Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Standing (inn)ovation pentru un domeniu revalorizat

15 Februarie 2023



În România, cercetarea, în pofida unor rezultate foarte bune pe anumite nişe și a unor poli de excelență, suferă de o criză majoră de imagine. Performanţele sale nu sunt suficient de vizibile, iar guvernanţii şi publicul larg nu conștientizează rolul important jucat de cercetătorii noştri la frontierele cunoașterii și, ulterior, în societate și în economie. Revalorizarea condiției și statutului de cercetător, creșterea atractivității profesiei în țara noastră şi facilitarea formării unor noi generații de oameni de știință ar trebui să fie priorităţi pentru orice ministru de resort.

Sebastian Burduja este primul dintre conducătorii domeniului care, după o pauză de 15 ani, readuce cercetarea în lumina puternică a reflectoarelor și în fața publicului larg, în cadrul unui eveniment select, desfăşurat la AteneulRomân(unspaţiu cultural emblematic) şi transmis în prime time de două dintre posturile televiziunii publice: TVR Info şi TVR Internaţional. De altfel, prin organizarea Galei Cercetării Româneşti, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării şi-a propus să înceapă „o tradiţie de recunoaştere la cel mai înalt nivel a meritelor celor care proiectează şi construiesc viitorul României şi al lumii”. Timp de o seară, pe 31 ianuarie, Cenuşăreasa guvernărilor postdecembriste la nivel de finanțare a strălucit din nou.

Ultimul „bal” la care a participat şi care a beneficiat de o promovare premium se petrecea în 2008, când prof. Anton Anton, preşedintele de atunci al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică, organiza Topul Excelenței în Cercetare, în cadrul căruia erau premiaţi cercetătorii şi colectivele de cercetare care generau în acea perioadă rezultate de top în ţară, la nivel de management, dezvoltare de proiecte, produse inovatoare şi transfer tehnologic. Pe un alt palier, complementar, prof. Adrian Curaj, directorul general al UEFISCDI, iniţiase tot în acel an prima ediţie a conferinţei „Diaspora în Cercetarea Ştiinţifică Românească”, în încercarea de a strânge relaţiilecucercetătorii români din străinătate și dea revitaliza domeniul. Conferința a fost rafinată în cadrul ediţiilor ce au urmat inconstant până în 2016 şi se va relua anul acesta la Timişoara, sub umbrelă unui nou concept şi sub o nouă denumire: Smart Diaspora.

Revenind la Gala Cercetării Româneşti, putem spune că a fost un eveniment prin care domeniul CDI s-a bucurat de cea mai bună promovare publică din ultimii 25 de ani - perioada pe care revista Market Watch o acoperă și o reflectă din momentul înfiinţării sale. Consemnăm astfel un vârf, dar şi o reintrare în normalitate. Celebrareacercetării româneşti nu ar trebui să fie o raritate, ci constanta festivă a fiecărui an, un moment unic în care rezultatele de excepţie ale savanţilor noştri, aflaţi la început de drum sau consacraţi, sunt aduse în faţa întregii lumi pentru a cunoaşte imensul capital creativ şi intelectual asociat ţării noastre. Pe 31 ianuarie am avut ocazia să descoperim cercetători străluciţi din România sau din SUA, care lucrează în universităţi prestigioase precum Stanford, MIT sau Harvard, implicaţi în proiecte cu potenţial remarcabil, din domenii precum medicină, robotică, inteligență artificială, chimie, fizică ori filologie.

Capacitatea de a-i recunoaște și răsplăti constant pe cei care au rezultate notabile, respectarea ierarhiei valorilor şi consolidarea investiţiilor în zonele performante este o măsură a gradului de însănătoşire și maturizare a unei ţări. Dacă este un început veritabil sau un efemer foc de artificii vom putea constata doar în anii ce vor urma. Esenţial este că o astfel de celebrare a cercetării româneşti s-a produs, aducând cu sine vizibilitate, conştientizare, entuziasm, emoţie şi noi ambiţii. Oreverenţă necesară şi totodată un mesaj puternicdin partea statului român către un domeniu revalorizat.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite