Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

INFLPR: membru al Laserlab-Europe, rețeaua de elită a cercetării în domeniul laserilor

23 Aprilie 2020






O altă direcție este generarea de electroni accelerați într-un regim în care se vor produce radiații X coerente pentru aplicații de tomografie de înaltă rezoluție. Acest tip de experiment este deja în lista colaborărilor dintre INFLPR și instituții partenere din Europa și se va desfășura în cadrul programului Laserlab-Europe V, în perioada 2019-2023. Mai trebuie menționat că, la succesul experimentelor realizate de echipa CETAL-PW în octombrie-noiembrie 2019, au avut un rol important și stagiile de pregătire ale personalului din CETAL în laboratoare membre ale rețelei Laserlab-Europe.

Istoria Laserlab-Europe
Consorțiul Laserlab-Europe este format în prezent din 35 de institute de cercetare din 18 țări din Europa și acoperă domenii științifice de top, de la nanofotonică, până la laserii de mare putere.
Structura rețelei Laserlab de astăzi își are originea în 1990, când o serie de infrastructuri de cercetare din Europa, impulsionate de ideile de colaborare pe diverse direcții în interiorul Uniunii Europene, au început să lucreze la programe de cercetare comune. În acea perioadă, se aborda un concept nou și o viziune în care se punea accent pe complementaritatea echipelor de cercetare și pe utilizarea infrastructurii de cercetare de înaltă tehnologie în regim de acces comun grupurilor din consorțiu.
În cadrul programului FP6, nucleul de laboratoare format de 17 infrastructuri de cercetare din 9 țări au desfășurat în perioada 2004-2008 prima ediție a proiectului Laserlab-Europe. Succesul acestei structuri europene de cercetare a continuat cu Laserlab-Europe II, finanțat de Comunitatea Europeană prin programul FP7 (2009-2012), apoi Laserlab-Europe III (2012-2015), Laserlab-Europe IV (2015-2019) și s-a ajuns în prezent la ediția Laserlab-Europe V (2019-2023), care tocmai și-a început activitatea.

Un proiect ajuns la maturitate
„INFLPR are deja un parcurs de 11 ani ca partener în consorțiul LASERLAB, care grupează instituțiile europene care operează laseri de mare putere. În această perioadă, cercetătorii noștri împreună cu cercetători din consorțiul LASERLAB au desfășurat activitați de cercetare comune în tematici extrem de interesante: X-ray lasers, radiație THz coerentă de mare intensitate, medii active laser de tip ceramic, accelerare de particule cu pulsuri laser, combinare coerentă a pulsurilor laser de mare intensitate. Acum acest proiect a atins maturitatea, atât în plan european, cât și în INFLPR. Avem implicați în LASERLAB V cercetători talentați, dispunem de echipamente foarte performante, astfel că vom desfașura atât cercetare fundamentală, cât și dezvoltare de aplicații de înaltă tehnologie, cu beneficii importante pentru România”.
Dr. Traian Dascălu, director general INFLPR


Referințe:
https://www.laserlab-europe.eu/about-us/ec-project-documentation



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite