Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Studiu de caz de management rural

24 Iulie 2006




MW: Ce a presupus recenta vizita la Ostra?


Diana Voicu: Am avut intalniri cu reprezentanti ai comunitatii, ai mediului de afaceri, ai catorva asociatii, cu parintii copiilor, cu consilierii locali, cu cadrele didactice si conducerea scolii, cu copii din clasa a 8-a si mai multe discutii cu primarul comunei. De asemenea, am avut intalniri cu intreprinzatorii particulari ca sa vedem cum reusesc sa supravietuiasca in conditiile in care toata lumea se plange de tot felul de constrangeri care ii impiedica sa dezvolte o afacere.


MW: Spuneati ca v-ati confruntat la Ostra cu „mentalitati paguboase”, care trebuie schimbate. Din ce cauza credeti ca localitatea nu este inca prospera?


Diana Voicu: Exista acea deprindere de a astepta ajutor din partea statului, a guvernului sau a altor structuri la nivel judetean, fara in schimb a se cere prea mult de la ei. Localitatea este miniera, minerii au avut niste privilegii in trecut, au avut in mina conditii istovitoare de lucru, iar in momentul in care au iesit din subteran si s-au intors la lumina, le-a fost mai greu sa se adapteze. Mina s-a inchis, minerii au asteptat sa aiba exceptare de la unele plati, impozite, sa vina cineva sa le faca curatenie in gradina sau pe scara blocului samd. Chiar primul subiect abordat cu autoritatile locale a fost acesta: cum ar putea sa acceada la fonduri care sa le permita sa repare si zugraveasca fatadele blocurilor in care locuiesc mineri (fosti) si astfel sa schimbe fata comunei? Noi le-am spus ca nu aceasta este calea, ci solutia sta in asociere, in vederea strangerii de fonduri de rulment de catre locatari, coroborat cu forme de voluntariat local.. Primul bloc reparat, prin forta exemplului, va atrage dupa sine repararea si a celorlalte.


MW: Care sunt urmatorii pasi in urma acestei vizite? Ce se va intampla pe viitor?


Diana Voicu: Le-am promis ca ne vom intoarce, am lasat responsabili pentru fiecare activitate discutata si speram ca in cateva luni lucrurile sa capete culoare si la propriu si la figurat. Managerul nostru, care a fost de fata la toate intalnirile, ne va tine la curent cu evolutia pe fiecare activitate. Contam pe sprijinul si angajamentul total al Primariei si al Consiliului local. Poate se vor gasi si fonduri externe pentru lucrari de mai mare anvergura: canalizare, asfaltare drumuri pana la soseaua principala etc.


Recent, am lansat o initiativa adresata tuturor celor 17 scoli pilot, care se numeste “e-Vacanta!”, menita sa stimuleze pe elevi de a lucra cu computerul si in vacanta. Sunt cateva activitati care vor mobiliza pe profesori si elevi sa isi exerseze competentele IT prin interactiuni cu alte scoli din proiect si sa fie creativi in afara programei scolare. Scolile ar trebui sa nu se mai raporteze doar la programa scolara si sa iasa din niste scheme fixe. Am observat ca imediat ce li se ofera un context de utilizare (chiar si cu o dominanta ludica, distractiva), cadrele didactice si elevii devin foarte interesati, se implica chiar si fara o motivatie financiara. Folosim alte mecanisme de motivare: cadrele didactice castiga in plan profesional, iar copiii au beneficii cognitive reale, prin dezvoltarea unor relatii cu alte scoli, prin implicarea in proiecte in interiorul retelei proiectului, prin schimburi de experienta etc. Acest lucru este valabil si la Ostra, unde exista un suport pentru proiectele pe timpul vacantei si angajamentul de a face din scoala o institutie cu adevarat a intregii comunitati.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite