Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

In memoriam Gheorghe Oaie

22 Septembrie 2016




În anul 1992 şi-a început cercetările în Dobrogea Centrală, lucrând în paralel la hărţile geologice la sc. 1:50.000 şi la teza de doctorat, intitulată „Sedimentologia şi tectonica seriei şisturilor verzi din Dobrogea Centrală şi acvatoriul Mării Negre”. În teza sa, susţinută în 1999, a elaborat un nou model stratigrafic, diferit de cel anterior şi bine fundamentat ştiinţific. În plus, Gigi a găsit prima urmă organică din această formaţiune, o impresiune de tip meduzoid, a cărei descriere o publică în 1992. Este prima fosilă din România identificată în afloriment în formaţiuni vechi de 570-545 milioane de ani. Alte urme fosile din aceste depozite, comunicate la diferite manifestări ştiinţifice, au rămas nepublicate, la fel ca şi albumul de structuri sedimentare al turbiditelor precambrian superioare, precum şi monografia Dobrogei Centrale.
Un proiect de suflet a fost studiul fenomenului tsunami în Marea Neagră. Proiectul a început în 2006, dar interesul pentru hazardul marin nu s-a oprit după încheierea lui. A continuat cu o colaborare transfrontalieră româno-bulgară, proiectul MARINEGEOHAZARD, care a avut ca rezultat implementarea unui sistem de avertizare în timp real pentru hazard marin în Marea Neagră. Apoi a reuşit să obţină statutul de obiectiv de interes naţional pentru Centrul naţional EUXINUS de monitorizare-alarmare la hazarde naturale marine din Marea Neagră, cu sediul în Constanţa. Este al doilea obiectiv de interes naţional al GeoEcoMar, după nava de cercetări marine Mare Nigrum, a cărei reabilitare a urmărit-o pas cu pas. Îşi dorea să lase în urmă lucruri durabile. Îi plăcea să clădească.
Dr. Antoneta Seghedi

***
Om de ştiinţă pasionat, dedicat trup şi suflet cercetărilor sale, Gheorghe Oaie a lăsat în urma sa studii şi lucrări de o valoare deosebită şi un institut, GeoEcoMar, a cărei reputaţie şi stabilitate i se datorează în bună măsură. Dar, mai mult decât atât, prin felul său de a fi şi de a inspira, a reuşit să sedimenteze în cei care au avut şansa de a-i fi colegi, prieteni sau parteneri (de lucru sau de viaţă) straturi umane şi profesionale care formează în sine o „geologie” aparte. Frumuseţea ei depăşeşte graniţele fizice ale domeniului, lăsând înscrisă în noi şi-n scoarţa lumii povestea plină de sens a vieţii unui om.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite