Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cine vrea integrare sa ofere calitate!

23 Octombrie 2006




Atunci cand vorbim despre Mediu insa, UE are o legislatie dura. Astfel, de la momentul aderarii, instalatiile industriale vor putea functiona numai pe baza unui Permis integrat de mediu, iar pentru a primii acest permis regulile sunt foarte stricte. Avem insa aproape 200 de astfel de permise deja acordate, si alte 300 de cereri in curs de rezolvare, sustine Orban. Intreprinderile care nu au primit perioada de tranzitie sunt obligate sa respecte toate normele de mediu la data aderarii, iar cele cu perioada de tranzitie pana la 1 octombrie 2007.


Industria alimentara are reguli stricte. Sa luam de exemplu, intreprinderile care prelucreaza lapte si carne. Acestea au de respectat atat regulile de igiena cat si anumite norme tehnologice si de constructie a unitatilor de productie, exact dupa Aquis-ul comunitar. Multe dintre ele au obtinut deja perioade de tranzitie, dar restul vor trebui inchise in momentul aderarii, daca nu vor fi in standarde.


Marile companii sunt deja integrate


Leonard Orban sustine ca marile companii sunt in general ca si integrate si nu vor intampina dificultati la intrarea pe piata comuna. O parte dintre IMM-uri sunt si ele pregatite pentru piata europeana. Probleme vor avea insa restul IMM-urilor dar mai ales microintreprinderile - firme care au un numar mediu anual de pana la 9 salariati, care realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 2 milioane de euro. La acestea exista insa o anumita flexibilitate care le avantajeaza, sustine Leonard Orban. Astfel, in ultimile 10 tari integrate s-au inchis foarte multe microintreprinderi, dar in final numarul celor nou infiintate este mai mare decat al celor inchise. Asta pentru ca dupa venirea marilor investitori rezulta de obicei dezvoltarea unor intregi lanturi de firme mici care lucreaza in colaborare cu acestia.


Vor fi cu certitudine si probleme


Orban considera ca anumite sectoare vor avea in mod sigur de suferit dupa aderare. Printre acestea se numara cele care au functionat doar datorita ajutoarelor de stat, care nu sunt permise in UE.


Probleme va avea, de exemplu, industria textila care in prezent are succes producand in lohn. Acum are solicitari oferind un pret final competitiv. Dar asta doar datorita costurilor de productie scazute rezultate din salariile foarte mici oferite. Numai ca salariile vor creste pentru ca rezultatul final urmarit – cesterea nivelului de trai – sa poata fi atins. Atunci aceste firme vor fi afectate negativ.


Si sectorul minier va avea de suferit intrucat exploatarile de subteran nu aduc profit, iar ajutorul de stat, care le asigura existenta, va fi interzis.


Siderurgia, la randul ei, va trece printr-o restructurare profunda, sustine Leonard Orban. Acum avem cateva companii ca si integrate, dar este foarte probabil ca la incheierea perioadei de tranzitie, in 2008, sa aiba loc o restucturare. Atunci vor ramane pe piata doar cele mai puternice combinate siderurgice.


In constructii legislatia conforma cu Aquis-ul este deja intrata in vigoare din 2005.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
ioana
Buna, as vrea sa stiu in ce masura standardele iso din familia 9000 sunt obligatorii si la ce ramuri industriale se aplica. Care sunt normele UE pentru diverse activitati si servicii (cabinete medicale, saloane cosmetica si coafura, ateliere de tamplarie, confectii, mecanice, sercice-auto etc.) Multumesc!
25 Noiembrie 2006, 12:35:57