Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Dosarul electronic din sistemul de justiție – un „miracol" aflat la început de drum

15 Mai 2020




„Dosarul electronic din sistemul de justiție este un proiect transpartinic, foarte ambițios și necesar, agreat de toate părțile. Deși s-a discutat la nivel ministerial și parlamentar despre acest lucru, nu s-au găsit încă energiile și resursele necesare pentru a-l duce la bun sfârșit. Sunt multe aspect de ordin tehnic, de securitate informatică, interoperabilitate și compatibilitate etc. Dar cel mai mult lipsește baza legală, de pornire. Aștept pași mai îndrăzneți, materializați într-o inițiativă legislativă cu sorți de izbândă!"

- jud. Otto Șandor Szep, Președinte, Tribunalul Arad

„Am fost unul dintre deschizătorii de drum din țară, depunând un efort considerabil pentru eficientizarea și transparentizarea actului de justiție, dar și pentru soluționarea cu celeritate a cauzelor, implementând dosarul electronic (info Dosar), respectiv TDS (Transmiterea Documentelor Securizate). Am pornit de la experiența colegilor de la Curtea de Apel Cluj, care scanau documentele și apoi ofereau acces la dosar pe bază de parole. Dar am făcut niște pași în plus: am considerat că transmiterea parolelor este nesigură. În cazul soluției noastre, utilizatorul are aceeași adresă de e-mail de intrare, astfel încât, pentru mai multe dosare, este nevoie de o singură parolă. Dosarele sunt complete, se scanează totul, iar utilizatorii și personalul nostru pot lucra indiferent unde se află.(...) Pot să vă spun că 25% din comunicarea și corespondența noastră se face deja doar pe cale electronică. Am făcut calcule și am ajuns la concluzia că soluțiile noastre au adus pe plan local economii importante: 116.000 lei în 2018 și 176.000 lei în 2019. Putem avea pretenția de la societatea civilă să ne recunoască meritele!"

- av. Stan Tîrnoveanu, prim-vicepreședinte al UNPIR


„Dosarul electronic poate fi privit, într-adevăr, ca un miracol sau ca o datorie față de sistem și justițiabili, dar consider că trebuie abordat în primul rând ca o necesitate. UNPIR și-a adus un aport direct la pașii făcuți în această direcție de Secția a VII-a Insolvență a Tribunalului București, sprijinind și încurajând constituirea și consultarea de la distanță a dosarelor electronice de către practicienii în insolvență, care pot face contestații întemeiate în condiții mult mai simple. Există încă multe constrângeri și imperfecțiuni, este nevoie de mari eforturi de reglementare, dar, indubitabil, acesta este drumul către înainte!"

- jud. Virgiliu Flavius Bradin, Vicepreședinte, Tribunalul Arad

„Experiențele pozitive de la Cluj și Arad ar trebui să demonstreze că sistemul judiciar din România este receptiv și pregătit să adopte soluții IT extrem de benefice. Dar trebuie să fim realiști: dacă mi-e permisă o comparație din perspectivă istorică, aș zice că ne aflăm în perioada cnezatelor și voievodatelor; mai avem cale lungă până la statul modern! (...) Trebuie să remarc, nu fără mândrie, că la Arad lucrurile evoluează spectaculos. Am lansat de curând o aplicație care permite justițiabililor să obțină hotărârile și sentințele legale semnate digital, în format electronic. Este o premieră absolută în sistemul judiciar din România!"

- Raul Balta, Specialist IT, Tribunalul Arad

„Succesul de care s-a bucurat soluția noastră IT în cele 11 instanțe din țară care au implementat-o ne-a bucurat și ne-a însuflețit, ne-a încărcat bateriile. Suntem dedicați și motivați să mergem mai departe, să ajungem la o soluție completă și complexă de dosar electronic, capabilă să sprijine la cote superioare derularea actului de justiție."

- General de brigadă ing. Mădălin Mihai, Adjunct tehnic al Directorului STS

„Referitor la gestionarea și accesare dosarelor electronice, s-a vorbit mult despre nevoia de a integra sistemele informatice ale părților, despre compatibilitate și securitate IT. Cred că ar fi bine-venite ofertele private de aplicații API dezvoltate pentru sistemele cu care operează autoritățile publice, cu condiția ca acestea să fie auditate din punctul de vedere al securității cibernetice și în condițiile în care acestea sunt deschise și bine documentate, astfel încât instituțiile să nu devină captive și să se poată interconecta cu alte sisteme. (...) Încă din 2006, STS este abilitat să securizeze sistemele de comunicații ale sistemului judiciar, acordând suport tehnic, pentru analize de business, securitate cibernetică, activități de prevenire a incidentelor de securitate.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite