Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cetățenii români contribuie la definirea viitorului cercetării europene

27 Octombrie 2016




Dincolo de implicațiile imediate în politicile publice de cercetare, CIMULACT are un impact direct asupra nivelului de implicare al cetățenilor într-un demers consultativ de o asemenea amploare, oferind relevanța și legitimitate rezultatelor.
"Mă bucur că am început și în România să facem astfel de lucruri și că cetățenii au răspuns activ, în condițiile în care spațiul nostru public nu este familiarizat cu dezbateri despre viitorul cercetarii. Desigur, există supoziția justificată: «Ce să spună cetățenii despre cercetare, că doar știu mai puțin decât specialiștii?!». În mod cert, nivelurile de cunoștințe nu se pot compara. Însă, modul în care au fost formulate subiectele și metodele de ierahizare a importanței lor au creat diferența, obligând cercetătorii să găsească alte unghiuri de rezolvare a problemelor supuse analizei. Workshop-urile au dovedit ca sunt posibile dezbateri reale pe teme de cercetare. Gradul de răspuns al participanților din țară s-a înscris în media europeană, un semnal că proiectul este important și prin faptul că ajută la crearea unei culturi a dialogului în România", argumentează Radu Gheorghiu.

Un pas către co-design de politici publice

Proiectul, inițiat la finalul anului trecut, durează până în 2019, dar componenta sa principală – livrarea propunerilor de programe de cercetare – a fost comprimată pentru a răspunde optim calendarului european de luare a deciziilor în vederea pregătirii Programului Orizont 2020.
CIMULACT este, însă, și un experiment conceput pentru a ajusta și replica metodele consultative, astfel încât acestea să devină o practică obișnuită în fundamentarea de politici publice și strategii de alocare financiară la nivelul Uniunii Europene și – de ce nu? – chiar și în țările membre.

Echipa de experți în consultari participative

Institutul de Prospectivă este organizația prin intermediul căreia se desfășoară CIMULACT în România și partener-cheie al proiectului la nivelul Uniunii Europene. Echipa Institutului de Prospectivă este formată din persoane cu experiență în numeroase proiecte românești de consultare publică, care s-au finalizat cu elaborarea participativă de strategii și viziuni la nivel național (strategiile naționale de cercetare 2006 și 2013, viziunea privind administrația publică etc.). Institutul de Prospectivă deține competențe avansate în organizarea de consultări orientate către viitor, dezvoltând metode participative, prin care grupuri diverse de oameni definesc obiective, aspirații și viziuni în diferite domenii de interes.

Mai multe detalii pe:
Website: prospectiva.ro
Facebook Prospectiva
https://www.facebook.com/Institutul-de-Prospectiva-281301148670330/photos/?tab=album&album_id=912753398858432



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite