Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Pol tematic de excelență in cadrul USAMVB: Conferinţa Internaţională „Agricultură pentru Viaţă, Viaţă pentru Agricultură“

19 Mai 2016




Aceste platforme s-au dovedit a fi mijloace eficiente de promovare, calitatea articolelor a crescut, revistele au fost indexate în baze de date prestigioase, astfel încât colaborarea cu ELSEVIER de a publica un volum Agriculture and Agricultural Science Procedia a venit ca o urmare firească.

Dintre lucrările prezentate în sesiunile plenare și cele tematice ale conferinței, sunt selecționate cele mai valoroase articole ştiinţifice care să fie apoi publicate pe platforma Science Direct alături de lucrări prezentate în cadrul conferințelor de top din lume. Toate articolele publicate în ELSEVIER Procedia - Agriculture and Agricultural Science sunt transmise către Thomson Reuters Conference Proceedings Citation Index - Science pentru a fi evaluate şi incluse în ISI Web of Science. Această diseminare online la scară mondială, în regim open access, reprezintă o creștere a vizibilității şi a prestigiului de care se bucură atât evenimentul în sine, cât şi USAMVB deopotrivă.

Colaborarea cu ELSEVIER reprezintă o confirmare a standardelor de înaltă calitate, creşte şi mai mult interesul de participare a cercetătorilor de prestigiu internaţional, dar reprezintă şi o miză mai mare, alături de un angajament de calitate, responsabilitate şi inovare pentru viitor.

În esenţă, care este pentru USAMVB miza organizării anuale a acestei manifestări şi a creşterii sale accelerate?
Obiectivul propus iniţial a fost acela de a continua tradiţia şi experiența USAMVB și de creștere a vizibilității internaționale în promovarea rezultatelor cercetării ştiinţifice, prin lansarea unui eveniment ştiinţific major, comun pentru toate facultăţile universității. Dar este mai mult decât atât: conferința sprijină USAMVB în realizarea misiuniii sale, prin creșterea numărului de participanți la nivel internațional (peste 200 prim-autori străini din 36 de țări în 2015) pe de o parte, dar și prin creșterea nivelului de schimb de informații și colaborare cu partenerii din mediul afaceri, în special din mediul agricol. Conferinţa asigură accesul şi contribuția la crearea de cunoaștere, pe de o parte, și, ceea ce considerăm extrem de important, transferul și adaptarea acesteia către mediul economic românesc. Este o dimensiune a misiunii universității noastre pe care o considerăm extrem de importantă şi pe care o vom consolida cu fiecare ediție.

Ce rol joacă cercetarea în strategia de dezvoltare a USAMV Bucureşti? Cum îşi pune Conferinţa amprenta asupra creşterii calităţii şi a rolului cercetării în mediul universitar, dar şi dincolo de porţile sale?
USAMVB doreşte să devină un pol de cercetare, recunoscut naţional şi internaţional, pe baza contribuţiilor la dezvoltarea cunoaşterii şi ca răspuns la nevoile societăţii, prin valorificarea maximă a capacităţii de care dispune, promovând cu consecvenţă cercetarea inter şi multidisciplinară.

Și asta deoarece cercetarea agricolă trebuie să abordeze astăzi o serie de aspecte complexe şi provocatoare: de la nevoia unor sisteme de securitate și siguranță alimentară stabile și de înaltă calitate, utilizarea eficientă a resurselor, gestionarea peisajului, conservarea biodiversității, la aspecte privind schimbările socio-economice din comunitățile rurale și construirea unor lanțuri alimentare competitive.

În actualul context naţional şi internaţional, resursele Universităţii se concentrează pe acele direcţii inter şi transdisciplinare cu şanse să conducă la rezultate deosebite: utilizarea durabilă a resurselor naturale, agricultură şi siguranţă alimentară, schimbările climatice şi echilibrul ecologic, managementul deşeurilor organice, surse regenerabile de energie, resurse genetice și biodiversitate, sănătatea și bunăstarea animalelor, biotehnologii în industria alimentară, nutriţie şi sănătate animală şi umană, management, marketing și economia producției agricole, strategii şi politici pentru dezvoltarea mediului rural.

Acestea sunt temele dezbătute în cadrul conferinţei, abordate în cadrul propunerilor de proiecte, dar şi aspecte asupra cărora profesorii USAMV au dobândit din ce mai multă expertiză, oferind consultanță instituţiilor publice şi agenţilor economici. Toate acestea converg către crearea unui profil specific de cercetare și crearea premiselor pentru un pol tematic de excelenţă în cadrul USAMVB.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite