Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

O nouă zonă supusă atacurilor vitezei

12 Decembrie 2018



Cu doar câteva zile în urmă, unul din giganţii universului tehnologic, HPE, a anunţat că va începe să ofere memorii de nivelul stocării de date (definite cu acronimul SCM – Storage Class Memory) pentru propriile echipamente de stocare date 3PAR şi Nimble. Anunţul HPE înseamnă, practic, intrarea într-o nouă fază arhitecturală în zona de stocare date şi un potenţial factor revoluţionar în termeni de performanţă a stocării de date.

Mutarea vine, conform analiştilor, ca răspuns la ceea ce IDC a numit „noua generaţie de aplicaţii”, centrate pe analiza inteligentă a datelor, inteligenţa artificială şi procesele de machine learning, în paralel cu procesarea de date în timp real sau în timp aproape-real. Până acum, aplicaţiile cele mai „flămânde” de a obţine performanţe, cum ar fi procesarea tranzacţională de date, aveau nevoie de capacitatea de a menţine seturile de date care urmau să fie procesate în cache sau în memoria DRAM, unde latenţele înregistrate se măsoară în nanosecunde.
O asemenea procedură are, însă, limitările ei. Pe măsură ce dimensiunile seturilor de date au crescut, astfel de proceduri au fost suplimentate prin utilizarea de stocare de date de tip flash, cu latenţe care pot ajunge undeva în zona de jos a gamei de sute de microsecunde. În acest sens, bariera latenţelor de 100 microsecunde poate fi doborâtă, de pildă, de tehnologia NVMe flash, un gen de tehnologie care a determinat apariţia multor produse în ultima vreme.
SCM vine însă acum şi adaugă o nouă clasă de medii de stocare date cu timpi de acces sub 20 microsecunde sau chiar 10 microsecunde. Adică o clasă mai rapidă decât cea asigurată de tehnologia flash, dar mai scumpă. O clasă mai lentă decât tehnologia DRAM, dar ceva mai ieftină. Produsele care folosesc SCM apărute până acum se bazează pe tehnologia Optane 3D XPoint, lansată de Intel, şi pe tehnologia Z-SSD, lansată de Samsung, cea din urmă fiind o tehnologie mai „tradiţională”, bazată pe celule solide de memorie.
Această nouă clasă de medii se aşează oarecum între mediile flash/NVMe flash şi DRAM, cu avantajul că oferă un mediu de stocare robust (spre deosebire de mediul volatil DRAM) şi suficient de mare ca dimensiuni ca să încorporeze seturile actuale de date de procesat pentru operaţiuni de tip analytics. Tehnologia propusă de Intel utilizează capacităţi de stocare de 16GB sau 32GB, iar conexiunile se pot face prin intermediul slot-urilor DDR4 de pe placa de bază sau al slot-urilor PCIe. Z-SSD de la Samsung vine sub formă de capacităţi de stocare de 480GB sau 960GB, iar conexiunile sunt de tip PCIe.

Miza memoriilor de clasă storage (SCM)
De ce a fost, însă, nevoie de apariţia SCM, până la urmă? Cu relativ puţină vreme în urmă, IDC a publicat, în cadrul rapoartelor sale legate de universul IT, previziunea că până în 2020 între 60 şi 70% din companiile Fortune 2000 vor dispune de procesare de date în timp real pentru aplicaţiile pe care ele le consideră critice pentru desfăşurarea afacerii. Cum companiile de acest tip înseamnă o bună parte din cifra de afaceri a întregii omeniri, miza devine uşor de înţeles.
Privind toate cele de mai sus dintr-o altă perspectivă, HPE pare să fi fost primul gigant al tehnologiei care a făcut o mutare în sensul acaparării unei hălci dintr-o piaţă care pare extrem de promiţătoare. Ce fac însă principalii săi competitori în acest sens?
Tot conform IDC, care citează surse din piaţă, Dell EMC va oferi în curând SCM pentru liniile proprii de produse din gama PowerMax, SC şi Unity. Plasat pe locul trei în topul vendorilor de echipamente şi tehnologii de stocare, NetApp nu a dezvăluit încă niciun fel de planuri legate de SCM pentru produsele proprii, în afara informaţiei că ar putea utiliza SCM sub formă de cache în propriile echipamente de tip array, însă o asemenea situaţie s-ar putea schimba oricând. În fine, jucătorii de pe locurile patru şi cinci, IBM şi Hitachi Ventura, nu par să aibă în acest moment ceva în vedere legat de introducerea SCM în gamele proprii de produse.



Tags: IT

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite