Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Stocare >> Stiri si comunicate

PRO SYS lansează primul serviciu de High Performance Computing din România

13 Octombrie 2021



PRO SYS, producător local de servere şi echipamente de stocare a lansat prima ofertă de High Performance Computing ca serviciu (HPC as a Service) din România. În urma unei investitii de peste 150.000 euro, compania pune la dispozitia pietei posibilitatea închirierii temporare a unei infrastructuri de calcul super performantă. Astfel, beneficiarii pot contracta doar resursele IT de care au nevoie în functie de proiecte, plătind exclusiv ceea ce consumă.

În această etapă, clusterul care stă la baza serviciului are o putere de procesare de 8.5 TFlops şi utilizează ultima serie de procesoare de la AMD (Milan), împreuna cu tehnologia de interconectare Infiniband. Solutia oferită de PRO SYS este „la cheie” şi include configurarea sistemului, instalarea licentelor, securizarea accesului, etc. Cu HPC ca serviciu, PRO SYS se adresează tuturor organizatiilor (Institute de Cercetare, Universităti, companii private) care derulează activităti complexe de proiectare, analiză, simulare sau testare în mediu virtual, dar nu detin infrastructura IT necesară, sau o astfel de investitie nu se justifică economic. Serviciile PRO SYS sunt eligibile şi în cadrul proiectelor cu finantare europeană.

„În ultimii 5 ani am livrat pe piafa locală 10 sisteme cluster HPC, însă am remarcat că numeroşi clienfi fie nu au bugetul necesar pentru o astfel de investifie, fie au nevoie doar temporar de putere mare de procesare.
Pentru aceste companii am dezvoltat oferta de HPC as a Service, care în esenfă este un cluster HPC pe care îl gestionam complet, iar clienfii îl accesează doar când au nevoie şi plătesc doar resursele consumate. Include întreaga infrastructura necesară, mai pufin licenfele aplicafiilor de testare, analiză sau simulare, specifice activităfii clienfilor. Este prima ofertă de acest tip din România, iar prefurile pe care le practicăm sunt cu 50% mai mici fafă de furnizorii de pe piafa externă. Mai mult, nu contorizăm şi nu taxam traficul către cluster, iar latenfa este redusă. Am investit peste 150.000 de euro pentru lansarea acestui serviciu, iar evaluările arată o amortizare după circa 4 ani
„ declară Petrică Bărbieru, Director General PRO SYS.

Serviciile HPC oferite de PRO SYS sunt securizate şi accesibile printr-o conexiune VPN dedicată.

Complementar, clientii pot opta pentru servicii avansate de back-up pe disc şi chiar arhivare pe termen lung. Datele sunt stocate pe teritoriul României şi sunt supuse doar legislatiei locale.

Înfiintată în 1995, PRO SYS este una dintre putinele companii locale producătoare de servere şi sisteme de stocare. PRO SYS este partener oficial AMD, Intel, nVidia şi Supermicro şi detine certificări pentru Calitate (ISO 9001) şi pe Securitatea Informatiei (ISO 27001). Compania are 14 angajati, iar în 2020 a generat o cifră de afaceri de 6.5 milioane lei.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite