Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Stocare >> Solutii

Ce deosebește un stick de memorie „casnic“ de unul din gama business?

18 Iunie 2020




La o evaluare superficială diferențele dintre un stick de memorie „casnic“ de unul din gama business sunt irelevante. Capacitățile de stocare disponibile sunt identice, vitezele de scriere/citire sunt aproximativ egale, iar la capitolul design nu există elemente distinctive seminificative. Diferența este data, însă, de faptul că stick-urile USB de memorie din categoria business asigură protecția datele stocate prin criptare și parolă de acces. Există, evident, și produse din gama premium care vin cu o serie de funcționalități suplimentare de securitate, iar DataTraveler 2000, de la Kingston, este o astfel de .„excepție".



Iată, pe scurt, caracteristicile care-i permit să acceadă la acest statut:

• Criptarea datelor se realizează prin algoritmul AES 256-bit, folosind modul XTS, un update recent al standardului AES care are rolul de a-l face mai sigur prin utilizarea a două chei de criptare. (Stick-ul Kingston este certificat FIPS 140-2 Level 3.)

• Criptarea este de tip hardware, adică folosește un procesor dedicat amplasat stick. Acest lucru asigură un nivel de protecție al datelor mai bun, pentru că autentificarea se realizează direct pe stick (care are o tastatură proprie), și nu de pe calculatorul la care este conectat. Se elimină astfel riscul ca parolă să fie interceptată (prin programe keylogger sau alte metode) dacă echipamentul-gazdă este infectat. În plus, nu este nevoie de instalarea de drivere sau de aplicații dedicate (precum BitLocker sau SecureStick), cum este necesar în cazul stick-urilor care folosesc criptarea software.

• DataTraveler 2000 nu admite parole mai scurte de 7 cifre (maximum 15) și nu le acceptă pe acealea ca sunt succesiuni de cifre consecutive (1-2-3-4-5-6-7, de exemplu) sau repetă unea singură (7-7-7-7-7-7-7).

• După introducerea parolei, stick-ul trebuie conectat la un port USB în maximum 30 de secunde. Dacă acest interval este depășit, dispozitivul se blochează automat și este necesară reintroducerea parolei. Blocarea se realizează automat și atunci când stick-ul este deconectat de la PC.

• Stick-ul este astfel conceput încât la 10 tentative incorecte să șteargă automat atât parola, cât și toate informațiile criptate, prin reformatare, pentru a proteja datele stocate de atacurile de tip „Brute force“ (în care se încearcă ghicirea parolei corecte prin tentative succesive),

• Stick-ul poate fi setat să funcționeze și în „Read-only mode“ (este restricționat dreptul de modificare a datelor stocate) sau „Timeout lock mode“ – stick-ul se blochează automat după o anumită perioadă de timp (de la un minut la maximum 99).

• Prin resetare se elimină orice șansă de recuperare a datelor. Operațiunea este necesară atunci când utilizatorul își uită parola și/sau când stick-ul trebuie pregătit pentru un nou utilizator. (Prin resetare, stick-ul revine la parola standard, care se poate schimba facil.)

• DataTraveler 2000 este conform cu cerințele IP57 – beneficiază de protecție parțială împotriva prafului și rezistență la lichide (poate fi scufundat în apă până la maximum 1 metru adâncime). Totodată, poate funcționa la temperaturi cuprinse în intervalul 0º - 40ºC, iar temperatura de stocare variază între -20ºC și 60ºC.

Toate aceste caracteristici vin, inevitabil, cu un preț mai mare decât cel al stick-urilor obișnuite, de „uz casnic“. Justificat însă dacă ținem cont de faptul că un astfel de produs este achiziționat cu precădere de organizații cu cerințe critice în domeniul protejării datelor, din domenii precum financiar-bancar, juridic, apărare, sănătate, administrație publică centrală etc. În astfel de industrii, pagubele generate în urma compromiterii integrității și confidențialității datelor au o valoare considerabil mai mare decât cea a prețului de achiziție și nu sunt doar de natură financiară. Pe de altă parte, adoptarea GDPR și a modelului de lucru la distanță extinde plaja potențialilor clienți. Așa că e foarte posibil ca într-un viitor nu prea îndepărtat un stick pecum DataTraveler 2000 să își piardă statutul de excepție, devenind un etalon în domeniul schimbului de date.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite