Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

INFLPR, accelerator al competitivităţii de mare putere

21 August 2017




„Desigur, pentru realizarea fiecărui obiectiv strategic întreprindem o serie de acţiuni menite, prin rezultatul lor, să ne apropie de ţel”, detaliază dr. Ion Tiseanu, directorul ştiinţific INFLPR. „Stimulăm publicarea rezultatelor ştiinţifice în reviste de mare impact, includem calitatea articolelor publicate (prin citările obţinute) în evaluarea anuală a cercetătorului, ne ocupăm de valorificarea brevetelor. În urma evaluării instituţionale, INFLPR a obţinut (A+), dar s-au tras şi unele concluzii care ne îndeamnă să depunem eforturi pentru concentrarea activităţii pe teme mari, prioritare şi să urmărim dezvoltarea acestora pe termen lung, de preferat în parteneriate naţionale şi internaţionale.
Echipa de conducere a institutului este conştientă că o dezvoltare de succes pe tot lanţul de cercetare necesită şi un model instituţional în pas cu tendinţele internaţionale, care privesc ştiinţa drept un motor pentru dezvoltarea societăţii. În acest sens INFLPR este în curs de implementare a unui sistem de management informatizat integrat, cu fluxuri şi proceduri de lucru bine stabilite şi respectate de toată lumea, care lasă în acelaşi timp cercetătorului libertate de gândire şi acţiune.

Rolul cheie al specialiştilor şi al echipamentelor de top

Infrastructura materială şi umană performante sunt pilonii pe care îşi bazează dezvoltarea orice instituţie solidă, iar INFLPR nu face excepţie de la această regulă.
Politica de resurse umane este esențială în strategia de dezvoltare a INFLPR şi se manifestă prin atragerea și selecția riguroasă (la angajare) a personalului științific, motivarea personalului, perfecţionarea sa continuă şi oferirea de condiții atractive de muncă. Din cei 360 de angajaţi ai INFLPR (fără ISS) aproximativ 70% lucrează în cercetare-dezvoltare. Institutul se poate mândri cu un corp de cercetători foarte bine pregătiţi - peste 180 de doctori în ştiinţe şi 10 coordonatori de doctorat - care asigură formarea resursei umane în institut.
În toate centrele mari de cercetare tinerii doctoranzi şi postdoctoranzi sunt motorul cercetării, de aceea în institut este urmărită atragerea lor prin dublarea numărului de mentori (conducători de doctorat) şi prin propunerea de tematici de cercetare atractive. „Ne propunem ca pe lângă cei 10 conducători de doctorat existenţi în INFLPR să adăugăm alţi 10 în următorii ani! La această acţiune, legată de creşterea tinerilor cercetători, adăugăm extinderea practicii de a primi în stagii de lucru în laboratoarele noastre studenţi doctoranzi şi postdoci din străinătate”, declară directorul general Traian Dascălu.








Pentru ca în INFLPR cercetătorii să poată face cercetare la un nivel cât mai înalt, conducerea le asigură şi echipamentele necesare, ultraperformante. În acest sens, anual, institutul îşi propune să investească între 6-9 milioane lei, reprezentând 10-15% din valoarea cifrei de afaceri, în echipamente noi, performante. Printr-un efort continuu în ultimii 10 ani, toate direcţiile de cercetare din INFLPR sunt acoperite de astfel de investiţii. Domeniul interacţiei laser de mare putere cu materia şi accelerarea de particule dispune de facilităţi unice în această regiune a Europei. O gamă întreagă de laseri, instalaţi conform unei strategii pe termen lung (2006-GIWALAS, 2008 TEWALAS -17TW, 2014 CETAL 1 PW) este disponibilă pentru cercetări fundamentale şi aplicative. În acest domeniu INFLPR va continua să investească într-un accelerator de electroni modern, în aparatură capabilă să exploateze în întregime potenţialul de cercetare pe care îl are laserul de 1 PW. În afara celor menţionate (CETAL, Imagistica X, Facilitate Beriliu şi Wolfram) există în institut o activitate intensă de cercetare în domeniul nanomaterialelor, materialelor şi biomaterialelor avansate, senzorilor, activitate care foloseşte expertiza deținută în laseri-plasmă-radiație.

Importanţa colaborărilor
Multidisciplinaritatea specifică INFLPR conduce în mod natural institutul către un număr mare de colaborări: peste 100 de colaborări internaţionale şi peste 100 de colaborări naţionale cu instituţii de prestigiu (CNRS Franţa, Inst. Paul Scherer Elveţia, Institutul Fraunhofer Germania, intern: IFIN HH, Politehnica Bucureşti, INFM, Universitatea Bucureşti, Institutul de Biochimie al Academiei Romane etc).
O parte dintre colaborări sunt cu facilităţi europene mari (FAIR, CERN, IUCN, JET/ITER, etc), care permit participarea instituţiei la mari experimente, cu beneficii de cunoaştere şi imagine (Nature Physics (2017) doi:10.1038/nphys4167). Aportul INFLPR acoperă o paletă foarte largă de activităţi, de la modelarea comportării plasmelor în reactorul de fuziune, la proiectare de dispozitive şi până la testarea cablurilor supraconductoare. Concret, există o colaborare de succes cu IRFM - Institut de Recherche sur la Fusion par confinement Magnétique, Cadarache, Franţa în implementarea celei mai avansate metode de caracterizare neinvazivă a cablurilor supraconductoare prin tomografie de raze X.
Alte colaborări sunt bilaterale, în proiecte de cercetare de interes comun, finanţate la nivel local sau la nivel european. Demnă de menţionat este colaborarea cu centrele universitare şi institutele CNRS din Franţa, unde au fost efectuate numeroase stagii de doctorat în cotutelă, masterat şi pregătire profesională.
Rezultatele cercetărilor, de obicei valorificate prin publicaţii în reviste de top, sunt uneori de interes şi pentru parteneri din industrie, iar INFLPR şi-a propus să întărească sistematic relaţiile cu industriile mari (auto, spaţială, energie). De exemplu, de curând a fost semnat un nou contract cu European Space Agency pentru a continua cercetările începute în domeniul radiation hardening folosind laserul de 1PW. La nivel naţional, proiectul unei bujii laser, proiectată şi realizată de INFLPR, s-a finalizat cu un dispozitiv laser capabil să lucreze la temperaturi ridicate, în condiţii de praf, gaze, etc., testele fiind făcute împreună cu Renault Technologie Roumanie. Proiectul a atras recent un nou program european de 1 milion euro (https://www.lasig-twin.eu/news) în parteneriat cu instituţii din Germania, Franţa, UK.

Pentru realizarea obiectivelor strategice, institutul este membru activ în patru clustere tehnologice, MHTC, CLARA, CRBNE, DRIFMAT, care asigură o relaţie directă cu peste 150 SME-uri interesate de tehnologiile INFLPR. Prin clusterul MHTC s-a reuşit de altfel primul transfer tehnologic: firma PRIME MOTORS INDUSTRY, implicată în construirea automobilului electric, a solicitat efectuarea unei cercetări asupra sudurii cu laserul a unor materiale greu sudabile. Aceasta a fost un succes, testarea pe automobilul electric fiind în desfăşurare.

Viitorul, conectat la provocările majore

Care sunt priorităţile? Ce obiective şi-a propus INFLPR să îndeplinească în următoarea perioadă? Cum îşi reprezintă liderii săi viitorul pe termen lung?
Pentru directorul general Traian Dascălu răspunsurile nu reprezintă o necunoscută: „Ne pregătim pentru următorii ani când, potrivit studiilor PricewaterhouseCoopers, Măgurele ar trebui să devină Laser Valley, mina de aur a României, cu sute de SME-uri şi mii de locuri de muncă. INFLPR trebuie să fie pregătit pentru a oferi expertiză ştiinţifică de nivel înalt, acces la aparatură ultramodernă, idei noi transpuse în practică la nivelul de maturitate tehnologică 3-6 pentru un transfer tehnologic rapid şi eficace”. Aşadar, provocarea majoră a dezvoltării INFLPR în următorii ani constă în parcurgerea pas cu pas a nivelurilor de maturitate tehnologică, de la concepţie teoretică până la realizarea prototipului! „Am luat deja măsuri pentru ca viitorul să nu ne surprindă nepregătiţi: avem un proiect de investiţii prin Programul Operaţional Competitivitate (69 milioane lei, Centrul de Inovare Interdisciplinar de Fotonică și Plasmă pentru Eco-Nano Tehnologii și Materiale Avansate) care are ca scop creşterea capacităţii de transfer a ideilor cercetătorilor, de pe masa din laborator către companiile româneşti”.
Celelalte provocări identificate sunt corelate cu măsuri adecvate de răspuns legate de menţinerea resursei umane calificate în institut şi atragerea tinerilor către activităţile de cercetare specifice domeniilor strategice ale INFLPR, precum și menţinerea echilibrului funcţional în momente critice.
Pe termen mediu INFLPR şi-a propus ca la următoarea evaluare instituţională să obţină acelaşi calificativ maxim, să atragă lideri ştiinţifici din diaspora şi să creeze o cultură de tip antreprenorial în cadrul institutului. Nu în ultimul rând, se va continua şi îmbunătăţi politica de concentrare a activităţii pe teme mari, prioritare, de preferat în parteneriate naţionale şi internaţionale puternice.
Proiecţia îndepărtată nu exclude ţinte ambiţioase, în armonie cu zestrea trecutului şi satisfacţiile prezentului. Dr. Traian Dascălu priveşte cu ochii managerului şi cercetătorului cu experienţă, care ştie că, mai ales la nivelul ştiinţei, performanța este o continuă competiţie pentru depăşirea limitelor şi deplasarea frontierelor. Dincolo de ele, imaginea unei lumi posibile, a unui institut mai evoluat: „Printr-o organizare adecvată, folosind noile centre de cercetare (CETAL şi Centrul de Inovare Interdisciplinar de Fotonică și Plasmă pentru Eco-Nano Tehnologii şi Materiale Avansate) şi alte investiţii planificate pentru viitor, INFLPR are un mare potenţial de a se apropia de nevoile industriei, devenind un institut similar modelului Fraunhofer din Germania. Pe termen lung vedem INFLPR ca pol european al cercetării ştiinţifice de calitate cu laser şi plasmă şi facilitate europeană pentru dezvoltarea cunoştinţelor în domeniul laserilor, plasmei şi radiaţiei”.



Tags: fizica, laseri

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Mihai Oane
Este o mare realizare si responsabilitate pentru noi, ca natiune si un pas important inainte pentru "pregatairea" celuilalt pas care este ELI si la care INFLPR este parte! Ramane ca un ultim deziderat "coerenta" salariatilor INFLPR care uneori prezinta lacune! Dr. Mihai Oane
15 Decembrie 2017, 08:29:14