Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca avansează cu implementarea infrastructurii de calcul de înaltă performanță CloudUT
În luna aprilie a anului trecut, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca lansa proiectul Cloud Cercetare UTCN - CLOUDUT, finanțat din fonduri europene și cu o valoare de 4 955 000 lei (http://cloudut.utcluj.ro/). Cu o durată de implementare de 2 ani și alți 5 de durabilitate, proiectul își propune dezvoltarea unei infrastructuri de calcul de înaltă performanță numită CloudUT, integrabilă în structuri naționale și internaționale de tip cloud și infrastructuri de date mobile.
Până în prezent, în cadrul proiectului au fost deja finalizate achiziția și instalarea infrastructurii CloudUT în Centrul de Date al Universității Tehnice din Cluj-Napoca și interconectarea cu echipamentele deja existente în UTCN. Middleware cloud este instalat și funcțional pe infrastructura CloudUT, împreună cu licențele software necesare pentru dezvoltarea aplicațiilor și serviciilor specifice utilizate în activitățile de cercetare și dezvoltare.
Pentru definirea specificațiilor și proiectarea aplicațiilor și serviciilor informatice specifice domeniului științific și ingineresc din UTCN, s-a realizat o cercetare științifică, tehnică si tehnologică experimentală complexă a soluțiilor posibile și suportate de caracteristicile și performanțele software și hardware ale infrastructurii CloudUT.
Rezultatele cercetărilor experimentale au fost prezentate în cadrul unui Atelier de Lucru organizat de echipa CloudUT pentru colectivele de cercetare și comunitatea științifică din UTCN. Workshop-ul s-a desfășurat online pe platforma MS Teams și a cuprins cinci sesiuni experimentale cu teme de mare interes: CAD și ANSYS folosind GPU, Deep Learning în MATLAB, Deep Learning în PyTorch, Achiziții și prelucrări de date IoT, Web Hosting as a Service.
În etapa următoare se are în vedere dezvoltarea aplicațiilor informatice proiectate și creșterea capacității de colaborare a colectivelor de cercetare interdisciplinară în proiecte naționale și internaționale în domeniile big data, inteligență artificială, date spațiale, date satelitare, Internet of things (IoT), simulare complexă și proiectare asistată de calculator.
Parerea ta conteaza:
(0/5, 0 voturi)