Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Identificarea biometrică – un nou trend în contextul digitalizării

19 Martie 2021




În acest sens, o companie pe nume Biometric Vox comercializează deja o soluție de semnătură electronică care utilizează vocea persoanei ca identificator biometric, denumită Firvox. Una din aplicațiile practice ale unei astfel de semnături electronice bazate pe voce ca identificator biometric constă în ajutorul oferit persoanelor cu dificultăți de vedere sau cu dificultăți de mobilitate pentru a se identifica ușor (e.g. prin aplicarea semnăturii olografe). Mai mult decât atât, o astfel de semnătură electronică are natura unei semnături electronice avansate în sensul eIDAS, producând efecte juridice și fiind acceptatăă ca probă în procedurile judiciare.

Totodată, în temeiul OUG nr. 38/2020, înscrisurile semnate cu semnătura electronică avansată sunt asimilate inscrisurilor sub semnătură privată, putând fi utilizate în relația cu autorităţile publice.
Nu în ultimul rând, deși cu un scop diferit în sfera inovațiilor în zona identificării biometrice, nu putem să nu amintim compania autohtonă TypingDNA, care oferă o tehnologie de typing biometrics în vederea autentificării persoanelor. O astfel de soluție este potrivită de exemplu pentru autentificarea în conturi ce au opţiune de two-factor authentication, cum sunt conturile bancare. În mod evident, ar fi mult mai simplu ca în timp ce scriem parola, o soluție IT să mai execute un layer secundar de autentificare folosindu-se de însăşi maniera în care tastăm.

În concluzie, identificarea biometrică nu numai că are o aplicabilitate din ce în ce mai largă, fiind permisă şi reglementată de legislația actuală, însă considerăm că va reprezenta un standard în viitorul apropiat având în vedere beneficiile oferite în zona de user experience.

***
Firma de avocatură act Botezatu Estrade Partners se numără printre membrii fondatori ai Green eDIH, iar alăturarea în calitate de GreenTech Member la misiunea Green eDIH de a asigura un ecosistem de inovare digitală pentru economia privată și administrația publică din regiunea București-Ilfov oferă un cadru prielnic în care experiența echipei în zona de legal tech să aducă plus valoare dezvoltării inteligente a societății. act Botezatu Estrade Partners, biroul local al act legal, cu 10 birouri în cele mai importante centre de business ale Europei, este o firmă de avocatură care se dedică inovării, atât prin dezvoltare de produse proprii gândite special spre beneficiul clienților (e.g. White Collar App, Dawn Raid App, Simple Contracting – mai multe informații disponibile pe site-ul firmei www.actlegal-botezatuestrade.com), cât și prin asistarea companiilor smart, care mizează pe inovare și digitalizare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite