Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Monitorizarea zgomotului aeroportuar şi implementarea în rețelele de tip smart-city

25 Noiembrie 2020




Acest contract de colaborare vine în contextul în care una din măsurile de gestionare şi reducere a zgomotului aeroportuar din Strategia pe termen lung prevăzută în Planul de acţiuni pentru prevenirea şi reducerea zgomotului aeroportuar pentru Aeroportul Internaţional Avram Iancu, care urmărește implementarea unui sistem de monitorizare al zgomotului în vederea gestionării problemei zgomotului pe termen lung și a evaluării în timp real a valorilor de zgomot generate de activitatea aeroportuară.

În același timp, colaborarea permite aeroportului din Cluj-Napoca monitorizarea continua a zgomotului în ambele capete ale pistei şi calculul parametrilor acustici de evaluare a zgomotului asupra comunităților din apropierea aeroportului.
Viitoarele activități prevăd testarea stației de monitorizare în camera anecoică pentru evaluarea răspunsului electro acustic al sistemului, teste în camera climatică pentru verificare funcționalității în condiții climatice extreme. În ultima etapă a proiectului stațiile dezvoltate vor fi instalate pe aeroportul din Cluj şi se va valida funcționalitatea întregului sistem de monitorizare dezvoltat în cadrul proiectului SAMI, testarea fiind realizată pe o perioadă de 6 luni.

Concluzii
Un sistem de monitorizare a zgomotului care utilizează informații de trafic de tip ADS-B/MLAT este considerat o soluție ușor de implementat și relativ ieftin, în comparație cu sistemele clasice complexe bazate pe radar și, din această cauză, ar putea fi aplicat tuturor aeroporturilor, chiar dacă acestea sunt de mici dimensiuni, zgomotul fiind o problemă generală care afectează populația la scară largă. Întreținerea și configurarea de la distanță ar putea economisi mult efort din partea experților în menținerea sistemului în funcțiune, știind că este instalat pentru o perioadă lungă de timp și necesitând un acces facil. De asemenea, astfel de sisteme sunt ușor de accesat de către autoritățile locale pentru a urmări în permanență evenimentele legate de zgomotul cauzat de zgomotul aeroportului și pentru a putea propune astfel reguli mai precise și mai fiabile pentru a preveni nivelurile de zgomot depășite provenite din aeroporturile învecinate. Rețeaua de informații creată de acest sistem este, de asemenea, o modalitate de a menține autoritățile locale în legătură directă cu populația, mai ales dacă acest sistem este interfațat cu alte structuri de monitorizare sensibile, cum ar fi poluarea. Oamenii obișnuiți ar putea, de asemenea, să verifice cu ușurință astfel de evenimente zgomotoase și să trimită reclamații aferente autorităților locale utilizând un simplu acces la smartphone sau ar putea folosi astfel de informații problematice pentru a conștientiza mediul real local atunci când decid să se mute într-o anumită zonă, verificând istoricul evenimentelor de zgomot. Apreciem că soluția propusă, odată ajunsă pe piață, va fi una ieftină, realizată fără rabat de calitate și folosind doar componente hardware fiabile, capabile să reziste în orice condiții reale de mediu și ușor de implementat chiar și de aeroporturile mici sau de autoritățile locale nespecializate.
***
Proiect finanţat din bugetul de stat prin Programul 2 – Creşterea competivității economice româneşti prin cercetare, dezvoltare şi inovare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite