Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Viitorul învățământului superior european, trasat la Conferința Ministerială de la Roma

19 Noiembrie 2020



În data de 19 noiembrie a.c., Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) reprezintă studenții ca parte a delegației României la cea de-a 11-a Conferință Ministerială a Spațiului European al Învățământului Superior (SEIS) – organizată de Ministerul pentru Universități și Cercetare din Italia.
În cadrul Conferinței, miniștrii educației din toate statele membre adoptă Comunicatul Ministerial de la Roma, care va trasa viitorul Procesului Bologna pentru următoarea decadă. ANOSR a contribuit cu amendamente însușite atât la Comunicatul ce urmează să fie adoptat în cursul acestei zile, cât și la declarația pe care European Students’ Union (ESU), federația europeană reprezentativă a studenților, a emis-o în acest sens.
Este de necontestat impactul pe care Procesul Bologna l-a avut în modernizarea învățământului superior românesc. Cu toate acestea, România se află la distanță considerabilă de media statelor membre ale procesului la priorități pe care și le-a asumat voluntar la nivel european, precum echitatea. De exemplu, în 2018 doar 24.9% din tinerii cu vârsta între 23 și 34 de ani aveau studii superioare, cu media statelor din SEIS la 40.6%.
Comunicatul Ministerial de la Roma (2020) conține angajamentul statelor ca până în 2030 învățământul superior să se axeze pe următoarele trăsături:
- incluziv - fiecare cursant beneficiază de acces echitabil la învățământul superior și este sprijinit în vederea finalizării studiilor și a formării profesionale;
- inovator - se introduc metode și practici noi de învățare, predare și evaluare, strâns legate de procesul de cercetare;
- interconectat - cadrele și instrumentele comune vor continua să faciliteze și să consolideze cooperarea, schimbul de cunoștințe și mobilitatea personalului, precum și a studenților.
Pe lângă Comunicat, vor fi adoptate 3 documente-anexă care demonstrează relevanța temelor abordate pe agenda europeană , anume „Poziția privind libertatea academică”, „Principiile și liniile directoare în vederea dezvoltării dimensiunii sociale a educației în SEIS” și „Recomandările pentru autoritățile naționale responsabile de creșterea calității învățării și predării în SEIS”.
ANOSR va reprezenta în continuare cel mai activ actor din sistemul de învățământ superior care militează pentru implementarea adecvată a Procesului Bologna în sistemul de învățământ superior românesc, prin poziții, amendamente, dezbateri și derularea de evenimente reflectând prioritățile Procesului Bologna, precum „Gala Profesorului Bologna”.
Anul acesta, din cauza contextului epidemiologic în care ne regăsim, Conferința Ministerială se va desfășura pentru prima dată în format online și va putea fi urmărită de către orice persoană interesată - mai multe detalii privind acest aspect fiind disponibile la adresa: https://ehea2020rome.it/pages/ehea2020.
„La 21 de ani de la semnarea Declarației de la Bologna, ne aflăm într-un moment de bilanț cu privire la întreaga paradigmă a învățământului superior creată de și prin Procesul Bologna, fiind astfel ocazia setării de ținte și mai curajoase pentru 2030. Obiectivele asumate voluntar astăzi obligă statul român și guvernanții să acționeze proactiv, strategic și cu resurse adecvate pentru un învățământ cu adevărat de calitate, internaționalizat, centrat pe student și accesibil” a declarat Horia-Șerban Onița, Președintele ANOSR.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite