Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Simpozionul Internaţional GEOMAT - 2016, īn paralel cu Şedinţa Anuală a Comisiei 3 FIG şi Adunarea Generală EGoS

27 Octombrie 2016





La Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului aparţinând Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, organizarea Simpozionului Internațional GEOMAT a devenit o tradiție, anul acesta desfăşurându-se, în perioada 3-6 noiembrie, a IV-a ediție, cu tema „Managementul Informaţiei Spaţiale pentru o dezvoltare durabilă“, în paralel cu Şedinţa Anuală a Comisiei 3 FIG şi Adunarea Generală EGoS.

In cadrul Conferintei Geomat vor fi abordate teme din domeniile geodezie si cartografie, fotogrametrie si teledetectie, cadastru si publicitate imobiliara, in timp ce Workshop-ul Comisiei FIG 3 va avea teme de interes in domenii ca SDI (integrare, interoperabilitate, etc), Cadastru 3D/4D, VGI, modele geospatiale 2D/3D/4D, Web si GIS mobil.


„Ideea organizării și dezvoltării continue a anvergurii acestei manifestări a apărut din necesități științifice și practice, dar și din considerentul că o comunitate care nu lasă urme este ca una inexistentă, pierdută în neant. Suntem onorați că tot mai multe personalități științifice remarcabile din domeniu au răspuns afirmativ și generos invitației noastre, ceea ce reprezintă și o recunoaștere a valorii învățământului geodezic de la Iași”, declară prof. univ. dr. ing. Florian Stătescu, decanul Facultăţii de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului.

Prof. univ. dr. ing. Cornel Păunescu, Preşedintele Uniunii Geodezilor din România, remarcă punctele forte ale evenimentului, în general, şi ale ediţiei din acest an, în mod special: “Ne-am obișnuit deja ca în fiecare an, toamna, în preajma zilei geodezului să revenim la Iași pentru lucrările simpozionului GEOMAT. La fel ca în anii precedenți așteptăm cu viu interes dezbaterile la care vor participa atât reprezentanți ai mediului academic în domeniu, dar şi specialiști din sectorul public și cel privat. Sunt convins că dezbaterile și schimburile de idei pe tema simpozionului sunt benefice pentru toți, deoarece în cadrul acestora se poate înțelege mai bine rolul și poziția fiecărui specialist participant în funcție de domeniul în care activează.

Suntem onorați ca anul acesta la GEOMAT să avem alături de noi membrii Comisiei 3 - Spatial Information Management din cadrul Federației Internaționale a Geodezilor (FIG), care organizează in paralel cu evenimentului nostru un seminar cu tema "From Volume to Quality: Bridging the Gap for Spatial Data Infrastructure". Tot la Iași, alături de noi, anul acesta se vor reuni într-o adunare generală și membrii asociației EgoS (European Group of Surveyors). Aceste evenimente cu participare externă, găzduite de organizatorii GEOMAT vor contribui la internaționalizarea evenimentului nostru și vor aduce un plus de vizibilitate pe plan internațional a preocupărilor specialiștilor români în geodezie. Cu această ocazie se pot face dezbateri privind modul în care specialiștii din alte țări, alături de cei români, abordează problemele de Management al Informației Spațiale.
Sunt convins că astfel, evenimentul nostru poate contribui major la împărtășirea de către participanți a celor mai bune practici la nivel mondial, atât în domeniul procedurilor și infrastructurii necesare, cât și în dezvoltarea metodelor și tehnicilor pentru Managementul Informației Spațiale la cele mai diferite nivele în acord cu cerințele pieței și pentru încurajarea utilizării informației spațiale în sfera comercială și în administrație”.

La rândul său, Radu Codruţ Ştefănescu, Directorul General al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, apreciază: “Managementul Informației Spațiale, geodezia, cartografia, cadastrul și cartea funciară reprezintă domenii de activitate cu grad mare de interdisciplinaritate, pragmatism și sinteză. De aici provin atât dificultatea și complexitatea, cât și satisfacțiile practicării acestor profesii. Activitățile se desfășoară atât în sectorul public cât și în sectorul privat, în permanență, în echipe multidisciplinare. Dincolo de diferențe, cei care practică aceste profesii reprezintă o comunitate al cărei scop este de a aduce cunoașterea și abordarea științifică în dificila ecuație a armonizării interesului de evidențiere și valorizare a proprietății cu asigurarea garantării acesteia, în contextul punerii in aplicare a PNCCF 2015-2023 și a prevederilor Directivei INSPIRE.
ANCPI sprijină dezvoltarea coeziunii acestei comunități de specialiști. Evenimentul GEOMAT contribuie efectiv la coagularea acestei comunități, oferind posibilitatea de exprimare a tuturor domeniilor cu impact în activitatea de specialitate. Mai mult decât atât, evenimentul sprijină dezvoltarea în România a utilizării informației spațiale si a instrumentelor de management a informației spațiale, precum și implicarea factorilor de decizie, care au ca scop buna guvernare.
Evenimentul de anul acesta de la Iași, cu participarea internațională deosebită a comisiei FIG și a EGoS, are menirea de a lărgi și mai mult aria dialogului pe temele profesionale ale domeniului, iar ANCPI, prin rolul său activ în calitate de responsabil din partea României în implementarea directivei INSPIRE și conducător al comitetului INIS, dorește să contribuie efectiv și semnificativ la succesul dezbaterilor pe temele propuse în cadrul sesiunilor evenimentului”.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite