Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

România joacă un rol-cheie în definirea noilor politici europene de inovare

12 Decembrie 2019




Cum s-a realizat decelarea și filtrarea efectivă a tendințelor emergente cu potențial de dezvoltare?
Inovațiile tehnologice au fost evaluate în funcție de câteva criteria bine definite:
• Probabilitatea ca inovația în discuție să ajungă pe piață sau să fie utilizată pe scară largă, în orizontul anilor 2038 – evaluarea a fost făcută de un panel de doctoranzi din zone relevante de cunoaștere și prin consultarea online cu experți, folosind tehnica DAD creată și dezvoltată de Institutul de Prospectivă.
• Nivelul curent de maturitate al respectivei inovații – pentru estimarea maturității a fost utilizată analiza scientometrică pentru a determina nivelul și dinamica publicațiilor și patentelor în respectiva zonă tehnologică.
• Capacitatea și performanța în cercetare-inovare a Europei în nișa tehnologică respectivă – evaluate pe baza analizei scientometrice, de data aceasta privind activitatea europeană (publicații și patente) și pe baza consultării online.
Inovațiile societale au fost evaluate prin consultarea online cu experți (folosind tot metoda DAD) cu privire la probabilitatea ca această practică să se extindă considerabil atât în Europa, cât și în lume în orizontul anilor 2038.

Se prefigurează dezvoltări ulterioare ale studiului RIBRI?
Elaborarea studiilor prospective este necesar să se realizeze periodic. La nivel european au fost mai multe inițiative de creare a unui sistem continuu de scanare a orizontului, dar până în acest moment nu putem vorbi însă decât de solicitări punctuale pe care diferite organisme europene le lansează. În momentul de față, Institutul de Prospectivă este cuprins într-un astfel de mecanism de asistență punctuală în cadrul unui consorțiu coordonat de către Austrian Institute of Technology.

Studiile statistice includ întotdeauna o marjă de eroare. Se poate vorbi despre acest factor în cazul RIBRI, având în vedere că evaluarea este făcută pentru următoarele două decenii?
Cunoașterea despre viitor lucrează cu incertitudinea. Viitorul păstrează multe necunoscute, iar ceea ce se poate realiza prin foresight este testarea consensului asupra asumpțiilor despre viitor. Ceea ce se traduce printr-o bună distilare a tendințelor deja manifeste, printr-o cartografiere și evaluare realistă a tendințelor emergente și a impactului acestora. Pentru aceasta, prin proiect noi am combinat mai multe tehnici precum: • Big Data pentru extragerea semnalelor de schimbare • apelul la opiniile specialiștilor pentru elaborarea de sinteze coerente • dezbaterile argumentate ale experților pentru testarea consensului și • analiza bibliometrică pentru evaluarea maturității, dinamicii și a poziționării Europei.
Este onest să spunem că vorbim despre un management al complexității informaționale, de un demers de distilare, de o conversație structurată, care se află la granița dintre ceea ce se întâmplă „acolo, în afară“ și ceea ce comunitățile de actori decid că este promițător și prin aceasta devine în sine mai promițător.

Impactul RIBRI la nivel local
Pe zona specializărilor inteligente, în ce măsură Strategia națională CDI se va raporta la rezultatele RIBRI?
Țara noastră va fi parte din acele Rețele Globale de Valoare aflate în configurare sub impactul inovației. Pe palierul acțiunii, este important să putem identifica acele zone de inovare în care România poate juca un rol important, fie în calitate de adoptator rapid – cu șansa creșterii competitivității în domeniile de utilizare – fie ca exportator de tehnologie. Multe dintre aceste arii de inovare implică eforturi considerabile și focalizarea este extrem de importantă. Pentru că dacă nu focalizăm cercetare-inovarea, riscăm să fim doar contributori de cunoaștere, fără a atinge masa critică necesară capitalizării. Pentru aceasta trebuie însă să avem un dialog consistent asupra celor mai bune opțiuni și să mobilizăm actorii publici și privați către acele zone, atrăgând talente, asigurând accesul la infrastructuri de top și creând ecosisteme antreprenoriale dinamice și performante.




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite