Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Joaca „de-a interconectarea“, sau, cum „orienta“ ANRC tarifele de interconectare

24 Iulie 2006




Propuneri de tarife


In „Propunere pentru tarifele de interconectare cu operatorii de telefonie mobila” din Market Watch aprilie 2006 am propus folosirea tarifelor de interconectare calculate de ANRC pentru RomTelecom pe baza unui model LRIC si utilizand date de intrare din industria romaneasca.


Deoarece cheltuielile operatorilor GSM900 (capitale si operationale) sunt mai mici decat cheltuielile operatorului RomTelecom, se pot utiliza fara a gresi tarifele stabilite de ANRC pentru interconectarea cu reteaua RomTelecom si pentru interconectarea cu retelele operatorilor GSM900 pana cand ANRC va reusi sa le calculeze pe baza datelor furnizate de acestia. Tarifele pe care astfel ANRC le va calcula vor fi probabil mai mici decat acestea si ar putea intra in vigoare imediat ce vor fi calculate - probabil anul viitor. ANRC ar avea timp si ocazia sa arate ca este autoritate… autoritara.


Daca ANRC va aplica tarifele propuse pe 10 iulie 2006 va mentine una dintre cele mai importante bariere competitionale din telecomunicatiile noastre, iar efectele vor continua sa fie: limitari in traficul dintre retele, prezervarea unei cote mari de piata pentru operatorii GSM900 ca numar de abonati si mai ales ca venituri, dificultati pentru operatorii mici (existenti si noi intrati) in aducerea cotei de piata la o valoare care sa le permita o afacere lucrativa.


In aceste conditii, conform “2005 Guide to Romanian Telecommunications” http://www.inatelecom.org/2005Guidetoromaniantelecommunications/tabid/442/Default.aspx este de asteptat ca pe termen mediu cifra de afaceri a operatorilor mobili GSM900 sa ajunga la doua treimi din cifra de afaceri a telecomunicatiilor noastre, fata de circa 50% cat este acum. Adica, inlocuim monopolul RomTelecom cu duopolul GSM900! Si nu cred ca obiectivul ANRC ar trebui sa fie concentrarea pietei, ci dimpotriva.


Daca ANRC ar fi ‘pus pe costuri’ tarifele de interconectare cu operatorii GSM900 ar fi avut sansa relansarii competitiei in telefonia mobila romaneasca, sansa liberalizarii telefoniei mobile, mai ales ca in curand vor fi acordate ultimele 2 licente 3G. Sansa pare a fi ratata, daca tarifele de interconectare vor fi reduse cu 11.3% anual si nu puse pe costuri.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite