Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

INCAS revoluționează cercetarea aerospațială romānească īn mediul virtual 3D

13 Decembrie 2016




Capacităţi sisteme HPC cu mediu de lucru colaborativ (Sistem vizualizare 3D) este cea de-a doua componentă a laboratorului Aero-Vr şi este utilizată pentru procesarea, stocarea, editarea și prezentarea informațiilor în format Virtual Reality 3D privind cercetările experimentale de aerodinamică, din cadrul INCAS, realizate în cele 2 suflerii: Sufleria Subsonică și Sufleria Trisonică, precum și a datelor provenite din Laboratorul de Simulări Numerice sau a datelor obținute de la un scanner 3D de ultimă generație.

Unitățile de calcul tip HPC înglobează resurse eterogene, rezultând disponibilitatea unei puteri mai mari de calcul și utilizarea eficientă a resurselor, oferind scalabilitatea infrastructurii prin reducerea granițelor între departamente (Proiectare, Design, Simulare numerică, Suflerii). Prin utilizarea sistemelor de tip HPC se obține eficiență în calcul și acces la resurse datorită capacității de calcul paralel, load balancing, rezultând creșterea robusteții și acurateții datelor finale obținute.

Mediul de lucru colaborativ (Sistem vizualizare 3D) va fi utilizat pentru prezentarea, transmiterea și promovarea rezultatelor finale spre vizionare în format 3D în cadrul întâlnirilor din INCAS cu partenerii săi, sau în mediul colaborativ on-line. Mediul virtual 3D poate fi organizat ca o platformă de comunicare on-line cu alte centre de cercetare de la distanță, cu institutii colaboratoare sau parteneri, devenind un mijloc de informare rapidă a beneficiarilor industriali, astfel încât eficiența ciclului de cercetare-dezvoltare să crească considerabil.

Suportul unei dezvoltări durabile
Ansamblul celor două componente ale Laboratorului Aero-VR reprezintă de fapt instrumentele de cercetare inovatoare pentru promovarea dezvoltării durabile, prin derularea unor activități de cercetare avansată pentru dezvoltarea de produse high-tech, emergente, care vor fi ulterior transferate către mediul economic, devenind astfel surse de avantaj competitiv pentru economia regiunii.

Existența acestui centru de realitate virtuală este rezultatul dobândit de INCAS în urma derulării proiectului „Laborator cu Realitate Virtuală pentru Concepție Sisteme Aerospațiale”, proiect cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare nr. 666 din 14.08.2014, încheiat cu Ministerul Educației Naționale, pentru Programul Operațional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice” (POS CCE), Axa Prioritară 2 - Cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare pentru competitivitate – O.2.2.1 „Dezvoltarea infrastructurii C – D existente şi crearea de noi infrastructuri C – D (laboratoare, centre de cercetare)”. Costul inițial al proiectului se ridică la 14.880.000 lei.

Elementul cheie pentru proiectele complexe destinate aeronauticii
„Realitatea virtuală de-vine mediul integrator pentru cele mai avansate capacități de testare existente (tunele aerodinamice, simulatoare de dinamica zborului, calcul de înaltă performanță) care asigură nivelul de competitivitate pentru cercetare la nivelul anilor 2020. Introducerea în ecuația dezvoltării de noi structuri aerodinamice a virtualizării reprezintă un pas important în eficientizarea activităților de cercetare dezvoltare și mai ales de reducere a numărului de iterații și teste în tunele aerodinamice.
Eliminarea unor etape costisitoare din procesul de dezvoltare și validare a structurilor utilizate în aviație prin virtualizarea operațiilor de evaluare și apoi de validare va permite reducerea timpului de cercetare, mărind eficiența și mai ales permițând contractarea de activități de cercetare-dezvoltare la nivel internațional. Activitățile de cercetare și dezvoltare întreprinse de INCAS ating astăzi cele mai înalte niveluri de performanță, prin crearea „Laboratorului cu Realitate Virtuală pentru Concepție Sisteme Aerospațiale (Aero-VR). Această infrastructură nou dezvoltată este competitivă pe plan mondial și reprezintă elementul cheie de infrastructură de bază pentru proiectele complexe destinate aeronauticii”.
Dr. Cătălin Nae, Director General INCAS



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite