Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Calitatea în construcții în România, între teorie și practică

21 Iunie 2016






Conform metodologiei de atestare există 2 mari categorii:

Produsele pentru construcţii realizate în conformitate cu specificaţii tehnice armonizate, standarde europene armonizate, documente europene de evaluare sau evaluări tehnice europene, care se comercializează pe piaţă potrivit prevederilor Regulamentului (UE) nr. 305/2011, atestare finalizată cu aplicarea marcajului european de conformitate CE și emiterea unei declarații de performanță.
Prin întocmirea declarației de performanță, fabricantul își asumă responsabilitatea pentru conformitatea produsului pentru construcții cu performanța declarată.
Sistemele de atestare a conformității produselor se definesc în funcție de repartizarea sarcinilor între producător și organismele notificate și se codifică într-o notație numerică de la 1 la 4, exprimând nivelul de exigență în ordine descrescătoare, după cum urmează:

Marcajul CE semnifică situarea într-una din următoarele cazuri:
• produsele sunt conforme cu standardele române şi/sau cu standardele naţionale ale statelor membre ale Uniunii Europene care adoptă standarde europene armonizate din domeniul produselor pentru construcţii, ale căror indicative de referinţă au
• fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C;
• produsele sunt conforme cu un agrement tehnic European (ETA);
• produsele sunt conforme, în măsura în care nu există specificaţii tehnice armonizate, cu specificaţii tehnice recunoscute.

O altă categorie de atestare este reprezentată de către produsele pentru construcţii acoperite de specificaţiile tehnice nearmonizate, standarde europene nearmonizate, standarde internaţionale sau standarde române, respectiv produse pentru construcţii pentru care nu există specificaţii tehnice armonizate sau specificaţii tehnice nearmonizate.

Acestea se comercializează în următoarele condiţii, astfel:
a. atunci când există standarde naţionale aplicabile, produsele care sunt realizate în conformitate cu standardele respective pot fi introduse pe piaţă dacă conformitatea cu standardele face obiectul unei declaraţii de conformitate date de producător sau de reprezentantul său autorizat pe baza unei proceduri de evaluare echivalente sistemului de atestare a conformităţii prevăzut pentru produs;
b. atunci când nu există standarde naţionale sau produsele se abat de la prevederile standardelor existente, produsele pot fi introduse pe piaţă pe baza agrementului tehnic în construcţii şi cu respectarea prevederilor acestuia.
Agrementele tehnice în construcţii stabilesc, în condiţiile legii 10, aptitudinea de utilizare, condiţiile de fabricaţie, de transport, de depozitare, de punere în operă şi de întreţinere a acestora.

Pentru obţinerea unor construcţii de calitate sunt obligatorii realizarea şi menţinerea, pe întreaga durată de existenţă a construcţiilor, a următoarelor cerinţe fundamentale aplicabile:

a. rezistenţă mecanică şi stabilitate;
b. securitate la incendiu;
c. igienă, sănătate şi mediu înconjurător;
d. siguranţă şi accesibilitate în exploatare;
e. protecţie împotriva zgomotului;
f. economie de energie şi izolare termică;
g. utilizare sustenabilă a resurselor natural.

Agrementele tehnice fac referire la fiecare cerință în parte, atestarea conformității produselor în domeniu nearmonizat finalizându-se cu declarația de conformitate emis de către producător sau reprezentantul său autorizat.

Legislația europeană impune statelor membre desemnarea punctelor de informare despre produse pentru construcţii. Aceste puncte de informare au sarcina de a furniza informaţii referitoare la cerinţele aplicabile utilizării produselor pentru construcţii care fac obiectul standardelor armonizate sau evaluărilor tehnice europene. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în calitate de autoritate de stat în domeniul construcţiilor, asigură organizarea şi funcţionarea punctului de informare despre produse pentru construcţii, atât în domeniul armonizat cât și în cel nearmonizat.

Legislația națională privind stabilirea condiţiilor pentru comercializarea produselor pentru construcţii este și în prezent într-un proces de actualizare, dar impunerea ca, în cadrul lucrărilor de construcţii să fie interzisă utilizarea de produse pentru construcţii fără certificarea şi declararea, în condiţiile legii, a performanţei/a conformităţii acestora, este puțin probabil să se modifice…



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite