Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Articole

Un prim bilanţ promiţător al ministrului Nicolae Burnete

02 August 2018







Proiecte frumoase la orizont

Pe termen mediu şi lung ministrul Nicolae Burnete consideră esenţial să îmbunătăţească câteva aspecte vitale la nivelul sistemului de CDI, precum predictibilitatea, sustenabilitatea şi creşterea bugetului alocat cercetării.

„Pentru a creşte predictibilitatea, ne dorim să lansăm Competiţia Nucleu pentru o perioadă de 4 ani. Anul acesta, după deblocarea Competiţiei Nucleu, pe 21 iunie, am semnat pentru etapa a doua de finanţare, iar pe 23 iulie am semnat pentru etapa a treia. Această etapă nu era prevăzută, dar am identificat nişte surse bugetare şi i-am dat drumul, proporţional cu suma cuvenită fiecărei instituţii“, afirmă Nicolae Burnete.

Ministrul îşi propune să lanseze şi o serie de noi competiţii, care să se întindă pe mai mulţi ani: „Pentru că suntem în anul Centenarului, personal mi-aş dori să lansăm 100 de proiecte pentru tinerii cercetători cu vârste sub 35-40 de ani, şi încă 100 de proiecte pentru cei mai experimentaţi. Aşteptăm rectificarea bugetară pentru a vedea ce fonduri vom avea la dispoziţie, dorinţa Ministerului fiind de a da drumul la alte competiţii, care să se deruleze pe o perioadă lungă, de 4-5 ani, şi care să fie revaluate intermediar, după 2-3 ani, pentru a analiza în ce maniera vor continua.“

Conștient de importanța perioadei în care România va deţine preşedinţia Consiliului UE, Ministrul Cercetării şi Inovării a prevăzut 11 evenimente speciale în 2019, menite să crească vizibillitatea cercetării româneşti şi să pună în valoare proiectele şi rezultatele sale semnificative. În martie este prevăzută în țara noastră reuniunea ERC – European Research Council. Pe 3 aprilie 2019 va avea loc la Bucureşti reuniunea ministerială COMPET, unde vor fi prezenţi toţi miniştrii Cercetării din UE. Conferinţa Internaţională Tandem AEROdays 2018, cea mai importantă manifestare dedicată activității CDI în aviație, va avea capacitatea de a atrage în România, tot la Bucureşti, 1000 de profesionişti şi actori importanţi din domeniu, în perioada 26-28 martie. Dintre aceste 11 evenimente, capabile să atragă fiecare în parte între 500 şi 1000 de participanţi, majoritatea vor avea loc în Capitală, una va avea loc la Piteşti, iar alta va fi organizată la Iaşi, calendarul exact urmând să fie definitivat în perioada următoare.

Toate aceste eforturi ale ministrului Nicolae Burnete au o explicație simplă și normală: „Cercetarea este speranţa României pentru un viitor mai bun“.

Prezentarea integrală a bilanțului MCI pe semestrul I - 2018 poate fi găsită pe pagina ministerului: www.research.gov.ro



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite