Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Prof. Adrian Curaj: „România poate deveni un actor strategic regional, iar opţiunile privind investiţia ACUM în ştiinţă, inovare şi antreprenoriat inovativ vor face diferenţa”

28 Mai 2020




Sunt multe de spus, iar în contextul specializării inteligente, localul, regionalul şi naţionalul trebuie să fie sinergic complementare. Doar astfel vom putea da valoare a ceea ce avem, investi pentru a face masă critică şi dezvolta microecosistemele de inovare locale şi regionale, pentru a identifica în dinamica creşterii lor firele transformării industriale căutate şi aşteptate.

Vă propun să vorbim despre nivelul naţional, dar nedecuplat de regional.
Putem face un exerciţiu pur exploratoriu, dar ancorat în realitate.
România are un capital natural de excepţie, tradiţie, infrastructură de cercetare la zi distribuită în ţară, bănci genetice, institute de cercetare, cercetători, universităţi, suntem prezenţi în cele mai importante mecanisme internaţionale de colaborare.

Putem să gândim România ca actor în bio-economie? Dacă da, putem să ne concentrăm pe câteva direcţii? Siguranţa şi securitatea alimentară sunt o provocare globală, iar tehnologia şi abordarea sustenabilă pot face România să joace nu doar ca producător, dar şi în dezvoltare de cunoaștere şi tehnologii. Şi atunci, dacă ar fi să spunem că România are ca interes să se poziţioneze ca hub în bio-economie, opţiuni candidat ce ar concura pentru o platformă distribuită de bio-economie ar putea fi, ca exemplu: senzori, date, echipamente şi inteligență artificială pentru agricultură de precizie, sau agri4.0; genomică; alimente funcţionale; sol; din fermă în farfurie - trasabilitate produse agricole cu blockchain, senzori, control de calitate. Desigur, lista de domenii candidate poate şi trebuie să fie alimentată discutând cu experţi din domeniu, concentrându-ne acolo unde avem masa critică şi, poate, în zone de interdisciplinaritate. Iar domeniile candidate sunt expuse procesului de co-creare, iar dintre ele unele vor deveni priorităţi de investiţii!

Al doilea domeniu exemplu ar putea fi Energia. România este un actor important, iar producţia, stocarea, utilizarea, poate transport, toate sunt domenii puternic marcate de transformarea digitală şi tehnologii noi. Candidaţi posibili pentru o platformă numită „Energie” ar putea veni din toate cele trei direcţii. Producţie, stocare şi utilizare, în care o direcţie în care avem experienţă ar putea fi hidrogenul. O altă direcţie candidat ar putea fi modelare şi tehnologii pentru prototipizare rapidă turbine; hidro este important şi în tehnologii România are tradiţie. Utilizare şi independență energetică, incluziv pozitive energy districts grid şi microgrid. România poate prin tehnologii digitale să facă diferenţa, găsind soluţii la probleme majore. Spre exemplificare, într-unul din proiectele de transfer la operatorul economic am participat la lansarea unei locomotive electrice. Componentele erau ale firmelor din străinătate. Ce era românesc? Inteligenţa. Cei de la Craiova veniseră cu cel mai sofisticat algoritm din lume pentru echilibrarea zecilor de baterii care formau bateria locomotivei şi asigurau performanțe optime şi timp de viaţă suplimentar.

Realitatea acestui an ne demonstrează pregnant că Sănătatea este un domeniu critic al existenţei. Uitându-ne la ce se întâmplă acum, este oportun să punem în România bazele unei platforme Health - Prevenţie, Diagnostic şi Tratament Avansate pentru Medicină Personalizată. Posibile hub-uri candidat sunt la intersecţia life science, bio-informatică, digital şi tehnologie. Genomica este o componentă importantă, vaccinurile sunt de interes major, securitatea datelor este importantă când discutăm de date bio şi identităţi, înțelegerea datelor diverse şi inteligenţa artificială sunt direcţii de inters global, iar tehnologiile merg de la senzori şi nanoroboți, la materiale noi şi tehnologii aditive folosite la printare de organe. Nu aş ignora oportunitatea extraordinară a unei platforme „izotopi farma şi terapii avansate” în legătură cu ELI-NP. În plus, o opţiune candidat ar fi un hub denumit „Sânge”. Şi procesul de co-creare ajută în prioritizare.

O bună parte a acestor domenii candidat, ca viitoare huburi ale platformei Health, vor avea sens doar ca microecosisteme tematice, cu parteneri publici şi privaţi.

Fabricaţia este un subiect sensibil, cu sensibilitate crescută şi transformări majore, urmare a provocării globale prin care trecem. România este un jucător, aş zice important în fabricaţie. În România se fabrică, chiar dacă suntem prinşi în mijlocul lanţurile globale de producţie, chiar dacă nu acoperim segmentele unde valoarea adăugată este mare. În jocul global ce se rescrie acum şi în context european, România poate şi trebuie să joace, astfel încât să-şi valorifice la maximum potenţialul cantitativ şi să urce pe scara valorii adăugate în procesul de localizare şi relocalizare a fabricaţiei pe continent.

Putem avea ca prioritate o platformă de Fabricaţie Avansată – Advanced Manufacturing! Printre hub-urile candidat ar putea fi cel de tehnologii avansate pentru fabricaţie, un hub cu una, poate două locaţii în ţară, menit să servească nevoilor cercetării, dezvoltării de tehnologii şi prototipizare pentru industria aeronautică şi spaţială. Un alt hub, sau poate două cu accente diferite, ar putea fi focalizate pe digitalizarea fabricaţiei, industrie 4.0 şi robotică avansată. Ar putea să se intersecteze cu aplicaţii speciale şi nanoroboți în medicină, cu tehnologii de printare 3D şi 4D, inclusive organe, dar şi cu tratamente ţintite şi personalizate.

Nu în ultimul rând, şi pentru că este domeniul meu de suflet, ne putem impune printr-o platformă regională de Cognitive Computing şi Inteligenţă Artificială. Numele va conta la final, ca brand, hub-urile platformei sunt de interes.

Printre opţiuni putem vorbi de Securitate informatică, Inteligență artificială, Big Data şi Algoritmi Avansaţi, în orice mix şi formă de asamblare, în combinaţie cu senzori IoT, sau senzori şi IIoT. Avem avantaje: şi competitive, şi comparative. Avem un mediu de business extrem de dinamic şi un spaţiu antreprenorial recunoscut. O opţiune de hub este chiar acela ce va încerca să dea valoare datelor experimentelor la care România participă, CERN, dar şi datelor de la ELI-NP şi Danubius - date de mediu. HPC și Quantum pot fi opțiuni candidat.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite