170 de ani de istorie în învățământul agronomic românesc, o abordare modernă pentru o educație și cercetare de viitor
"Dacă faci planuri pentru un an, cultivă orez;
Dacă faci planuri pentru zece ani, plantează copaci;
Dacă faci planuri pentru o viață, educă oameni."
Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV) oferă studenților un mediu academic modern, efervescent și intercultural, menit să susțină atât dezvoltarea lor personală, cât mai ales ceaprofesională. Printre preocupările universității alături de pregătirea viitorilor specialiști în domeniul agronomic se regăsesc, la loc de cinste, activitatea de cercetare științifică, fundamentală dar și aplicativă, precum și recunoașterea acesteiape plan internațional.
Cele 7 facultăți ale USAMV București oferă specializări diverse și adaptate unei lumi dinamice și pline de provocări, asigurând formarea de absolvenți bine pregătiți, procesul de învățământ fiind abordat într-un mod integrat. Am creat și implementat mecanisme care să faciliteze accesul studenților la un învățământ superior de calitate și ne-am asigurat că studenții noștri dobândesc cunoștințe, abilități, atitudini, valori și competențe corespunzătoare pieței forței de muncă într-un domeniu nobil, care a însoțit omul de-a lungul existenței sale și care în același timp reprezintă viitorul.
Vivat, Crescat, Floreat!
Anul acesta Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București aniversează 170 de ani de la înființare. Prin decenii de schimbare și creștere, Universitatea a rămas fidelă valorilor sale originare – educație, cercetare, comunitate și conexiunea cu mediul de afaceri – care rămân esențiale și pentru astăzi.
Povestea Universității noastre a inceput în anul 1852, când Domnitorul Barbu Ştirbei a semnat actul de organizare a „Institutului Naţional de Agricultură de la Pantelimon”.
La 1 august 1868, prin Decret Regal, Domnitorul Carol I a pus piatra de temelie a clădirii ce va găzdui Școala Centrală de Agricultură și Silvicultură de la Herăstrău, luând astfel ființă și prima fermă didactică experimentală din țară, dar și prima instituție dedicată cercetării Agricole din România. În 1870, tot domnitorul Carol I a pus piatra de temelie a Așezământului Școlii de Medicină Veterinară de pe Splaiul Independenței, iar în 1929, prin decret regal, Regele Mihai I al României a pus bazele stațiunilor de cercetare de la Istrița și Pietroasa. Istoria Universității noastre a fost așadar strâns legată, încă de la începuturi, de Casa Regală a României. Parteneriatul istoric cu Casa Regală a fost reluat în anul 2012, în primul mandat de rector al domnului Sorin Mihai Cîmpeanu.
De-a lungul timpului învățământul agronomic s-a dezvoltat, iar instituția a purtat succesiv mai multe denumiri: „Academia de Înalte Studii Agronomice”, „Institutul Agronomic București”, „Universitatea de Științe Agronomice”, pentru ca din 1995 să funcționăm sub denumirea de astăzi: „Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București”.
Oaspeți de seamă și declarații pline de sevă
În mesajul Administrației Prezidențiale la ceremonia aniversară, transmis de către consilierul prezidențial doamna Ligia Deca, se menționează: „Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară București este o instituţie simbol a învățământului românesc, care a contribuit la dezvoltarea agriculturii şi zootehniei din ţara noastră, iar astăzi, mai mult decât oricând, este important să vorbim despre viitor, respectiv importanţa ştiinţelor agricole în contextul actual.
USAMV București este una dintre cele mai vechi instituţii de învăţământ superior din România, o instituţie care a format mii de specialişti şi care a împins frontierele cunoaşterii în domeniul său de activitate. Este şi o instituţie simbol, care a crescut odată cu România sau alături de România. (...) Prin absolvenţii săi, a contribuit la dezvoltarea agriculturii şi zootehniei din ţara noastră şi prin cercetarea sa a contribuit la creşterea productivităţii şi la adaptarea acestei ramuri economice la exigenţele timpurilor.
Cred că este mai important decât oricând să vorbim şi despre viitor, nu doar despre trecutul absolut extraordinar al USAMV, pentru că anul acesta, importanţa ştiinţelor agricole şi veterinare a devenit clară pentru toată lumea. În contextul războiului din Ucraina, problemele apărute în comerţul mondial cu produsele agricole au dus atât la o creştere a preţurilor, cât şi la o discuţie europeană sinceră despre importanţa siguranţei alimentare. (...) Chiar şi după finalizarea conflictului militar din Ucraina, provocarea schimbărilor climatice va pune presiune pe umanitate şi va necesita eforturi fără precedent de adaptare. Agricultura şi zootehnia vor fi probabil afectate în mod deosebit şi adaptarea la noile condiţii climatice va fi necesară pentru a menţine standardul de viaţă al românilor, al europenilor şi al populaţiei planetei în general.”
Sorin Mihai Cîmpeanu, Ministrul Educației, a subliniat în cadrul ceremoniei aniversare: „Este pentru prima oară când susținem un parteneriat solid între Ministrul Educației și Ministerul Agriculturii, prin intermediul căruia s-a decis de curând, la nivelul Guvernului, să se susţină implementarea programului ‘Masă sănătoasă în şcoli 2022 – 2027’, cu finanţare de peste un miliard de euro. Conceptul de bază al acestui program este de a asigura o alimentaţie sănătoasă, consumând produse agroalimentare româneşti.
Acest obiectiv se poate atinge doar în parteneriat - Ministrul Educației cu Ministerul Agriculturii - punând laolaltă resursele, dându-ne speranţa unui program atât de important pentru viitorul copiilor noştri (…).
De asemenea, un alt parteneriat îl vom face pentru tutela comună asupra liceelor agricole.
Sunt doar 2 proiecte de colaborare dintre cele doua ministere, în care USAMV Bucureşti, uitându-se la trecutul glorios, se va concentra pe viitorul cât se poate de pragmatic pentru a susţine prin specialişti, prin parteneriate cu mediul economic, capacitatea de a genera produse agroalimentare româneşti”.
Rectorul USAMV București, prof. univ. dr. Răzvan Ionuț Teodorescu, a declarat: „Ne îndreptăm atenţia spre viitor, într-un context marcat de numeroase provocări la care în urmă cu câţiva ani nici nu ne puteam gândi. Aceste schimbări, venite uneori simultan, ne-au afectat viaţa de zi cu zi într-un mod neaşteptat, ne-au testat limitele şi ne-au produs numeroase suferinţe. În acelaşi timp, însă, toate aceste provocări au reprezentat pentru noi toţi motivaţia de a face lucrurile diferit, iar ultimii doi ani ne-au ajutat să ne reinventăm, să căutăm mereu soluţii noi pentru a ne continua munca. Am folosit mai mult tehnologia, digitalizarea, am regândit activitatea didactică şi de cercetare şi am sărit în ajutorul aproapelui atunci când pandemia sau războiul au făcut necesară implicarea noastră a tuturor. Învăţăm continuu, cercetăm, dezvoltăm, ne reinventăm, din dorinţa de a practica o agricultură sustenabilă şi în armonie cu mediul înconjurător. Avem credinţa că absolvenţii noştri, prin munca şi devotamentul lor, vor veni cu soluţii noi la problemele de astăzi şi de mâine din agricultură, iar tehnologia performantă are nevoie de specialişti înalt calificaţi, care să o poată utiliza, interpreta şi acţiona prin intermediul acesteia”.
La ceas aniversar trebuie să privim către trecut și să ne pregătim pentru un salt în viitor. Să onorăm istoria bogată, personalitățile universității noastre, pe toți cei care și-au desfășurat activitatea, s-au pregătit în cadrul USAMV București, dar ne vom concentra energia și atenția asupra întrebărilor care vor defini prezentul și viitorul. Ne exprimăm convingerea că amploarea aniversării, a proiectelor speciale legate de această ocazie vor uni absolvenții, studenții, profesorii, întreaga comunitate academică, pentru a reaminti că USAMV București este cu adevărat o universitate cu un angajament puternic, acela de a modela viitorul cunoașterii.
La Ceremonia aniversară am avut onoarea de a a avea ca oaspeți, în campusul USAMV București, peste 500 de invitați, 23 de ambasadori și membri ai corpului diplomatic, Ligia Deca, Consilier Prezidențial - Departamentul Educație și Cercetare, Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian-Ionuț Chesnoiu, Secretar de Stat în Ministerul Educației, Gigel Paraschiv, Secretar de Stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Robert Szep, reprezentanți ai altor ministere și peste 40 de rectori ai universităților din România, precum și reprezentanți ai partenerilor USAMV București, personalități recunoscute în domeniu.
Cercetarea științifică, o sursă vitală de evoluție
Cei 170 de ani de istorie au fost marcați și de deschiderea plenară a celei mai importante conferințe internaționale organizată de universitatea noastră, „Agriculture for Life, Life for Agriculture”, ajunsă la cea de-a 10-a ediție, cu peste 800 de participanți și key-note speakeri de excepție – prof. dr. Oscar Vicente - European Biotechnology Thematic Network Association, prof. dr. Tomas Norton - KU Leuven, prof. dr. Pierre-Louis Teissedre - University of Bordeaux.
Cercetarea științifică a reprezentat unul din pilonii evoluției USAMV București timp de 170 de ani, iar cu aceste evenimente vom crește continuu nivelul educației și cercetării din România.
Tags: invatamant superior, USAMV Bucuresti, Agricultura inteligenta, Sorin Cimpeanu, invatamant agronomic, Razvan Teodorescu
Parerea ta conteaza:
(0/5, 0 voturi)