Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Smart Building: prioritatea soluţiilor de eficientizare energetică

26 Octombrie 2017



Tematica privind soluţiile inteligente (smart) a devenit o prezenţă constantă a oricărei discuţii în multe domenii de activitate şi este menţionată în evenimente, conferinţe, planuri de dezvoltare, strategii şi aşa mai departe. În domeniul clădirilor inteligente, dincolo de a fi un „buzzword”, termenul smart răspunde unor necesităţi legislative foarte concrete.

Când vorbim despre Smart Buildings, unul dintre criteriile extrem de importante este eficiența energetică. Pe 30 Noiembrie 2016, Comisia Europeană a publicat o serie de propuneri legislative europene pe teme energetice în cadrul pachetului „Energiei Curate pentru toţi Europenii”. Pachetul acoperă eficiența energetică, energia regenerabilă, piaţa energiei electrice, regulile de guvernare şi consum din cadrul Uniunii Energetice.
Acest document analizează elementele din cadrul pachetului legislativ al Comisiei Europene ce îşi propun îndeplinirea acestei viziuni şi sublinierea aspectelor ce lipsesc şi trebuie abordate prin negocieri de ordin legislativ cu Parlamentul şi Consiliul European. Documentul este elaborat pe baza rezumatului BPIE „9 Căi pentru ca Directiva performanţei energetice a clădirilor să devină mai eficientă”.
Acest pachet legislativ este o oportunitate, ce se iveşte odată la 10 ani, pentru a propulsa Uniunea Europeană spre crearea unui stoc de clădiri eficiente şi sustenabile cu un viitor asigurat. Conform legislaţiei menţionate, eficiența energetică trebuie să fie primul dintre indicatorii de „inteligență”. Abordarea eficienţei energetice este prioritară în cuprinsul întregii legislaţii din pachet. Legislaţia impune reflectarea conceptului de clădiri „inteligente’’ în definirea clădirilor cu un consum „aproape zero energie’’.
Prin urmare, una dintre căile de eficientizare energetică este aceea de a exploata potenţialul uriaş de beneficii care poate rezulta din clădiri (exixtente şi noi), care sunt cel mai mare consumator din ţările europene, absorbind 40% din energia finală. Conform datelor existente, 75% dintre clădirile existente sunt ineficiente energetic şi în România doar 0,4% dintre acestea sunt renovate, inclusiv energetic, în fiecare an.
Pentru România, stabilirea unei metodologii pentru măsurarea progresului în implementarea strategiilor de renovare a clădirilor, în condiţiile folosirii masive a fondurilor europene, este absolut necesară. Cerinţele legate de acurateţea realizării Certificatelor de Performanţă Energetică în România este o altă prioritate, care nu poate fi îndeplinită fără a avea o platformă IT, care va colecta informaţii fiabile la nivel naţional. O bază de date conţinând informaţii de încredere va permite agregarea datelor la nivel naţional şi european.



O soluție end to end

Iridex, un grup de firme româneşti, cu o experienţă de peste 25 de ani şi o cifră de afaceri de 75 milioane euro şi 700 de salariaţi, a pus în practică o strategie de a merge cu toate soluţiile în zona inteligentă, inclusiv în domeniul Smart Buildings.
În cadrul companiei, soluţia „Smart Building” se aplică atât clădirilor noi, cât şi clădirilor existente şi include o multitudine de aspecte, de la proiectare, construcţie până la platforma IT. Putem astfel vorbi despre Smart pornind de la structura de rezistenţă (utilizare materiale eco-friendly cu reciclare totală după demolare), arhitectură (panouri foto-voltaice, spaţii verzi, fluxuri ergonomice de oameni şi mărfuri etc), eficiență energetică, securitate fizică, securitate IT, comfort.
Soluţia Iridex pentru eficienţă energetică este realizată într-un parteneriat cu General Electric, care vine cu o experienţă vastă în acest domeniu şi cu toate echipamentele necesare. În proiectele de tip „smart”, Iridex are rolul de integrator şi de partener principal al clienţilor, având experienţă în toate etapele unui astfel de proiect. Este important de ştiut că în cazul unui proiect de eficientizare energetic, clientul practic nu face o investiţie, banii venind din reducerea facturii de energie.
Smart Energy la Iridex este o soluţie end to end, care include toate lucrările necesare, precum şi o importantă componentă IT, bazată pe o platformă Internet of Things (IoT). Internet of Things permite realizarea unor clădiri inteligente care sunt mult mai bine aliniate cu priorităţile companiilor care le deţin. IoT facilitează sistemele operaţionale să furnizeze informaţii corecte şi relevante, care duc la îmbunătăţirea continuă a eficienţei şi a condiţiilor de lucru.
Datorită soluţiilor integrate, de la construcţie/renovare, până la IoT, nu ne mai gândim la o clădire în termeni de cărămizi şi mortar, ci ca la un organism dinamic şi viu. Imprimând un „human touch“ clădirilor, este creat un mediu plăcut şi creşte productivitatea celor ce lucrează în aceste medii.



Tags: IT, IRIDEX

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite