Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, promotoare a cercetării de excelență

20 Aprilie 2021






Prezența în clasamentele mondiale, un rezultat al cercetării de excelență

Cercetarea este componenta care a întărit poziționarea Universității Tehnice din Cluj-Napoca în cele mai prestigioase clasamente universitare mondiale. În anul 2019, UTCN a fost inclusă pentru prima dată în clasamentul mondial al universităților, de THE Times Higher Education- World University Rankings, cu rezultatele remarcabile, locul 601+, pe Domeniul Calculatoare (Computer Science), alături de Universitatea ”Babeș-Bolyai” și respectiv Universitatea din București, fiind singurele universități din România incluse la această categorie. În alte două domenii, respectiv cel al Științelor Fizice (Physical Sciences) și al Ingineriei și Tehnologiei (Engineering & Technology), UTCN ocupă poziția 801+.
Potrivit unui alt clasament de prestigiu - QS STARS RATING SYSTEM (UK), UTCN face parte din categoria universităților de excelență la nivel internațional (4 stele), cu domenii care în clasamentele corespunzătoare ocupă poziții extrem de onorante. În anul 2021, clasamentul QS Subject Rankings clasifică UTCN pentru prima dată într-unul din cele cinci domenii principale, și anume Inginerie şi Tehnologie, ocupând poziția 451-500, între cele 1453 de universităţi din 157 de ţări, luate în analiză. Cele trei specializări la care universitatea noastră ocupă poziţii de excepţie la nivel internațional sunt: Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei - locul 551-600 la nivel internațional și locul III la nivel național; Inginerie Electrică şi Electronică - locul 351-400 la nivel internațional și locul II la nivel național; Inginerie Mecanică, Aeronautică şi Inginerie Industrială - locul 301-350 la nivel internațional, respectiv locul II la nivel național.

În avangarda universităților viitorului
Pe termen lung, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca se focalizează pe deschidere și vizibilitate internațională prin valorificarea potențialului existent și integrează această perspectivă prin apartenența la Universitatea Europeana de Tehnologie EUt+. UTCN împreună cu alte șapte universități de prestigiu și tradiție în învățământul tehnic din Europa s-au reunit pentru a fonda împreună alianța EUt+. Consorțiul va constitui o adevărată Universitate Europeană a viitorului care va promova competitivitatea educației tehnice și cercetării la nivel european. Proiectul va crea o puternică interconectare a colectivelor de cercetare din universitățile partenere, prin înființarea unor laboratoare și institute de cercetare comune, fapt care va amplifica capacitatea de a câștiga și derula proiecte mari de cercetare finanțate din fonduri europene.
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca se înscrie în peisajul academic național și internațional, ca o universitate cu personalitate, cu dinamică și acțiuni ferme, care valorizează pe toate nivelurile potențialul și resursele sale pentru a se consacra drept reper de cunoaștere prin cercetare avansată și sursă valoroasă de soluții tehnologice pentru om și societate.n



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite