Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Edge computing începe să aibă adepți și în România

25 Iulie 2022



Industria centrelor de date a înregistrat o creștere rapidă la nivel global în ultimii doi ani, ca urmare a accelerării fenomenului de transformare digitală, dar și a efectelor secundare generate de criza sanitară prelungită. La nivel local, evoluția este mai temperată, dar este vizibilă. Am discutat cu George Topalov, senior sales manager Vertiv în România și Moldova, despre factorii care alimentează această creștere, precum și despre impactul pe care îl poate avea adopția modelului Edge computing.

Cum a evoluat în ultimii doi ani cererea pe piața locală a echipamentelor pentru centrele de date și care sunt principalii factori care au generat această evoluție?

România a urmat tendințele globale de extindere a Data Centerelor datorită creșterii cererii de date, dar la o scară mai mică, comparativ cu marii jucători de pe piață. Numărul de proiecte livrate de Vertiv a crescut substanțial, deoarece multe companii au fost nevoite să se mute peste noapte în locații mai îndepărtate sau să-și accelereze implementarea strategiei de digitalizare.Toate aceste noi cerințe au generat o cerere pentru mai mult spațiu de rețea și capacități sporite de procesare și stocare, cu efecte vizibile pe piața furnizorilor de infrastructură de centre de date.
Practic, factorul principal care a alimentat această evoluție a fost nevoia accelerată de digitalizare apărută în 2020, când multe companii au trebuit să se mute peste noapte într-un mediu de centru de date dacă doreau să supraviețuiască. A apărut astfel o cerere crescută pentru spațiu disponibil în centrele de date la momentul respectiv, furnizorii de colocare fiind nevoiți să se extindă și să adauge putere de procesare și capacitate de răcire sau să-și recondiționeze locațiile existente pentru a face față cererii crescute brusc.
Pe de altă parte, administrația centrală și locală a trebuit să se adapteze noului mod de a interacționa cu cetățenii în mediul virtual și de a livra servicii publice digitale și ca urmare a investit în dezvoltarea capacităților necesare. Mai sunt multe de făcut, dar cred că pelungirea crizei a creat un impuls de durată în această adopție, iar lucrurile s-au mișcat mai repede decât de obicei pentru multe dintre proiecte.
IMM-urile, la rândul lor, au trebuit să adapteze și să implementeze tehnologii de interacțiune rapidă, de la distanță, pentru a rămâne aproape de clienți, atât în timpul carantinei, cât și, ulterior, când au fost aplicate restricțiile pandemice. Acest lucru a însemnat că multe companii de dimensiuni mici și medii au fost nevoite să își mute afacerea în mediul online, să implementeze soluții de comunicații la distanță cu partenerii și clienții lor și aplicații de lucru colaborativ pentru proprii angajați. Ceea ce a generat o creștere a cererii de spațiu de colocare și de la ei.

Aminteați de nevoia apărută în zona administrației publice locale și centrale. De la începutul anului se fac eforturi serioase pentru ca proiectul Cloudului guvernamental să intre în linie dreaptă. Cum apreciați că va influența acest lucru cererea de echipamente pentru centre și Data Room-uri?

Mult așteptatul Cloud guvernamental nu s-a implementat încă, așa că nu pot estima care va fi impactul său asupra pieței. Inițiativa este însă foarte bună, pentru că, de-a lungul anilor, am văzut în administrația publică numeroase implementări de săli de servere făcute înspații necorespunzătoare pentru procesare sau care au fost făcute având în vedere nu întotdeauna cea mai bună soluție pentru o aplicațiede infrastructură de centru de date. Toateaceste erori s-au datorat, în principal,constrângerilor bugetare sau faptului că oamenii care au realizat proiectele și trebuiau să opereze infrastructura nu erau instruiți pentru asta.

Care estimați că vor fi cele mai frecvente tipuri de proiecte solicitate în piață în perioada următoare?

În ultimii ani, Edge computing a devenit una dintre cele mai evidente tendințe care se manifestă în industria Data Center. Și asta deoarece aproape fiecare domeniu de activitate se confruntă cu limitări tot mai severe în acoperirea nevoilor utilizatorilor și a tehnologiilor emergente prin intermediul infrastructurilor IT centralizate, soluția constând în adoptarea arhitecturi prin care stocarea și procesarea pot fi aduse cât mai aproape de utilizatori și dispozitive.
Această schimbare de arhitectură devine necesară din cauza nevoilor de conectivitate tot mai mari – atât ale dispozitivelor, cât și ale utilizatorilor finali –, precum și a volumelor uriașe de date pe care organizațiile le generează și le consumă. Experții Vertiv în domeniul Edge computing au analizat, împreună cu o firmă de consultanță independentă, cele mai frecvente cazuri și scenarii de utilizare ale arhitecturilor de tip Edge, și au identificat patru arhetipuri principale:
• Consum intensiv de date
• Sensibilitate mare la latența umană
• Sensibilitate la latența comunicațiilordela mașină la mașină
• Aplicații critice pentru viață.

În ce domenii de activitate încep să fie adoptate și dezvoltate pe scară largă proiectele Edge?

Asistăm la adoptarea soluțiilor de procesare Edge în multe verticale, cum ar fi Retail, Telecom, Educație etc. Un exemplu foate bun în acest sens este Laboratorul Orange Padus, care prezintă soluțiile prefabricate de ultimă generație pentru găzduirea echipamentelor de telecomunicații și posibilele aplicații ale procesării Edge. Convergența continuă a IT-ului și a telecomunicațiilor are un impact masiv asupra stilului de viață de zi cu zi al oamenilor de pe tot globul. Noile generații de dispozitive conectate la Internetul lucrurilor (IoT) permit acum oamenilor să-și controleze casele de pe smartphone-uri, să lucreze de la distanță din aproape orice locație și să colaboreze în timp real folosind instrumente de videoconferință care conduc atât afacerile, educația, cât și cercetarea științifică.

Care au fost provocările tehnologice generate de proiectul Orange?

Principala provocare a acestui proiect a fost cea de a dezvolta o soluție de procesare Edge capabilă să sprijine mediile de telecomunicații distribuite, producând în același timp emisii net-zero de carbon. Ca parte a planului Engage 2025, Orange s-a angajat să atingă emisii net-zero de carbon până în 2040, iar pentru atingerea acestui obiectiv este necesară reducerea emisiilor de carbon cu 30%, comparativ cu 2015, și obținerea a 50% din energia consumată din surse regenerabile (comparativ cu 26% în 2019).
Folosind tehnologii inovatoare Vertiv, care includ imersiunea serverului și răcirea cu lichid, un sistem de alimentare Vertiv NetSure 400V HVDC, stocarea energiei, un sistem de răcire freecooling Vertiv Liebert HPC-S și chiar generarea de energie verde cu hidrogen, proiectul a avut rezultate foarte:
• Perioadă de instalare rapidă de două zile
• Un design care permite reduceri drastice ale consumului de energie
• Site de procesare Edge dezvoltat ca standard replicabil pentru mai multe zone geografice
• Un site de educație tehnică disponibil atât pentru angajați, cât și pentru comunitatea locală, și îmbunătățirea colaborării dintre experții în afaceri, tehnologie și din mediul academic pentru a stimula inovația.

Cum estimați că va evolua cererea de soluții Edge în următoarea perioadă?

Ca să vă răspund, voi apela la un sondaj global realizat recent de Vertiv – „What’s Your Edge“– , la care a participat un grup extins de profesioniști din diverse industrii. Sondajul a analizat creșterea nevoilor de procesare șii stocare la marginea rețelei, precum și dimensiunea și tipul infrastructurii digitale critice pe care organizațiile o implementează sau plănuiesc să o facă pentru a răspunde nevoilor specifice generate de procese specifice, precum cele de mentenanță predictivă, monitorizare bazată pe condiții sau managementul lanțului de aprovizionare. Conform rezultatelor sondajului citat, adopția modelului Edge va crește cu 29% în în următorii patru ani, astfel că va ajunge ca, până în 2026, să reprezinte 27% din totalul procesării. Aproximativ o treime (34%) din cei chestionați au declarat că își planifică sau se află deja în mijlocul unor implementări Edge semnificative. Pentru aceasta, un sfert au dezvoltat deja site-uri Edge noi, construite special, iar 41% operează în site-uri mai vechi.

În acest context, care sunt cele mai solicitate categorii de echipamente Vertiv la nivel local și cum estimați că va evolua cererea?

Pentru piața din România putem observa că avem o împărțire echilibrată între soluțiile noastre de management termic, UPS-uri 3ph și soluțiile PDU rack & rack. Pe măsură ce instalațiile mai vechi vor trece printr-un proces de retehnologizare, pentru a-și crește eficiența operațională și pentru a-și optimiza costurile cu energie, ne așteptăm să vedem mai multe solicitări pentru soluții de management termic cu GWP mai scăzut și soluții UPS de înaltă eficiență.
La Vertiv, am dezvoltat însă și noi instrumente și aplicații pentru a oferi clienților noștri o perspectivă cât mai completă asupra tehnologiei pe care intenționează să o implementeze. Unbunexemplu în acest sens este VertivXR, o aplicație de realitate augmentată disponibilă pe Android sau iOS, care permite clienților noștri să vizualizeze, verifice șivalideze produsele dorite, înainte de a leimplementa.n



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite