Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

INCDFM strânge relaţiile cu mediul de afaceri prin proiecte de tip POC-G „Parteneriate pentru transfer de cunoştinţe”

14 Decembrie 2016






Directorul de proiect, Dr. Mihaela Baibarac, are competențe în domeniul proprietăților optice și spectroelectrochimice ale materialelor compozite pe bază de carbon. Cariera sa profesională a marcat următoarele etape: i) în 2002 a obținut titlul de Doctor în Fizică, specialitatea Optică, Spectroscopie și Laseri, ii) în perioada 2003-2006 a efectuat două stagii postdoctorale la Institut des Materiaux Jean Rouxel, Nantes, Franța și Institut de Ciencia de Materials de Barcelona, Spania, iii) în 2008 obține prin concurs titlul de cercetător științific gradul I, iv) în perioada 2010 – în prezent a avut funcția de Şef al Laboratorului de Procese Optice în Materiale Nanostructurate. Activitatea sa științifică este cuantificată prin 130 de articole publicate în jurnale cotate ISI și un factor Hirsch egal cu 24.
Dr. Mihaela Baibarac, directorul proiectului AMD-FARMA-MED-RO



Deşi, aparent, cele două proiecte abordează tematici diferite, ele îşi au rădăcina în aceeaşi sursă, respectiv expertiza INCDFM în prepararea şi caracterizarea de materiale funcţionale avansate, precum şi în dezvoltarea de noi metode de analiză a acestora, în special a celor cu impact direct asupra sănătăţii, mediului şi securităţii. Cele două proiecte vor întări relaţiile INCDFM cu mediul de afaceri, vor contribui la educaţia antreprenorială a tinerilor, iar prin rezultatele previzionate vor facilita o dezvoltare durabilă a sectoarelor economice vizate.

Proiecte-şcoală pentru rezolvarea problemelor din industrie

Cele două proiecte POC-G câştigate sunt dedicate îmbunatăţirii relaţiei INCDFM cu industria şi creşterii capacităţii noastre de a transfera cunoştinţe. Pe termen mediu şi lung ne propunem să punem bazele unor colaborări valoroase cu companii importante din domenii de interes major pentru economia românească. Proiectele au domenii de cercetare complementare: farmaceutic şi medical, respectiv domeniile asociate industriilor manufacturiere clasice: auto, electronică, energie sau securitate. Activând în domeniul materialelor încercam să ne conectăm la tendinţele industriilor care au cunoscut o dezvoltare accelerată în ultimii ani. Cuplăm practic strategia Institutului la strategia naţională de dezvoltare. Pe lângă atingerea excelenţei ştiinţifice, este semnificativ să privim la ce se întâmplă în jurul nostru şi să contribuim la progresul economic şi social, răspunzând unor necesităţi concrete. Descoperirea unor materiale cu aplicaţii imediate, ce pot duce la crearea de produse cu valoare adăugată mare, competitive pe piaţă, este una din priorităţile INCDFM. Proiectele se constituie într-o şcoală care ne va învăţa să ascultăm, să dialogăm şi să răspundem optim cerinţelor venite din afara institutului, să găsim soluţii la problemele celor care plătesc taxe la bugetul Statului. Am invitat deja partenerii industriali să ne spună ce îi doare, pentru a putea satisface nevoile existente. Proiectele POC ne vor ajuta să împlinim aceste provocări”.
Dr. Ionuţ Enculescu, Director General INCDFM



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite