Insecuritatea, noua „normalitate
Peste patru ani vor exista mai mulți oameni care vor avea smartphone-uri decât cei care vor beneficia de energie electrică sau apă curentă. Mediul enterprise resimte deja, din plin, explozia mobilității, mai ales în ceea ce privește costurile și riscurile de securitate.
Numărul utilizatorilor mobili evoluează de două ori mai rapid decât populația lumii. În 2020, vor există aproximativ 5,5 miliarde de utilizatori mobili, ceea ce va reprezenta 70% din întreaga populație.
Potrivit celei de a zecea ediții a Cisco Visual Networking Index, traficul de date mobile va crește de peste 8 ori în decursul următorilor patru ani, volumul total urmând să atingă valoarea de 367 Exabytes. De care vor fi responsabile, în proporție de 98%, device-urile inteligente, însă "partea leului" (81%) va aparține smartphone-urilor.
Peste patru ani vor exista mai mulți oameni care vor utiliza smartphone-uri (5,4 miliarde) decât cei care vor beneficia de energie electrică (5,3 miliarde) sau apă curentă (3,5 miliarde).
Estimări eronate
Adoptarea accelerată a mobilității la nivel global generează deja provocări importante în mediul enterprise. Pe de o parte, este vorba de creșterea gradului de încărcare a departamentelor IT, obligate să dezvolte rapid noi soluții și servicii de suport pentru utilizatorii mobili și să rezolve - cel mai adesea din mers - problemele de securitate. Pe de alta - de încărcarea suplimentară pusă de componenta mobilă pe bugetele IT. Asimilarea accelerată a mobilității în activitățile de business scoate la suprafață costuri ascunse pe care majoritatea managerilor nu le iau în calcul.
Conform unui recent studiu realizat de Redshift Research, pe un eșantion de 500 de companii care au adoptat "oficial" mobilitatea, costurile generate sunt de aproape două ori mai mari decât estimările inițiale. Motivele: managerii IT nu au luat în calcul, în fazs primară, decât cheltuielile cu achiziționarea device-urilor și plata abonamentelor către operatori.
Ori, potrivit Redshift, costul total de proprietate (TCO) generat de adoptarea mobilității în mediul enterprise are următoarea structură:
48% - operatorii telecom;
21% - echipamentele;
15% - resursele IT;
10% - serviciile adiționale;
6% - securitatea.
Securitatea crește nota
Este adevărat că, dacă ne raportăm la structura de cost prezentată, rezultă că organizațiile care adoptă modelul Bring-You-Own-Device pot beneficia de economii semnificative. Dar obțin și o creștere a gradului de încărcare al departamentelor IT. Ale căror atribuții se complică rapid, pentru că sunt obligate să gestioneze o flotă eterogenă de echipamente (varii vendori, versiuni diferite de sisteme de operare etc.), peste care au un control relativ redus. (Conform studiilor Bytglass, 53% din utilizatorii mobili refuză să respecte regulile adopției BYOD.)
Per total, Redshift Research estimează la aproximativ 1.804 dolari cheltuielile anuale ale companiilor cu fiecare utilizator mobil. Valoarea variază însă în funcție de importanța pe care companiile o acordă securității. Studiul citat arată că una din patru companii s-au confruntat în decursul anului trecut cu cel puțin o breșă de securitate, iar pagubele au fost între 40.000 și 400.000 de dolari.
Avertizările asura riscurilor induse de mobilitate sunt din ce în ce mai numeroase. De exemplu, raportul Check Point de anul trecut arată că 42% dintre organizații s-au confruntat cu incidente de securitate mobilă, iar 82% se așteaptă ca volumul acestora să crească. Potrivit studiului Lookout realizat pe un eșantion de 100 responsabili IT, 74% dintre respondenți se confruntaseră în 2015 cu probleme de securitate mobilă. Iar raportul Mobile Virusology realizat anual de Kaspersky Lab indică faptul că volumul de malware care vizează utilizatorii mobili a crescut de peste trei ori anul trecut (față de 2014).
Sunt semnale de alarmă care nu pot fi ignorate fără asumarea riscurilor și pagubelor aferente, dar care pot fi evitate printr-o abordare proactivă. Cea de a XX-a ediție a expo-conferinței Ziua Comunicațiilor, cel mai reprezentativ și longeviv eveniment al industriei telecom românești, include o sesiune și un workshop dedicate exclusiv problematicii de securitate. Cu o participare de peste 700 de specialiști IT&C din 20 de industrii, care aduce alături reprezentanții celor mai importanți jucători din piață și cei ai instituțiilor de reglementare, Ziua Comunicațiilor reprezintă mediul ideal de a accesa niveluri superioare de experiență și competență.
Parerea ta conteaza:
(0/5, 0 voturi)