Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Conferința Utilizatorilor Esri,Trimble și Harris-Exelis 2016

27 Octombrie 2016



Tema Conferinței Utilizatorilor Esri, Trimble și Harris-Exelis 2016 a fost "GIS – enabling a smarter world", Directorul Executiv Esri România, Cristian Vasile, pornind de la ideea că "lumea în care trăim evoluează, suntem martorii unei transformări digitale, suntem cu toţii din ce în ce mai conectaţi, iar datele devin din ce în ce mai abundente - date real-time, big data, 3D, internet of things, reţele de senzori". Acum întrebarea este "ce facem cu toate aceste date, cum le analizăm şi le integrăm în fluxurile de lucru din cadrul organizaţiei". În acest context, GIS-ul devine esenţial, "o limbă fundamentală pentru a înţelege lumea în care trăim", după cum spune chiar Jack Dangermond, fondatorul Esri. GIS-ul devine "smart", integrează seturi de date şi se foloseşte de instrumente noi pentru analiza acestor date.



Plenary

Noile funcţionalităţi BigData şi Real-Time ale platformei ArcGIS au fost evidenţiate prin câteva scenarii aplicate în luarea unor decizii mai bine informate, de către organizaţiile care au în gestiune o flotă de vehicule. Componenta Spaţiotemporal Big Data Store aplică tehnici de analiză pe volume mari de date spaţiale, precum locaţiile istorice ale taxiurilor, permiţând detectarea de comportamente, cu o precizie mult mai mare. În acelaşi timp, ca parte din procesul de analiză, extensia ArcGIS GeoEvent permite integrarea unor servicii de informare în timp real, cu privire la trafic, cum ar fi cele furnizate de către Waze.

O altă schimbare majoră faţă de anii precendeţi a constat în prezentările făcute de utilizatorii Esri din unele domenii, aceştia punând accent pe modul în care folosesc platforma ArcGIS, cu scopul de a-şi uşura munca şi eficientiza fluxurile de lucru.
Doamna Ileana Spiroiu (ANCPI) a prezentat noul produs TopRo50, care este planul topografic de referinţă al României. Este prima hartă topografică actualizată a României, după 1989. "ANCPI face eforturi, în acest moment, pentru a finaliza partea de republicare a tarifelor de utilizare a hărții TopRo50. Împreună cu colegii de la ANCPI, oferim organizațiilor care doresc să utilizeze acest produs, posibilitatea de a o face gratuit, prin integrarea TopRo50 în geoportalul INIS. În momentul în care vom publica în Monitorul Oficial noile tarife – estimăm că acest lucru nu se va întâmpla mai târziu de luna noiembrie a.c. – utilizatorii de aplicații GIS vor putea descărca fiecare layer. Ne dorim ca harta, care va putea fi accesată inclusiv de pe telefoanele mobile, să fie disponibilă pentru toată lumea, atât pentru cetățeni, cât și pentru instituțiile administrației publice centrale și locale, pentru mediul academic și mediul de business. Reuşim acest lucru utilizând componentele platformei ArcGIS destinate procesului de cartografie şi lucrând împreună cu echipa Esri România. (…) ANCPI va depune un efort continuu de actualizare a datelor, astfel încât să putem furniza anual, prin intermediul geoportalului, noi versiuni actualizate." Dr. ing. Ileana Spiroiu, Director General Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Model Builder, Dashboard for ArcGIS şi Storytelling sunt, în momentul de faţă, instrumentele de analiză şi prezentare pe care Centrul Operaţional de Comandă, din cadrul Secretariatului General al Guvernului, le utilizează în activitatea zilnică. "Proiectul s-a născut din nevoia de reprezentare geografică a datelor şi a informaţiilor primite, în format tabelar sau text, din nevoia de crearea unor baze de date unitare şi din nevoia de utilizarea unor mijloace de analiză geospaţială, în scopul înţelegerii mai precise a fenomenelor şi evenimentelor, din domeniul situaţiilor de urgenţă", a menţionat Dl. Viorel Andronie, Şeful Centrului Operaţional de Comandă al Guvernului. Analize complexe sunt create în Model Builder pentru a obţine un răspuns cu privire la capacităţile de intervenţie existente în apropierea unui eveniment, precum şi informaţii privind populaţia şi elementele ce pot fi afectate. Când crearea şi rularea modelelor intră în sarcina operatorului, rezultatale sunt afişate în cadrul unui dashboard informativ, ce prezintă, în mod centralizat, informaţiile de care au nevoie factorii de decizie: capacitatea de intervenţie, locaţia evenimentelor, populaţia posibil afectată, numărul de localităţi posibil afectate, kilometri de drumuri posibil afectaţi s.a.m.d."Dorim să transmitem încrederea că putem găsi soluţii de analiză a riscurilor, utilizând cele mai noi tehnologii geospaţiale".

Hotnews utilizează de mulţi ani platforma ArcGIS, în special ArcGIS Online, pentru a crea hărţi şi aplicaţii informative, legate de evenimentele prezentate. Prezentarea Hotnews s-a axat pe câteva statistici din spatele articolelor. Victor Cozmei, redactor Hotnews, a folosit prilejul conferinţei pentru a arăta ce efect au hărţile interactive într-un articol şi cum timpii petrecuţi de cititori cresc, în medie, de la 3 minute, pe paginile obişnuite, la 5 minute, pe cele cu hărţi interactive. La finalul prezentării, Victor Cozmei a lăudat eforturile ONG-ului Free Mioriţa de a aduce lumina în casele lipsite de electricitate din România.

Finalul sesiunii de deschidere a adus un element de noutate, echipa de la Atypical Games, care foloseşte tehnologia 3D de la Esri, aduce la viaţă oraşe întregi, în jocurile mobile pe care le creează. Utilizarea lui City Engine scurtează timpii de crearea a oraşelor 3D din cadrul jocurilor. În anul 2013, Atypical Games a câştigat premiul Apple Design Award.

Workshop-uri
Workshop-urile de anul acesta au fost structurate pe concepte de "best practices" şi pe gruparea de aplicaţii din cadrul platformei. Totodată, exemplele au fost inspirate din industrii şi scenarii reale, punându-se accent pe problemele cu care se confruntă utilizatorii în activitatea zilnică.

Participanţii au asistat la prezentări extrase din proiecte reale: primarul comunei Mogoşoaia a arătat cum, folosind zborul cu drone şi aplicaţia Drone2Map, a reuşit să carteze comuna şi să extragă înălţimile clădirilor, urmând ca, pe viitor, să folosească City Engine în planurile de dezvoltare a comunei.




Tags: GIS, Esri Romania

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite