Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Orașele inteligente īn viziunea Axis Communications

12 Decembrie 2018



Conform definiției acceptate pe scară largă, orașele inteligente sunt acele așezări urbane care colectează date necesare algoritmilor implicați în alocarea eficientă a resurselor disponibile prin intermediul diferitelor echipamente sau senzori, cum sunt și senzorii video. Scopul unei astfel de soluții este optimizarea serviciilor, pentru a le oferi locuitorilor un standard de viață ridicat. Iar pentru că mobilitatea reprezintă o cerință tot mai importantă a societății moderne, eficiența transporturilor și siguranța oamenilor și bunurilor pe domeniul public reprezintă aspecte cheie, ce stau la baza tuturor orașelor inteligente. De altfel, statistici recente și studii recurente arată o tendință în creștere de echipare a domeniului transporturilor publice cu tehnică de supraveghere video, ca parte a unor sisteme inteligente de analiză.

În anul 2015, Axis Communications colabora cu Uniunea Internațională a Transportatorilor Publici - UITP (Union Internationale des Transports Publics) la realizarea unei cercetări cu privire la gradul de utilizare a soluțiilor de supraveghere video în zona de transporturi și la planurile de viitor ale operatorilor din acest domeniu. Totodată, UITP formula la momentul respectiv și o serie de concluzii și previziuni de viitor, din care reieșea că penetrarea unor astfel de soluții va crește, iar cererea va deveni tot mai complexă. Mai târziu, în intervalul 2017-2018, UITP a repetat acest studiu și a observat că aprecierile inițiale au fost confirmate, societatea urmând direcția descrisă anterior. Astfel, 95% dintre participanții la studiu folosesc deja sisteme de supraveghere video, pe când restul de 5% intenționează să instaleze astfel de soluții în următoarele 12 luni. De asemenea, complexitatea a crescut considerabil, căci numărul mediu al camerelor video existente într-o astfel de rețea a crescut cu aproape 70%, iar cea mai extinsă rețea analizată folosește nu mai puțin de 25 000 camere.
Și mai interesantă de atât este tendința de digitalizare, care permite integrarea sistemelor de supraveghere video în soluții complexe, inteligente. Astfel, ponderea sistemelor pur analogice a scăzut pentru prima dată sub 20%, situându-se acum la 18%. O astfel de evoluție a contribuit și la o mai strânsă colaborare între entitățile care folosesc astfel de sisteme, căci gradul de partajare a datelor a crescut cu circa 12 procente. Iar utilizarea soluțiilor de analiză video și audio s-a amplificat, acoperind acum întreaga gamă de module existente. Astfel de măsuri par să se bucure de o susținere tot mai mare și din partea publicului, care manifestă acum o atitudine pozitivă în proporție de 73%, cu 8 procente mai mult decât în 2015. Acest lucru înseamnă că rezultatele au apărut la scurt timp după implementare, fiind apreciate de societate și confirmând că furnizorii de servicii se află pe o direcție corectă, pe care o pot urma și în viitor.
Astfel de studii, analize și previziuni nu sunt însă utile numai pentru furnizorii de servicii sau administrații publice, ci și pentru producătorii și dezvoltatorii de tehnologie, întrucât le permit să creeze soluții și echipamente în funcție de cerințele reale, prezente și viitoare, ale pieței, centrate pe nevoile reale ale clientului. În acest mod și-a fundamentat Axis Communications strategia axată pe soluții, pe care a adoptat-o în urmă cu câțiva ani și pe baza căreia a creat echipamente tot mai complexe, tot mai performante și care pot fi integrate în sisteme tot mai avansate. În centrul atenției este pusă dorința societății moderne de a locui în orașe inteligente, capabile să ofere siguranță, mobilitate sporită și servicii de calitate superioară. Iar după cum arată studiile recente, aceste necesități cresc an de an.
Axis Communications este un producător renumit în industria sistemelor de supraveghere pentru lansarea primei camere video de rețea din lume, iar, la ora actuală, aproape întregul său portofoliu de soluții orbitează în jurul camerelor IP, într-o ofertă diversificată în așa fel încât să beneficieze toate domeniile de activitate și scenariile de utilizare. Cu toate acestea, filosofia companiei este puțin mai complexă de atât, mizând mai curând pe soluții integrate cu aplicabilitate complexă decât pe echipamente hardware de sine stătătoare. Așa se explică numeroasele parteneriate încheiate cu alți producători de dispozitive de securitate, monitorizare sau control, ce le permit în prezent utilizatorilor să integreze un număr impresionant de componente, pentru a obține sisteme deosebit de complexe, proiectate în funcție de cerințe specifice. În final, operatorii au posibilitatea de folosi un singur panou de control (dashboard) pentru a colecta diverse date legate de calitatea aerului, temperatură, trafic și multe altele, iar aceste date pot fi analizate separat sau împreună, manual sau în mod automat, pentru a lua deciziile corecte pentru obținerea rezultatelor dorite. În acest fel funcționează un oraș inteligent, care le oferă oamenilor deopotrivă siguranță și mobilitate, permițându-le să fie mai eficienți și să beneficieze de servicii de o calitate mai bună.
Mulțumită evoluției accentuate a tehnologiei din ultimii ani, există la ora actuală o multitudine de echipamente, dispozitive și soluții care pot fi integrate în sisteme destinate orașelor inteligente. În această miriadă, se remarcă o importantă contribuție din partea Axis Communications, care, folosindu-se de expertiza sa în domeniul audio-video, a reușit să implementeze un număr impresionant de funcții și oferă la ora actuală unele dintre cele mai versatile echipamente de pe piață.

Recunoaștere facială
Soluțiile de recunoaștere facială pot fi folosite printre altele pentru îmbunătățirea siguranței publice prin detectarea automată a persoanelor căutate sau care nu au permisiunea de a se afla într-un anumit loc. Prin parteneriatul încheiat cu Herta Security, utilizatorii camerelor Axis au acces la cea mai avansată tehnică de recunoaștere facială, caracterizată prin rapiditate, precizie și capabilități de detecție multiplă în medii foarte aglomerate.

Managementul traficului

Traficul reprezintă o chestiune serioasă pentru toate metropolele de azi, întrucât absența unui management corect poate provoca adevărate valuri de frustrare, întârzieri în furnizarea diverselor servicii esențiale și chiar disfuncționalități în funcționarea societății. De aceea, Axis Communications plasează traficul în topul listei de probleme pe care și-a propus să le rezolve și a preluat încă din anul 2016 dezvoltatorul Citilog de soluții de analiză video pentru trafic și transporturi sigure. Astfel, camerele AXIS prevăzute cu aplicații Citilog pot fi folosite pentru analiza în timp real a traficului, datele putând fi folosite printre altele pentru ajustarea automată a regimului de funcționare a semafoarelor, cu scopul de a obține o fluidizare a traficului, soluția fiind implementată recent în puncte centrale ale orașului București. Iar performanțele soluției au fost reconfirmate recent prin premiul acordat la Smart City Expo World Congress 2018.

Recunoașterea numerelor de înmatriculare
Tehnologia de recunoaștere automată a numerelor de înmatriculare (LPR) poate fi folosită într-o multitudine de aplicații, de la detectarea și sancționarea contravenienților, până la automatizarea parcărilor și controlul accesului autovehiculelor în anumite zone sau eficientizarea punctelor de taxare. De aceea, oferta actuală Axis conține mai multe camere perfect potrivite pentru funcționarea soluțiilor LPR, ce pot fi folosite totodată și împreună cu aplicația Parking Spotter dezvoltată la Cluj-Napoca și câștigătoare în 2017 a concursului Milestone Comunity Kickstarter.

Managementul luminilor
De-a lungul ultimilor ani, prin dezvoltarea de soluții de iluminare mai eficiente, s-au făcut progrese considerabile în reducerea cheltuielilor implicate de consumul de energie. Costurile pot fi însă reduse și mai mult de atât, printr-o operare inteligentă a acestora. Astfel, ele pot fi integrate într-un sistem cu camere AXIS, care pot administra regimul de funcționare în funcție de detecție și datele rezultate din analiza video.

Controlul accesului
Tot în anul 2016, Axis Communications a preluat și 2N - producătorul celor mai bune soluții IP de control al accesului. Astfel, oferta companiei conține în momentul de față și o gamă vastă de astfel de echipamente, concepute pentru diverse domenii de activitate și prevăzute cu diverse niveluri de securitate, dar și puncte S.O.S., prin care oamenii pot cere ajutor rapid în cazul urgențelor.

Suport audio

În completarea dispozitivelor video, a fost lansată goarna AXIS C3003-E cu conectare la rețea. Aceasta poate fi folosită de utilizator când dorește să se adreseze publicului din zona vizată, dar permite și integrare cu camerele AXIS pentru a reda în mod automat mesaje preînregistrate, atunci când sunt declanșate de anumite evenimente ce reies din datele analizate.
Propunerile Axis pentru orașele inteligente nu se opresc aici și cu siguranță se vor înmulți în viitor, dar ne permit să înțelegem încotro ne îndreptăm. Observăm astfel o migrare tot mai pronunțată a interesului din zona de echipamente către tehnologie și soluții, ceea ce înseamnă că nivelul de integrare va continua să crească, iar orașele vor avea instrumentele necesare pentru a deveni tot mai inteligente.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite