Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Semnătura electronică īncheie īn Justiție epoca ștampilei, cu un trecut de vedetă

25 Mai 2020




Jud. Virgiliu Flavius Bradin, Vicepreședinte, Tribunalul Arad
„Legislația actuală în vigoare lasă la voia întâmplării sau chiar pune frână folosirii semnăturii electronice. Aceasta pune accent pe documentele clasice, pe suport de hârtie. Chiar dacă avem și folosim semnătură electronică, documentele trebuie încă tipărite și înregistrate pe filiera bine cunoscută, altfel nu sunt luate în considerație. Instanțele iau (sau vor lua) de bune documentele semnate electronic, dar ne trebuie un cadru legislativ care să impună sau să permită folosirea și recunoașterea acestor documente. La noi, la Arad, dar și Cluj, funcționează deja o registratură virtuală, unde se pot depune documente în format electronic. Mai nou, putem oferi la distanță, în premieră națională, părților hotărâri semnate electronic ale instanțelor de judecată!"

Raul Baltă, Specialist IT, Tribunalul Arad
„Dacă vorbim despre documente semnate electronic, cu siguranță acestea sunt mult mai greu de falsificat. Vehiculând documente în format electronic, vom crește substanțial eficiența, viteza și nivelul economiilor în cadrul instanțelor. Într-un viitor apropiat, ar fi de dorit ca toată comunicarea să se facă electronic, folosindu-se certificate digitale de semnătură electronică. La Arad nu ne împiedică nimic să primim acte semnate electronic. Putem introduce fără probleme în ECRIS astfel de documente în format PDF semnate electronic. Se mai tipăresc documente, e drept, traversăm o etapă de tranziție. Dacă mi-e permisă o comparație, deocamdată funcționăm ca o mașină hibridă, deși e limpede că viitorul aparține mașinilor electrice!"

Stan Tîrnoveanu
, Prim-vicepreședinte UNPIR
„Semnătura electronică este parte integrantă din ceea ce va fi dosarul electronic. Unii vor pune la îndoială criptarea, securitatea soluției. Știm că orice încuietoare inventată își găsește, până la urmă, și o cheie falsă, deși tehnologiile folosite garantează validitatea și identitatea semnatarului. Va fi extrem de utilă, ne va ajuta să câștigăm timp, să comprimăm distanțele, să urmăm procedurile din diferite locații, fără a ne deplasa. Să ne uităm câte avantaje ne oferă arhivele electronice actuale, Depozitarul Central. Sunt absolut sigur că generațiile mai tinere vor folosi și accesa din ce în ce mai ușor documentele în format digital. Să ne propunem să ajungem ca Estonia, care își rezolvă cele mai multe probleme pe cale online!"

În final, s-a mai discutat despre „cartierul digital al justiției" (av. Sergiu Marin Capisizu), despre digitalizarea justiției ca despre „o autostradă cu sens unic, pe care trebuie să menții viteza de croazieră pentru a rămâne în trafic" (Aurel Meiroșu), despre „descătușarea justiției" (jud. Mihai Bălan), despre piață, cea care „pune preț pe ceea ce nu se pune preț" (jud. Cosmin-Răzvan Mihăilă).

Turul de forță al celor trei ediții a fost închis de președintele Grupului Universul Juridic, Nicolae Cîrstea, cel care a conchis sec: „Am demonstrat că știm ce și cum să dezbatem. Nu ne oprim aici!"

Cele trei evenimente din seria „Digitalizarea sistemului judiciar" pot fi revăzute la adresele:

https://www.universuljuridic.ro/dezbaterile-universul-juridic-digitalizarea-sistemului-judiciar-este-posibila-implementarea-si-utilizarea-sistemului-de-videoconferinta-in-sistemul-judiciar/

https://www.universuljuridic.ro/dezbaterile-universul-juridic-digitalizarea-sistemului-judiciar-implementarea-utilizarea-accesarea-dosarului-electronic/


https://www.universuljuridic.ro/dezbaterile-universul-juridic-digitalizarea-sistemului-judiciar-utilizarea-semnaturii-electronice-in-sistemul-judiciar/



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite