Zero Defect Manufacturing, un nou standard în producția industrială durabilă și rezilientă
„Industrializarea durabilă poate declanșa forțe economice dinamice și competitive care generează locuri de muncă și venituri. Inovația și digitalizarea sunt astăzi esențiale pentru adoptarea de soluții durabile, care să răspundă atât la provocările economice, cât și celor de mediu, jucând un rol cheie în facilitarea utilizării eficiente a resurselor, o condiție obligatorie pentru accesul pe piețe internaționale. Printre acestea, în industrie sunt esențiale soluțiile de Mentenanță Predictivă, care contribuie la atingerea obiectivelor de reziliență și sustenabilitate. Ecosistemul Green eDIH are partenerii potriviți pentru această provocare, capabili să adopte rapid, eficient și personalizat conceptul Zero Defect Manufacturing.”
Producția industrială reprezintă aproape o cincime din economia mondială, conform ediției din 2022 a Anuarului Internațional de Statistică Industrială, publicată de Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO). Producția este, în general, unul dintre cele mai dinamice sectoare din economia globală, atât în ceea ce privește ponderea economică, cât și legăturile cu toate celelalte sectoare.
Dezvoltarea durabilă reprezintă un obiectiv global pentru a construi un viitor mai bun și mai sustenabil pentru toți. Cu toate acestea, lumea are încă un drum lung de parcurs pentru a exploata pe deplin acest potențial, iar țări ca România trebuie să accelereze dezvoltarea sectorului de producție și să își intensifice investițiile în cercetare științifică și inovare, dacă doresc să devină jucători relevanți pe o piață globală. Undeva pe drumul spre această mult visată piața globală, producția a dezvoltat o problemă cu implicații globale. Conform Forbes, 20% din fiecare dolar cheltuit în industrie este irosit, în diverse moduri, de-a lungul procesului de producție. Un efort aparte este necesar pentru a reduce excesul de deșeuri, în general, și al celor rezultate în urma defectelor de fabricație, în particular.
Deșeurile industriale provin dintr-o varietate de surse, punând pe agenda multor fabrici realizarea unor sisteme de producție inteligente și durabile pe termen lung, ceea ce înseamnă trecerea către procese industriale definite de strategiile de producție Zero Defect Manufacturing, care aduc valoare adăugată pe multe paliere, de la reducerea costurilor generale și a consumului de energie, la cantitatea de produse casate și risipa de materii prime. Zero Defect Manufacturing reprezintă o abordare holistică a asigurării calității, atât a procesului, cât și a produsului, prin reducerea defectelor prin tehnici corective, preventive și predictive, folosind în principal tehnologii bazate pe date și garantând că niciun produs defect nu părăsește locul de producție și nu ajunge la client.
Companiile acordă deja o atenție deosebită calității produselor, iar metodele tradiționale de îmbunătățire a calității (QI), precum Lean Manufacturing (LM), Six Sigma (SS), Teoria Constrângerilor (TOC), Total Quality Management (TQM) și Lean Six Sigma (L6S), sunt sisteme deja bine stabilite, care au scopul de a îmbunătăți calitatea produsului. Cu toate acestea, metodele tradiționale de QI nu pot învăța în mod autonom din defecte, deoarece pur și simplu le urmăresc și le îndepărtează, și nu profită pe deplin de tehnologiile recente și inovatoare, bazate pe date. În metodele clasice de QI, noțiunea de predicție este absentă, prin urmare aceste metode pot oferi doar un răspuns limitat și insuficient pentru noile scenarii care trebuie abordate pentru a implementa o tranziție digitală și ecologică eficientă.
Producția industrială se confruntă cu scenarii extrem de dinamice pentru a gestiona eficient circularitatea produsului, amprenta minimă asupra mediului de producție, optimizarea proceselor și a resurselor. Gestionarea eficientă a calității și deșeurilor, atât la nivel de produs, cât și la nivel de proces, a devenit, prin urmare, esențială în competitivitatea industrială. În ultimii ani, companiile au reușit să răspundă așteptărilor în creștere ale ale clienților, în principal datorită progreselor aduse de Industria 4.0. În plus, tranziția către producție verde impune noi reguli pentru succesul comercial și producția durabilă.
Zero Defect Manufacturing (ZDM) reprezintă, atât pentru cercetători, cât și pentru industrie, un înlocuitor viabil pentru metodele tradiționale de QI. ZDM nu este o metodă, ci mai degrabă un set de instrumente pentru reducerea și atenuarea eșecurilor în cadrul proceselor de producție, acoperind atât calitatea produsului, cât și a procesului. Acest concept a fost implementat doar parțial până acum, din cauza multor limitări tehnologice și economice, ca de exemplu costul ridicat al echipamentului necesare pentru înregistrarea datelor.
Astăzi, peisajul s-a schimbat. În zilele noastre, puterea de calcul crescută și stocarea datelor, prețurile reduse semnificativ ale senzorilor, combinate cu noile tehnologii digitale, au făcut ca implementarea conceptului ZDM să fie mai ușoară ca niciodată. Evoluția tehnologiilor digitale și de automatizare din Industria 4.0 permite răspunsuri la evenimente și întreruperi neașteptate mai inteligente și mai rapide, iar disponibilitatea volumelor mari de date necesare pentru dezvoltarea strategiilor de control al calității, bazate pe învățarea automată, a permis inteligenței artificiale să funcționeze corect în fabrici și în lanțurile valorice globale.
Parerea ta conteaza:
(0/5, 0 voturi)