Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Urbanismul și Amenajarea Teritoriului - copilul nedorit al cercetării din România

22 Septembrie 2016




Dacă mai există specialiști în domeniu, a fost o altă problemă pe care am ridicat-o la început. Ca persoană care lucrează în acest domeniu de mai mult de 10 ani pot afirma că mai există puțini specialiști atestați și care au într-adevăr experiență în acest domeniu. De ce? Cauza derivă din cele enunțate mai sus. Pentru a fi recunoscut ca specialist cu drept de semnătură în domeniul urbanismului și amenajării teritoriului trebuie să realizezi un stagiu de practică de 3 ani sub îndrumarea unui alt specialist atestat, perioadă în care să lucrezi în cât mai multe proiecte de acest fel. Din moment ce au fost scoase la licitație de către autoritățile locale foarte puține astfel de proiecte, nici specialiștii noi nu s-au putut forma și atesta pe domeniu. În plus, pentru ca planul să fie recunoscut ca experiență el trebuie sa fie aprobat prin HCL, adică să fi obținut toate avizele de la autoritățile avizatoare (ministere și agenții naționale). În ciuda faptului ca acest proces de avizare ar trebui să dureze maxim o lună, experiența ne demonstrează faptul că avizarea unui plan de urbanism sau de amenajare teritorială durează de obicei între 3 si 5 ani, uneori și mai mult, datorită lipsei de răspuns din partea autorităților avizatoare.

De fapt s-a format un cerc vicios ce cu greu poate fi rezolvat. Lipsa finanțării cercetării în acest domeniu duce la lipsa metodologiilor de lucru adecvate realității. Neexistând metodologii și ghiduri clare, planurile de dezvoltare nu au mai fost realizate, iar cele care s-au realizat nu sunt coerente unele cu celelalte. Din cauza lipsei acute de lucrări în acest domeniu, nu s-au mai format noi specialiști, iar cei care au mai lucrat nu au reușit să acumuleze experiență suficientă în domeniu pentru a se atesta pentru toate tipurile de planuri. Lipsa specialiștilor experimentați implicați la nivel decizional a condus în timp la lipsa de conștientizare a importanței domeniului dezvoltării urbane și teritoriale și la diminuarea drastică a fondurilor alocate pentru cercetare în acest domeniu.

Toate acestea conduc cu pași repezi la pierderea rolului pentru care există cercetare în domeniul urbanismului și amenajării teritoriului și la o „înfățișare” a țării din ce în ce mai neplăcută ochiului și mai nefuncțională. Pentru a evita toate acestea ar trebui ca multitudinea de domenii de cercetare să nu mai fie privite omogen și băgate în aceeași mare „oală”, ci fiecare domeniu să fie utilizat pentru rolul pe care îl poate juca în îmbunătățirea nivelului de dezvoltare al țării, atât din punct de vedere economic, cât și social. Urbanismul și amenajarea teritoriului este un domeniu de importanță națională, care nu poate fi realizat în parteneriat cu întreprinderi private și nu poate realiza transfer tehnologic către industrie. Însă, dacă dorim o dezvoltare armonioasă a teritoriului acestei țări, dacă vrem să ne placă să ne vizităm țara, orice investiție, de mici sau mari dimensiuni, orice utilizare a unui teren într-un scop sau altul, nu ar trebui să fie posibilă decât dacă se regăsește în reglementările date de un astfel de plan (actualizat la condițiile reale existente în teritoriu). Iar dacă vrem ca acest plan să fie de calitate, trebuie să investim în cercetarea și în specialiștii din domeniul urbanismului și amenajării teritoriului.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite