Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Articole

Atentat la Siguranta Nationala: situatia critica din Cercetare

11 August 2018




Se poate observa ca numarul de articole publicate in jurnale cu factor de impact mai mare ca 4 reprezinta aproape 25 % din articolele publicate in 2017. Evolutia numarului de publicatii si a factorului de impact cumulat per total publicatii dintr-un an este redata in graficul de mai jos.



Se observa ca numaru de publicatii a fost relativ constant, in usor regres in ultimii 2-3 ani din cauza problemelor de finantare, dar facturi de impact cumulat a crescut constant ajungand la aproape 600. Aceasta in seamna ca rezultatele cercetarilor efectuate in institut sunt publicate in jurnale cu factor de impact mediu peste 3.

• Colaborarile internationale: sunt numeroase si de lunga durata. Poate ar merita de enumerat cateva:
- CERN: INCDFM este membru in colaborarea RD50 inca de la inceput, adica din 2010 (vezi site-ul https://rd50.web.cern.ch/rd50/). Aceasta colaborare este dedicata gasirii de solutii fiabile pentru materialele si arhitecturile utilizate in producerea detectorilor de radiatii utilizati in experimentele LHC si Super-LHC, provocarea cea mai mare fiind de a gasi materiale cu un grad sporit de rezistenta la radiatii. Mai mult, un specialist de la INCDFM (abrevierea in engleza este NIMP-National Institute of Materials Physics) este conducatorul unia din pachetele de lucru din aceasta colaborare care reuneste peste 50 de institutii de cercetare din intreaga lume (vezi organigrama de mai jos).



- C-ERIC (site https://www.ceric-eric.eu/). Este o infrastructura de cercetare distribuita in 9 tari europene, la care Romania participa, prin INCDFM, cu laboratoare de microscopie electronica prin transmisie de inalta rezolutie (HR-TEM), si cu laboartoare de rezonanta electronica de spin (RES). Merita mentionat faptul ca tehnica HR-TEM este a doua cea mai solicitat tehnica dupa sincrotronul Elettra, cu 32 de solicitari la ultimul apel de proiecte.

- COSMOS (site https://www.elettra.trieste.it/it/lightsources/elettra/elettra-beamlines/superesca/superesca-beamline-description/page-7.html?showall=). Este un echipament complex de analiza a suprafetelor si interfetelor instalat pe una din liniile sincrotronului Elettra de la Trieste, si este un rezultata al colaborarii INCDFM cu Elettra Sincrotrone ScpA.

- La cele de mai sus se adauga participarea ca promotor sau partener in diverse proiecte internationale cum ar fi H2020, M-ERA NET, SEE, etc.

• Resursa umana: INCDFM a avut constant o politica orientata spre atragerea de tineri promitatori pentru activitatea de cercetare, angajand in fiecare an 5 tineri, in medie. Tinerii angajati sunt apoi supusi unui proces de formare profesionala interna, cu examene periodice, astfel incat la finalul celor 3 ani cat pot fi mentinuti pe contracte de munca cu perioada determinata (restrictie prevazuta in Codul Muncii), numai ce mai buni sunt opriti pentru un contract de munca permanent. Un succes deosebit a fost si atragerea de tineri cercetatori din diaspora, cu stagii doctorale sau postdoctorale la institutii de cercetare prestigioase din strainatate. Numai in ultimii 5 ani s-a reusit repatrierea a 10 tineri care nu mai lucrasera anterior in INCDFM dara care au ales institutul datorita bazei materiale excelente si a rezultatelor stiintifice valoroase. Mai trebuie mentionat ca, in ultimii ani INCDFM a devenit atractiv si pentru tineri din strainatate, mai ales din tari mai putin dezvoltate dar si din tari CE, care vin sa efectueze stagii de lucru doctorale sau post-doctorale in institut (7 persoane in 2018, pana acum).

• Infrastructura: moderna, la nivel cu cea din institutii de cercetare din strainatate. Asta in urma derularii a doua proiecte finantate din fonduri structurale, in valoare totala de 20 milioane euro, la care se adauga investitiile in echipamente realizate din alte proiecte castigate la competitiile nationale sau internationale.
Daca cele prezentate mai sus nu conving scepticii care se intreaba de ce are rost sa finantam cercetarea din Romania, iata si cateva exmple de rezultate concrete:



Tags: Cercetare

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite