Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Piața locală de training IT și perspectiva învățământului dual high tech oriented

21 Iunie 2016




Soluția este evidentă, dar greu de implementat şi susținut financiar, pentru că implică crearea unei infrastructuri complementare de training şi învățământ orientat pe specializările high tech.

În această direcție, atât Clusterul Smart Alliance, care a creat Academia Smart Alliance în vederea specializării paralele a elevilor de liceu şi a studenților în tehnologii de ultimă generație, cât şi multe alte companii, plecând de la vendori – cum este Oracle Academy, CISCO Academy - şi până la distribuitori – cum este NOD Academy – încearcă să acopere acest „vid” pe care nici piața de training şi nici Învățământul clasic nu îl poate susține.

O soluție adoptată de multe ţări europene dezvoltate, ar fi învățământul dual, care este un concept oarecum reglementat şi în România începând din 2014, dar este orientat către elevii școlilor profesionale. Este important să amintesc un scurt pasaj din precizările Ministerului Educației din 2015:

Potrivit noilor reglementări, organizarea învățământului dual se face la cererea agenților economici. Mai mult, organizarea, durată, conținutul programelor de pregătire și modalitățile de certificare a pregătirii profesionale se stabilesc prin consultarea operatorilor economici. Prin urmare, această formă de învățământ profesional este complementară celor care funcționează în prezent, iar OUG 94/2014 oferă cadrul legal în vederea organizării ei, dând deopotrivă posibilitatea agenților economici să se implice direct în toate componentele formării forței de muncă de care au nevoie.”

Academiile tehnice ale clusterelor, vendorilor şi distribuitorilor ar trebui să se orienteze către acest tip de învățământ dual, aplicat cerințelor pieței de IT.

Din punctul meu de vedere acest lucru înseamnă o implicare directă a companiilor şi în colaborare cu liceele şi universitățile se pot construi programe de training şi cursuri de specializare tehnică high tech reală, plecând de la cursurile tehnice (certificările) vendorilor de tehnologie, îmbinând experiența practică a firmelor IT care implementează aceste tehnologii şi culminând cu o practică reală în cadrul proiectelor implementate la clientul final.

Academia Smart Alliance va demară în această toamnă în colaborare cu vendori de tehnologie şi universități cursuri gratuite pentru studenți, tocmai pentru a testa şi optimiza acest concept de învățământ dual orientat pe high tech, având ca rezultat palpabil specializarea tinerilor absolvenți pentru a putea fi pregătiți să intre în câmpul muncii cu un background tehnic mult mai dezvoltat şi punctual orientat pe anumite tehnologii moderne.

Astfel de cursuri şi certificări realizate încă din perioada de liceu pot ajuta extrem de mult la formarea unei viziuni corecte asupra diverselor tehnologii şi servicii IT şi poate ajuta viitorii absolvenți să înțeleagă ce înseamnă în practică implementarea acestora, putând să-şi definească un drum de cariera în cunoștință de cauză, să seteze o direcție tehnică pe care să o poată îmbrățișa având deja un minim de experiență în viața reală.

Același lucru se observă şi în colaborările celorlalte academii tehnice ale vendorilor şi distribuitorilor din industrie: necesitatea de formare tehnică continuă a personalului existent şi a celui viitor într-o piață cu o evoluție cel puțin exponențială a tehnologiei, specializarea de nișă şi experiența practică fiind din ce în ce mai importantă.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite