Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Parcul Stiințific și Tehnologic pentru Agricultură China – România, un proiect de referință pentru USAMV București și învățământul agronomic românesc

23 Octombrie 2019




Colectivele de cercetare implicate și-au propus aprofundarea cercetărilor privind crearea de soiuri noi de jujube, modernizarea tehnologiilor de cultură, dezvoltarea modalităților de valorificare a fructelor și promovarea lor ca ,,super fructe’’ având în vedere calitățile nutraceutice deosebite. Pentru România se dorește extinderea în cultură a acestei specii pomicole mai ales pe terenurile marginale, nisipoase, sărăturate sau expuse fenomenelor de deșertificare.

2018 marchează debutul dezvoltării unui nou proiect de Parc Științific și Tehnologic pentru Agricultură China – România, inaugurat in 2019, în urma cu doar cateva luni. Ce aduce nou acest proiect față de cel anterior, inițiat in 2013? Ce ținte majore au fost fixate și ce beneficii sunt preconizate în urma materializarii acestui proiect?

În perioada 2018-2020 se derulează un al doilea proiect comun pentru realizarea unui Parc Demonstrativ China – Romania pentru Știință și Tehnologie în Agricultură, finanțat parțial de Academia Chineză de Științe Agricole și parțial de USAMV din București. Dacă primul proiect a avut un caracter preponderent explorator, cel de-al doilea și-a stabilit obiective concrete, care vizează:
• Realizarea unui Solar Chinezesc performant pe o suprafață de 500 mp;
• Realizarea unei Fabrici de plante (Plant Factory), pe o suprafață de 30 de mp, pentru producerea de salată și legume verdețuri folosind sistemul hidroponic și tehnologiile de iluminare artificială cu LED;
• Testarea unor soiuri noi chinezești de cireș, comparativ cu soiurile românești și străine la Moara Domnească, pe o suprafață de 1 ha.

În campusul USAMV din București s-a construit un solar chinezesc automatizat, care valorifică la maximum energia solară, are sisteme performante de acumulare a acesteia pe timpul zilei și de eliberare/încălzire pe timpul nopții. Modul de construcție, amplasarea față de punctele cardinale și sistemele de acumulare/conservare a energiei solare vor permite extinderea cultivării florilor, legumelor și chiar plantelor pomicole și în perioada rece.

Solarul a fost plantat cu mai multe specii floricole pentru flori tăiate, cum ar fi trandafirul, bujorul, gerbera, Alstroemeria, Lizianthus, cu legume precum tomatele, ardeii și vinetele, dar și cu specii pomicole noi de climă caldă, ca Pithaya și Atemoya.
Pe lângă cercetările care urmăresc comportarea speciilor amintite în spațiu protejat, precum și evoluția factorilor de microclimat, solarul este un model care poate fi adoptat de fermierii români pentru a crește nivelul, calitatea și durata de producere a florilor și legumelor autohtone.

În același timp, în spațiul dezafectat al subsolului fostei centrale termice a fost construită o Fabrică de plante (Plant Factory) care folosește sistemele de producție hidroponice și de iluminare LED pentru producția de salată și verdețuri. Fabrica este complet automatizată și permite producerea pe o suprafață de 30 de m2 a 3.300 de salate într-un ciclu de doar 3 săptămâni. În aceeași structură se pot produce și alte legume verdețuri, dar și răsaduri. Astfel de fabrici de plante pot fi amenajate în marile orașe în subsoluri nefolosite sau alte spații dezafectate lipsite de lumină naturală.

Inaugurarea primelor două obiective ale Parcului s-a făcut în data de 16 mai, în prezența Exc. Sale d-na, Jiang Yu, Ambasador a R.P. Chineze, a d-lui. Nicolae Hurduc, Ministrul Cercetării și Inovării, a d-lui. Rector Sorin Mihai Cîmpeanu și a altor oficialități române și chineze.




În continuare a fost organizat la USAMV București „Al Patrulea Seminar Sino-Român privind Cooperarea Științifică și Tehnologică”, la care au prezentat lucrări științifice specialiști horticultori de la cele două instituții. Au participat cercetători, fermieri, cadre didactice și studenți, care au beneficiat de multiplele informații privind tehnologiile moderne de producție în spații protejate și în zone urbane.

În viitor activitățile de cercetare în comun vor continua, iar Parcul Științific și Tehnologic Sino-Român va oferi cadrul și suportul necesar pentru implementarea inovațiilor și transferul lor către fermieri și alți actori implicați în agricultură și industria alimentară.

Care sunt principalele câștiguri capitalizate de USAMV București în urma dezvoltării relației cu China pe parcursul a 25 de ani? Ce rol a jucat și joacă acest parteneriat strategic în dezvoltarea universității și a strategiei sale de internaționalizare?

USAMV București are o istorie bogată în realizări științifice și tehnice de excepție. Colaborarea cu China ne-a permis să ne dezvoltăm aria de preocupări și să introducem noi specii și genotipuri de plante în țară. Pe lângă infrastructura de cercetare-dezvoltare-inovare creată, am realizat echipe de cercetare comune care lucrează în cadrul unor programe stabilite de comun acord.

Primele rezultate au fost comunicate cu ocazia organizării în octombrie 2016 a Workshop-ului internațional „Chinese Jujube – a new fruit for Europe” și în august 2018 cu ocazia organizării în comun a „4rd International Jujube Symposium” în cadrul Congresului Societății Internaționale de Științe Horticole (ISHS), desfășurat la Istanbul. De asemenea, „Al Patrulea Seminar Sino-Român privind Cooperarea Științifică și Tehnologică” a contribuit la creșterea vizibilității internaționale și a deschis noi căi de colaborare.

Un mare număr de cadre didactice, cercetători și studenți sunt implicați în activitățile desfășurate în comun, iar aceștia din urmă sunt participanți activi la școlile de vară organizate. Se află în curs de pregătire programe de studii noi, care vor fi realizate împreună cu partenerii chinezi, cum ar fi: Horticultură urbană sau Medicină veterinară tradițională.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite