelizarea lor, etc.


Sistemul poate sa fie astfel implementat incat sa permita conectarea corporatiilor atat prin SWIFT cat si direct la banca (in functie de marimea sau dorinta corporatiei).


Iata ca, in doua articole consecutive, am prezentat doua tipuri de business care pot sa fie implementate (gazduite) peste o retea interbancara deja existenta. Unul din business-uri este bazat pe volum de tranzactii (fabrica de facturi si distribuitorii ei) iar celalalt este bazat pe valoarea tranzactiilor din-tr-o piata (relativ inchisa si care necesita reglementari speciale) si nu neaparat pe numarul acestor tranzactii.


Care sunt costurile


Orice lansare a unui serviciu nou de catre o banca costa. Peste acest nou serviciu bancar se adauga costurile cu migrarea la faza a 2-a a SWIFTNet. Numai ca ambele costuri scad in contextul noilor reduceri de preturi anuntate de SWIFT in 14 iunie 2006, aplicabile cu incepere de la 1 iulie 2006. Printre scaderile de preturi anuntate, cu importanta pentru bancile din Romania, sunt: o medie de 8.2% a pretului de transmitere a unui mesaj, mesajele unei infrastructuri locale si mesajele FIN-Copy vor costa cu 5,6% mai putin, pretul mesajelor internationale InterAct scade cu 10%. Pe langa acestea, o reducere importanta a costurilor implementarii SWIFTNet, faza a 2-a, va fi adusa de faptul ca intreaga comunitate SWIFT va fi dotata, fara cost, cu dispozitivele HSM astfel: bancile care au implementat SAS pe platforma Windows, un BIC8 si sunt pe nivelul de conectivitate 1 sau 2 sunt indreptatite la un set USB HSM; celelalte banci sunt indreptatite sa primeasca 2 HSM pentru locatia de productie si unul pentru locatia de rezerva.


SWIFT va livra dispozitivele HSM si componentele software necesare fazei a 2-a de migrare la SWIFTNet cu 3 luni inainte de deadline-ul reprezentat de upgrade-ul de infrastructura (C1). Pentru Romania, acest deadline este 31 octombrie 2007. La aceasta data toate bancile din Romania trebuie sa lucreze productiv utilizand noua tehnologie de securitate, PKI si HSM.


Firma BIS este furnizor de solutii informatice bancare, cu o expertiza dezvoltata in zona sistemelor de plati. Detinem un portofoliu consistent de produse software bazate pe standardele globale ale industriei. Produsele noastre sunt conforme cu reglementarile nationale privind gestiunea operatiunilor de transfer de fonduri in timp real, managementul lichiditatii, reconcilierea contabila a operatiunilor si reducerea riscurilor de operare. BIS asigura, prin personalul sau, un set amplu de servicii de consultanta si prestari de servicii cu valoare adaugata.


Informatii suplimentare sunt disponibile la www.bisnet.ro.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite