Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Prima soluție de securitate biometrică dezvoltată pentru limba română, în curs de testare

20 Martie 2019



Cercetătorii IFIN-HH și specialiștii SIVECO au dezvoltat în cadrul proiectului SpeechXRays. Multi-channel biometrics combining acoustic and machine vision analysis of speech, lip movement and face din programul de cercetare și inovare Orizont 2020 al Uniunii Europene prima soluție de securitate biometrică dezvoltată pentru limba română. Acest sistem de autentificare și securitate biometrică este similar sistemelor care permit scanarea amprentei sau a irisului, dar are avantajul de a utiliza atât vocea utilizatorului, cât și imaginea facială a acestuia, într-o soluție hibridă care va avea o acuratețe superioară soluțiilor existente.

Soluțiile de securitate bazate pe biometrie vocală au avantajul că nu sunt intruzive, așa cum sunt, de pildă, cele bazate pe scanarea amprentei, care necesită contact direct între utilizator și dispozitiv. Pot fi utilizate cu microfoanele deja existente în orice dispozitiv mobil, dar au și dezavantajul de a necesita calibrare pentru fiecare limbă în parte. În acest moment sunt numeroase soluții biometrice pentru limbile de mare circulație internațională, dar nu și pentru limba română și limba greacă, care fac obiectul proiectului SpeechXRays. Soluția tehnică din spatele platformei biometrice SpeechXRays îmbină tehnici avansate de recunoaștere vocală cu tehnologii de recunoaștere dinamică a feței. Scopul proiectului SpeechXRays este acela de a oferi o soluție biometrică care combină confortul și rentabilitatea metodelor biometrice de recunoaștere vocală cu acuratețea sporită oferită de utilizarea simultană a analizei faciale, sporind astfel securitatea de ansamblu a sistemului.



O ușă digitală

Un astfel de sistem își găsește cea mai mare utilitate în cazul accesului securizat în diverse locații sau la diverse sisteme, dar ar putea exista și alte aplicații, din afara securității”, afirmă Iacob Crucianu, arhitect soluții software în cadrul SIVECO și Chief Technology Officer al proiectului SpeechXRays. Soluția SpeechXRays funcționează precum o „ușă digitală”, programată să se deschidă când recunoaște fața și vocea celui care are dreptul la acces într-un spațiu securizat, în care doar anumite persoane pot intra.
Funcționarea este extrem de simplă și asemănătoare cu modul în care este deschis un telefon modern pe baza imaginii proprietarului. În cazul SpeechXRays autentificarea include și o componentă vocală, astfel încât soluția de ansamblu să fie mai puțin sensibilă la modificările ambientale. În prima fază, sistemul SpeechXRays înregistrează elementele biometrice faciale și vocale, urmând apoi etapa de verificare, când sistemul confirmă sau infirmă dacă vocea și imaginea corespund persoanei înregistrate anterior. Platforma biometrică SpeechXRays este foarte robustă și poate rula pe orice dispozitiv care dispune de o cameră video și un microfon (telefon, tabletă, laptop), putând fi folosită pentru securizarea unei game foarte largi de aplicații software.

„SpeechXRays este o platformă software pe care o putem vedea ca pe o ușă digitală, care ne oferă acces fie la bunuri digitale, fie la bunuri materiale, dar nu prin chei tradiționale sau parole. Accesul se face doar pe baza validării caracteristicilor vocale si faciale ale persoanei care dorește să intre într-o zonă cu acces limitat”, spune Alexandru Nicolin, coordonatorul proiectului SpeechXRays din partea IFIN-HH. „Proiectul SpeechXRays se află acum în faza de testare a soluției biometrice dezvoltată alături de partenerii noștri de la IDEMIA (Franța), SIVECO (România), TechInspire (Marea Britanie), RealEyes (Estonia), Forthnet (Grecia), FORTH (Grecia), University College London (Marea Britanie), Institut Mines-Télécom (Franța) și VoiceTrust (Germania), discuțiile asupra exploatării urmând să înceapă după finalizarea testelor”, ne informează Mihaela Carina Raportaru, coordonatorul procesului de testare în cadrul IFIN-HH.



Această platformă de autentificare va fi implementată și în cadrul ELI-NP, pentru acces în laboratoarele sau zonele unde pot pătrunde doar persoanele autorizate?

Alexandru Nicolin: E greu de răspuns concret la această întrebare în acest moment, când ne aflăm în faza testării sistemului. În acest stadiu vrem să vedem cât de precis funcționează algoritmii noștri și cât de robustă și matură este soluția în ansamblu, urmând ca după ce îi vom cunoaște acuratețea, să înceapă discuțiile despre exploatarea efectivă a sistemului.

Care sunt vulnerabilitățile pe care încercați să le eliminați din sistem?
Mihaela Carina Raportaru: Acum testăm acuratețea algoritmilor biometrici. De exemplu, dacă noi două am testa sistemul, vom fi suficient de diferite astfel încât sistemul să distingă între noi și să nu-mi permită niciodată, cu vocea și imaginea mea, să mă înregistrez pe contul dumneavoastră, sau viceversa. Ce mi se pare foarte interesant și am experimentat deja, este să testăm sistemul pe perechi de gemeni. Avem avantajul de a avea câteva perechi de gemeni pe Platforma de Fizică Măgurele, care au acceptat să ia parte la teste și ne-au ajutat extrem de mult. În acest mod ne dăm seama cât sunt de bine calibrați algoritmii sistemului, cât de mare este puterea sa de diferențiere și totodată cât de vulnerabil este. Altfel, există, desigur, și potențiale vulnerabilități ale arhitecturii software în ansamblu și pe acestea o să le aflăm la concursul de spoofing. Acesta va avea loc pe 28 martie 2019 și este organizat alături de Asociația Studenților Fizicieni a Universității din București. Suntem, de altfel, foarte curioși să vedem ce căi de atac vor descoperi studenții care vor încerca să înșele sistemul nostru, știind desigur inepuizabilele lor resurse de inventivitate și creativitate.

Ați făcut un concurs pentru cine este cel mai abil hacker autorizat?
Alexandru Nicolin: Exact. Pentru a fi siguri că lucrurile vor decurge bine și că platforma va fi una robustă, că nu vor exista surprize pe partea de securitate, am decis să externalizăm către studenți, dacă se poate spune așa, partea de atacare a platformei.

Ce se va întâmpla la finalul acestui proiect, când platforma va funcționa conform planului? Va fi comercializată, se va vinde către terți care vor dori implementarea unui asemenea sistem de securitate?
Alexandru Nicolin: Există numeroase discuții despre ce se va întâmpla cu platforma după ce proiectul se va termina. Comercializarea este una din țintele noastre majore, însă cred că discuțiile detaliate urmează să vină numai în momentul în care vom ști exact care este acuratețea testată a algoritmilor și robustețea platformei în fața diverselor forme de atac cibernetic. Abia la finalul procesului de testare vom vedea exact care sunt zonele pe care le putem explora. La o primă analiză, soluția noastră biometrică poate fi utilă în sectorul medical și în cel bancar, cu precădere pe securitatea datelor sensibile, dar desigur că suntem interesați și de securitatea tradițională, incluzând aici și zona infrastructurilor critice de cercetare, cum sunt IFIN-HH și ELI-NP.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite