Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Accelerate Romania – Manifesto

26 Iulie 2021



Ecosistemul antreprenorial de inovare din România a reușit în ultimii ani să-și accelereze procesele și să se dezvolte mai mult și mai rapid decât alte sectoare. Această creștere se datorează actorilor care au identificat, au înțeles și au reprodus mecanismele care s-au demonstrat eficiente. Grație lor ecosistemul antreprenorial de inovare din România a reușit să ardă rapid etape, să înceapă procesul de aliniere cu ecosistemele din Europa și să își croiască primii pași într-un univers într-o continuă și rapidă schimbare.

Cu toate acestea, drumul nostru este încă la început, pentru că sunt multe aspecte care sunt încă nefuncționale sau care trebuie îmbunătățite pentru a putea fi competitivi. În primul rând, pentru că ecosistemul s-a dezvoltat ca urmare a unor acțiuni individuale sau ale unor comunități restrânse, dar mai ales omogene, eforturile au fost punctuale și necorelate. Insulele de excelență au creat produse și procese competitive, dar foarte rar au reușit să colaboreze. Mai mult, nu avem multe date suficiente despre dimensiunea ecosistemului, despre cum e distribuită geografic această efervescență și nu ne cunoaștem îndeajuns pentru a putea crea punți reale de colaborare.

Accelerate Romania, harta unei comori ascunse
Pornind de la aceste premise s-a născut Accelerate Romania (www.accelerate.gov.ro), o platformă care își propune să cartografieze ecosistemul antreprenorial de inovare pentru a putea oferi o imagine de ansamblu, să prezinte poveștile de succes ale antreprenorilor români pentru a-i inspira și pe alții și să propună un spațiu de colaborare și întâlnire pentru actorii ecosistemului.
Un ecosistem antreprenorial se poate dezvolta și poate crește într-un mod durabil în țările cu un nivel mai scăzut al capacității de inovare, numai dacă interacționează continuu cu alte hub-uri de inovare și dacă atrage talente internaționale și investitori. România, la fel ca oricare altă țară care promovează inovarea, aspiră să-și găsească locul pe scena antreprenorială globală și să fie recunoscută ca un spațiu cu potențial. Însă, în actualul context global, promovarea oricăror ecosisteme se fundamentează pe crearea de rețele între comunitățile antreprenoriale fizice și virtuale. Acestea sunt deosebit de importante în crearea unei mase critice de noi antreprenori, de antreprenori cu experiență, de investitori care să îi poată susține și de facilitatori care să furnizeze cunoștințe, competențe și servicii necesare antreprenorilor. Accelerate Romania își propune să joace un rol important în crearea aceste mase critice, în special prin misiunea pe care și-o asumă, aceea de a oferi o imagine suficient de cuprinzătoare asupra ecosistemului antreprenorial, astfel încât orice acțiuni viitoare să fie întreprinse plecând de la un fundament real.

Un spațiu al dialogului și interacțiunii
Accelerate Romania este, de asemenea, o platformă dezvoltată ca un mecanism care răspunde provocării reprezentată de fragmentarea ecosistemului antreprenorial. În acest sens își propune să faciliteze integrarea tuturor actorilor, precum și promovarea pilonilor ecosistemului antreprenorial: politici publice, finanțe, infrastructură și mecanisme de sprijin, capital uman, cultură, piață.
Pentru că este o platformă dedicată comunităților, Accelerate Romania va fi dezvoltată și testată la nivel național în cadrul mai multor întâlniri cu actorii cheie ai ecosistemului antreprenorial inovator și va fi actualizată periodic în funcție de nevoile lor identificate în timpul interacțiunilor, tocmai pentru a răspunde unor nevoi reale din piață.
Platforma va permite tuturor actorilor activi ai ecosistemului de cercetare-dezvoltare-inovare (autorități publice, companii inovatoare, organizații de cercetare, investitori, antreprenori, cercetători etc.) să acceseze și să împărtășească informații despre inovație, evenimente, runde de investiții, instrumente de sprijin public și privat, toate acestea pentru a contribui la identificarea oportunităților de colaborare care au ca scop final valorificarea rezultatelor proiectelor de cercetare-dezvoltare-inovare și ale inițiativelor antreprenoriale inovative.



Ne concentrăm efortul în a evidenția oportunitățile și provocările existente în ecosistemul antreprenoriatului inovator și ne propunem să consolidăm capacitatea actorilor relevanți de a se orienta către sau de a iniția proiecte antreprenoriale inovatoare.
Platforma este dezvoltată în cadrul proiectului „Creșterea capacității sistemului CDI de a răspunde provocărilor globale. Consolidarea capacității anticipative de a dezvolta politici publice bazate pe dovezi ”- SIPOCA 592, realizată de UEFISCDI în parteneriat cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Valoarea comunicării poveștilor de succes

În ultimii ani, ecosistemul românesc de inovare a evoluat organic în ritmul său. Cu siguranță nu suntem cel mai dezvoltat ecosistem din lume, dar, în ciuda stării sale emergente și fragile, ecosistemul antreprenorial românesc și mai precis ecosistemul de start-up-uri a avut câteva realizări destul de uimitoare și a câștigat deja o recunoaștere internațională.
Știm că poveștile spectaculoase se întâmplă celor care își găsesc resorturile prin care să împărtășească, iar Accelerate România își propune să consolideze ecosistemul din interior prin povestirea poveștilor noastre. Succesul alimentează succes, dar numai dacă este recunoscut.
Și tocmai pentru că nu există povești prea neînsemnate pentru a fi spuse, ci doar perspective care nu reușesc să stârnească emoție, și pentru că nu putem oferi o imagine de ansamblu corectă decât dacă ne uităm către toți actorii, ne propunem să aducem laolaltă toți inovatorii pe Accelerate Romania. Indiferent cât de mari sau mici, nou-venite sau veterane, publice sau private, profit sau nonprofit, fiecare entitate care inovează într-un fel sau altul în munca lor ar trebui să facă parte din cartografierea noastră. Fiecare actor al ecosistemului de inovare își are locul pe platformă, așa că ne propunem să investigăm o paletă extrem de largă, de la cele mai noi start-up-uri tehnologice, la artiști inovatori, la cercetători sau entități din sectorul public. Pentru că ne dorim să creăm oportunități de creștere, colaborare și dezvoltare pentru toți.



Inovarea presupune întotdeauna munca în echipă și crearea unor relații de colaborare între minți asemănătoare, care reușesc să facă împreună mai mult și mai bine decât ar fi făcut pe cont propriu. Când inovatorii stau la aceeași masă și lasă deoparte problemele banale, atunci se întâmplă progresul.
Întorcându-ne la povești, cu toții le recunoaștem importanța pentru că ele sunt singurele care ne pot apropia. Pariul Accelerate Romania e că ar fi o greșeală să ne spunem poveștile ca și cum ar fi rezultatul unor întâmplări sau exclusiv ale unor eforturi individuale sau ale unor comunități mici, pentru că poveștile noastre sunt interconectate.
Bineînțeles că fiecare inovator există și chiar poate să prospere de unul singur, dar devine spectaculos când poți vedea imaginea de ansamblu. În acest fel, este mai ușor să înțelegi rădăcinile diferitelor probleme, să identifici soluții și să vezi totul într-o perspectivă mai largă. Și cel mai important, dă tuturor sentimentul de apartenență.
Cu toții putem fi de acord că noi, caspecie, suntem conduși de curiozitateși inovăm cu orice șansă avem. AccelerateRomania vrea să sporească aceste șanse.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite