Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Un an, un pas īnainte īn adoptarea tehnologiilor digitale

15 Februarie 2023



În ultimii doi ani ne-am confruntat cu una dintre cele mai mari provocări cunoscute vreodată. Economiile au intrat în recesiune, iar studiile arată că situația este mult mai complexă decât cea generată de criza financiară din 2008. Astăzi este evident că impactul economic al pandemiei ar fi fost mult mai grav fără diversele tehnologii digitale.În Europa, în general, și în România, în particular, există însă riscul ca inițiativele pentru mobilizarea transformării digitale să se adreseze actorilor deja angajați în acest proces, iar, în acest caz, probabil că multe organizații ar fi lăsate în urmă. În 2022, punctul central al activității noastre a fost crearea unui ecosistem de inovare la nivel european și identificarea stimulentelor și obiectivelor legate de transformarea digitală, în beneficiul acestor organizații.



Viața de zi cu zi a societății, modul în care oamenii lucrează și fac afaceri, modul în care înțeleg și utilizează mediul și resursele naturale și modul în care interacționează, comunică și se educă sunt toate modificate dramatic de tehnologiile digitale. Acest fapt a devenit evident în context pandemic, când, în timp ce multe părți ale economiei s-au închis, altele au continuat neperturbate sau chiar au prosperat. Criza ne arată deci foarte clar cât de importantă este digitalizarea companiilor și a organizațiilor din sectorul public.
Uniunea Europeană, prin Programul Europa Digitală (DEP) și Fondurile Europene de Dezvoltare Regională (FEDR), a prevăzut sume importante pentru a finanța crearea și consolidarea unei rețele de inovare, prin hub-uri de inovare digitală (EDIH) care vor acoperi geografic întreg teritoriul Europei. Fiecare Digital Innovation Hub (DIH) are rolul de a sprijini organizațiile dintr-o regiune specifică pentru a deveni mai performante, prin îmbunătățirea proceselor de afaceri sau producție, prin tehnologia digitală.
În acest context, în august 2020 a fost fondată Asociația Green Technology, al cărei scop este crearea unui cadru favorabil pentru implementarea tehnologiilor verzi la nivel național. Obiectivele pe care ni le-am asumat au fost atinse în 2022 prin Green Technology Cluster (GTC), un parteneriat care reunește o gamă largă de servicii, prin care oferim acces la informații, consultanță și tehnologii verzi de ultimă generație, și Green Digital Innovation HUB (Green eDIH), care are misiunea de a crea o punte între nevoile actuale de digitalizare ale industriei regionale și soluțiile ecologice.
Activitatea Green eDIH, încă de la înființare, a fost orientată spre sprijinul și tranziția ușoară către retehnologizare și inovare digitală, pentru companiile mici și mari din orice industrie, prin crearea unei rețele largi de colaboratori atât la nivel local, cât și internațional, devenind o platformă potrivită pentru încurajarea schimbului de experiențe, atât cele mai bune practici, cât și lecții învățate, între factorii de decizie, dar și între alte tipuri de organizații, de la firme cu competitivitate digitală scăzută sau start-up-uri, la companii mature tehnologic.



Ce a însemnat 2022 pentru noi?

În luna mai anunțam un parteneriat cu Cuspis, o companie cu peste 17 ani de experiență în dezvoltarea de software, consultanță IT, design grafic și video și management de proiect, cu sediul în Croația, care face parte din Grupul Cuspis, alături de companii din Regatul Unit, Bosnia și Herțegovina și Macedonia de Nord. În 2018, Cuspis a început să exploreze tehnologia blockchain ca o nouă tehnologie promițătoare, care a dus în mod firesc la crearea unui consorțiu din care face parte și Green eDIH, care își propune inovarea în sectoarele energie și alimentație, într-un proiect propus spre finanțare în programul Interreg Danube.
În aceeași lună a urmat un parteneriat cu PZ „Smart Village” Knežica, un DIH nou creat, un spațiu centralizat care ajută producători agricoli să devină mai competitivi folosind unmodel care se concentrează pe fermă digitală, centru alimentar, laborator, studio multimedia, sală de conferințe și ateliere, spațiu de co-working și co-living.
Parteneriatul cu TERA Tehnopolis, Universitatea Josip Juraj Strossmayer din Osijek, Croația, a deschis colaborarea cu consorțiul pe care îl coordonează - DIH TERA, format din organizații și universități cu sediul în Croația de Est, agenții de dezvoltare, instituții de sprijin antreprenorial și IMM-uri croate cu experiență vastă în sectorul IT și procesul de digitalizare.
Odată cu publicarea de către Comisia Europeană a mult-așteptatei Strategii Farm to Fork, parte a Pactului Verde European, care își propune să facă sistemul alimentar european mai sustenabil în diferite sectoare alimentare, Green eDIH s-a aliniat cu ambiția Strategiei și țintele acesteia, adoptând o abordare cuprinzătoare pentru a descoperi și înțelege sectorul etichetării alimentelor din agricultură și nevoile care sunt vitale pentru viitorul sistemelor alimentare europene. Astfel, împreună cu alți cinci colaboratori și parteneri, Green eDIH a implementat proiectul „Spriji-nirea comunităților și rețelelor agroalimentare din SEE prin dezvoltarea de servicii privind calitatea și trasabilitatea alimentelor digitale folosind blockchain”, un proiect finanțat de SmartAgriHubs prin Horizon 2020.
Succesul proiectului a fost posibil datorită altor două parteneriate strategice, semnate cu o entitate de afaceri specializată din Croația, Competence Center, și hubul de inovare digitală din Israel, Hadas Bar DIH. Competence Center, cu care alte entități comerciale pot contracta servicii, implementează proiecte de cercetare, producție sau dezvoltare competențe în domeniul bioeconomiei. Hadas Bar s-a angajat în implementarea tehnologiilor de ultimă generație în agricultură, cum ar fi cultivarea, irigarea și fertilizarea, stropirea, culesul și sortarea fructelor și livrarea pe piață.
După o perioadă de muncă asiduă, în iunie 2022, Green eDIH România, împreună cu partenerii consorțiului, anunța lansarea proiectului ce urma a fi implementat până în septembrie 2022. Green eDIH România a participat la Osijek, în Croația, la un eveniment care a reflectat viziunea și ambițiile pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar, care a reunit parteneri și colaboratori din patru țări diferite din Europa de Sud-Est și Israel, împreună cu autoritățile locale și organizații din mediul social-economic.



În luna iulie, proiectul era prezentat în primul Summit AgriTech, intitulat „Viitorul digital al agriculturii”, organizat ca parte a proiectului EU4Business, finanțat de Uniunea Europeană pentru consolidarea capacităților de creștere economică, în Bosnia și Herțegovina. Agritech Summit a reunit un număr mare de experți din domeniu, reprezentanți ai comunității academice și specialiști din Uniunea Europeană și din lume, care au arătat modul în care soluțiile tehnologice contribuie la îmbunătățirea practicilor agricole.
A urmat o serie de workshopuri online, „Farm to Fork Workshop in Bucharest” fiind organizat împreună cu partenerii noștri, Cuspis Group, în luna august, la sediul Green eDIH din București. În acele două zile, am pus în practică toate scenariile posibile pentru producătorii de alimente, procesatorii, distribuitorii, și, nu în ultimul rând, clienții. La București am găzduit și conferința finală a proiectului, unde, împreună cu reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării în Guvernul României, Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul României, Camera Deputaților, Ambasadei Israelului în România, Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și altor autorități relevante pentru sectorul agroalimentar din România, am discutat rezultatele proiectului și impactul acestora.
Proiectul a fost de asemenea selectat pentru a fi prezentat la evenimentul de închidere SmartAgriHubs, organizat la Lisabona, Portugalia, în perioada 26-28 septembrie 2022.
Dezvoltarea ecosistemului Green eDIH a continuat cu parteneriatele încheiate cu RoboCoast, o organizație non-profit care are ambiția de a fi un instrument central al ecosistemului pentru adoptarea Industriei 4.0 din Finlanda, în special pentru IMM-uri, ITI (INVESTIGATE TO INOVATE), activ din 1994 în Parcul Științific al Universității Politehnice din Valencia, Spania, și ONEX Digital Innovation HUB, din Bosnia și Herțegovina, care oferă o platformă cu surse de informații din lumea digitală, conținut educațional online și materiale educaționale.
Bilanțul anului 2022 demonstrează realizarea unui adevărat ecosistem de inovare digitală, cu ajutorul căruia suntem capabili să oferim noi oportunități de finanțare și colaborare pentru membrii și partenerii noștri. În 2022 ecosistemul Green eDIH era deja unul european, având în componența sa peste 60 de entități relevante din toate sectoarele digitalizării și promovării tehnologiilor verzi. Totodată, am mărit echipa Green eDIH și ne-am concentrat pe promovarea organizației la nivel internațional și pe participarea în consorții, în proiecte de inovare cu finanțare europeană.
Astăzi pășim în 2023 având obiective clare: să creăm o colaborare eficientă între instituții și agenții guvernamentale, companii private, mediul academic, organizații non-guvernamentale, comunități și micro comunități, care înțeleg importanța unor parteneriate strategice și de lungă durată, cu scopul de a obține un mediu mai sănătos, mai curat, și o dezvoltare durabilă, prin utilizarea tehnologiilor verzi și a inovației în acest domeniu.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite