Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Se mişcă ţara. Companiile IT din provincie iau viteză

26 Iulie 2018



Un studiu asupra pieţei de servicii IT din România, publicat recent de IDC, arată un fenomen interesant care se întâmplă în industria locală. Companiile din provincie încep să devină tot mai competitive şi să conteze tot mai mult ca pondere în economia tech. Conform studiului, Capitala generează în continuare cele mai mari venituri (până la urmă jumătate din companiile de software sunt în Bucureşti şi Ilfov), însă mai mulți furnizori de soluții din Timișoara, Cluj, Iași, Sibiu sau Brașov s-au ridicat puternic în 2017.

Analizând situația, creşterea pare să fie în egală măsură organică şi calitativă. Spre exemplu, în decembrie 2017 în Cluj-Napoca activau 1235 companii IT, cu 75% mai multe decât în 2011. Situaţia este similară şi la Iaşi, unde creşterea numărului de companii IT a fost de 71%. Nu avem însă doar mai multe startup-uri. Iată că două dintre cele patru companii româneşti intrate în ediţia 2018 a topului 1.000 de firme europene cu cea mai rapidă rată de dezvoltare a business-ului, realizat de publicaţia britanică Financial Times, sunt din provincie: Trencadis - Baia Mare şi Accesa - Cluj Napoca. Interesant de remarcat este şi faptul că prima aplicaţie mobilă pentru sesizarea problemelor de pe domeniul public folosită în Bucureşti (la Primăria Sectorului 3) a fost dezvoltată de o companie din Sibiu. Am remarcat situaţia şi la conferinţa unui distribuitor cu valoare adăugată, unde am moderat o serie de panel-uri tematice şi unde partenerii din provincie (Iaşi, Constanța) s-au arătat mai activi în cadrul discuţiilor şi mai interesaţi de subiecte. Aparent, Bucureştiul este golit de inventivitate, iar companiile din provincie profită de situaţie.

În realitate, asistăm atât la o schimbare de mentalitate, cât şi de acces la resurse. Nivelul de penetrare al tehnologiei în provincie este mai mic decât în Bucureşti, prin urmare furnizorii IT au mai multe oportunităţi de afaceri. Chiar dacă proiectele nu sunt mari, pe o piaţă care evoluează foarte încet (+3% în 2017 conform studiului IDC) asigură o creștere sănătoasă. Dacă veţi urmări presa centrală care publică frecvent date financiare de la Ministerul de Finanțe, veţi remarca numeroase companii mari care au înregistrat un recul puternic al afacerilor în 2017. Recordul este deţinut de un integrator specializat pe Data warehouse şi Business Intelligence, care a avut o scădere de 92% a cifrei de afaceri.

Pe de altă parte, în Bucureşti accesul la resurse este mai greu, concurenţa pe piaţa muncii fiind mult mai mare şi implicit costurile salariale sunt mai mari. Majoritatea specialiştilor sunt atraşi de multinaţionale, ceea ce limitează posibilitatea de dezvoltare a companiilor mici şi medii şi implicit implicarea în anumite proiecte, etc. Succesul companiilor din provincie pare să fie asociat cu o mentalitate mai orientată către client şi preţuri mai competitive, dar şi de o scădere a interesului companiilor din Bucureşti faţă de piaţa locală şi orientarea către export. Pe termen scurt și mediu, această reașezare a pieței poate fi benefică. Mediile intens concurențiale stimulează inovația și pun presiune pe costuri, ceea ce pentru clienții finali inseamnă întotdeauna câștig.



Tags: IT

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite