Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Un altfel de interviu cu Dumitru Prunariu

18 Iunie 2021




E adevărat că ați renunțat la oferta de a fi Mare Maestru al Marii Loji Naționale din România pentru a pleca ambasador în Federația Rusă?
Sunt zvonuri nefondate. Atunci când oamenii nu au informații fabulează destul de mult referitor la persoane publice. Mi s-a propus însă postul de ambasador al României la Moscova. Știam limba rusă, îi cunoșteam pe ruși ca națiune, le cunoșteam obiceiurile, cultura, aveam capital de imagine și relații în lumea științifică de acolo. Inițial am refuzat, aveam mult de lucru la Agenția Spațială, lucram la încheierea unor acorduri cu NASA și ESA. Soția era deja diplomat, angajată a MAE și urma să plece la un nou post la o ambasadă. Ni s-a propus să fim trimiși amândoi acolo. Normal, voiam să stau cu familia, așa că până la urmă am acceptat.

România se află acum într-o situație delicată în cadrul Agenției Spațiale Europene (ESA). Nu a mai fost plătită de câțiva ani contribuția ca stat membru. Se întrezărește un dezastru?
Da, din păcate e o situație complicată. Acordul cu ESA este un acord interguvernamental cu obligații clare asumate de țara noastră. Contribuția plătită se reîntoarce integral în România sub formă de proiecte de cercetare, dezvoltare tehnologică și industrială într-unul din cele mai competitive domenii din lume. Suntem foarte apreciați în ESA și devenisem foarte competitivi. Neplata de către Guvern a contribuției a dus la suspendarea noastră din marile proiecte europene, la suspendare dreptului de vot și altele. Eram implicați, de exemplu, în dezvoltarea rachetelor Vega C și Ariane 6. Pe proiectele ESA proprietatea intelectuală rămâne în țară. Oricine s-ar afla la Guvern trebuie să înțeleagă faptul că acea contribuție către ESA se întoarce în țară sub formă de proiecte care generează locuri de muncă, dezvoltă știința, tehnologia și industria autohtonă. Trebuie avut în vedere faptul că este la fel de firesc să contribuim la ESA așa cum o facem la NATO sau UE. Trebuie înțeles că acea datorie care se ridică deja la peste 100 de milioane de euro trebuie plătită cât mai repede pentru a beneficia de dezvoltare tehnologică și industrială cu avantaje indiscutabile pentru România.n



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite