Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Smart – Diaspora 2023: universitățile timișorene devin un ATU capital pentru legătura României cu diaspora științifică

14 Martie 2023



◆ Interviu cu prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, președintele ATU, rectorul UVT

Desemnarea Timișoarei drept gazdă a Conferinței „Smart Diaspora 2023 – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat. Diaspora și prietenii ei” nu este o surpriză, ci o reconfirmare. Orașul de pe Bega continuă seria de întâlniri cu diaspora științifică românească, ultima ediție a acestui eveniment fiind organizată de Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), în 2016, în urmă cu șapte ani. Alianța Timișoara Universitară rafinează în perioada 10-13 aprilie dialogul cu reprezentanții unui capital intelectual de excepție, consacrat în afara țării, dar dornic să participe la construcția unei Românii a viitorului. Interviul cu prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, președintele Alianței Timișoara Universitară (ATU) și rectorul Universității de Vest din Timișoara, ne oferă ocazia de a explora semnificațiile acestui moment unic pentru restabilirea unei relații strategice, gândit să provoace un salt valoric în concretizarea viziunii de dezvoltare a țării noastre. În același timp, descoperim cum UVT s-a aflat în ultimii ani în avanscena coagulării unei comunități universitare puternice și a unor proiecte transformaționale de referință, care au impus-o la nivel național drept promotor de top al inovării și calității în educație și cercetare.

Care sunt câștigurile majore pe care le capitalizează Timișoara în anul 2023, din perspectiva unui dublu statut prestigios: Capitală Europeană a Culturii și gazdă a evenimentului Smart - Diaspora?
Constantin Brâncuși spunea: „Lucrurile nu sunt greu de făcut. Greu este să te pui în starea de a le face”. Iată că a venit ocazia pentru ca Timișoara să-și manifeste spiritul european viu, în acest an dedicat culturii.
În 2023, Timișoara este Capitală Europeană a Culturii, dar în aprilie devine și capitala cercetătorilor români de pretutindeni, în calitate de gazdă a evenimentul ”Smart - Diaspora 2023 – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat. Diaspora și prietenii ei”, care va avea loc în perioada 10-13 aprilie 2023, la Timișoara. Dacă în cazul primului statut, de Capitala Europeană a Culturii, Timișoara pune în valoare bogăția și diversitatea sa culturală, de factură europeană, contribuind la dezvoltare și regenerare urbană, la înflorirea industriilor creative locale, în cea de a doua ipostază facilitează strângerea relațiilor cu oamenii de știință din străinătate, recuperarea capitalului intelectual românesc și catalizarea sa în direcția unor proiecte și a unei viziuni de țară comune.
Iată că aducem, în formula unei alianțe reunite a celor patru universități timișorene, cei mai cunoscuți cercetători români de peste hotare, îmbogățind un program european cultural, pentru că, nu-i așa, cercetarea, educația și inovarea fac parte din cultura vie a societății noastre. Conferința din 10-13 aprilie 2023, ajunsă la a cincea ediție, este organizată și de această dată sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, sub egida Guvernului României, a Ministerului Educației și a Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, de către Alianța Timișoara Universitară (ATU) – formată din cele patru universități publice din Timișoara (UVT, UPT, UMF și USAMVB), alături de UEFISCDI, cu participarea Academiei Române.



UVT s-a afirmat în ultimii ani nu doar în planul performanțelor didactice. Prin programe și evenimente dedicate, a fost un motor al dezvoltării culturale, economice și sociale din regiune, fiind un liant al comunităților diverse și devenind un centru cultural deschis, după modelul universităților occidentale de prestigiu. În ce măsură câștigarea organizării unui eveniment precum Smart - Diaspora confirmă rolul proeminent dobândit de UVT pe plan regional și național, în termeni de leadership, dar și forța apartenenței sale la Alianța Timișoara Universitară (ATU), o voce din ce în ce mai puternică pe scena academică românească?
UVT și-a propus un plan strategic de dezvoltare, pe termen lung. În cadrul acestei evoluții, am elaborat, acum mai mulți ani, o componentă de participare a universității noastre la viața comunității, pentru o integrare a capacităților universitare în linia de evoluție locală și regională.
Programul multianual „La UVT, cultura este capitală!” este una dintre cele mai importante participări ale UVT la viața culturală a comunității, atât de vizibilă în plan european în 2023, când propunem o agendă de evenimente dedicate întregii comunități. În seria acestor evenimente, în prima parte a acestui an, comunitatea academică din UVT are deosebita onoare de a găzdui trei întâlniri excepționale, cu personalități majore ale artei și științei mondiale, laureați ai premiilor Nobel din domeniul literaturii și chimiei. Celor trei personalități ale culturii și științei internaționale li se va acorda titlul de Doctor Honoris Causa UVT, în ceremonii cu specific academic. La începutul lunii aprilie, scriitorul Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru Literatură (2006), va fi invitat la o întâlnire specială cu publicul timișorean, o premieră absolută pentru mediul cultural local. Laureatul este considerat drept unul dintre cei mai renumiți scriitori turci contemporani, operele sale fiind traduse în peste 40 de limbi și publicate în peste 100 de țări. Apoi, tot în luna aprilie, cercetătorul Jean-Marie Lehn, laureat al premiului Nobel pentru Chimie (1987), membru de onoare al Academiei Române, va fi prezent la UVT pentru o întâlnire de mare strălucire intelectuală, pusă sub semnul pasiunii pentru știință. De asemenea, cercetătorul Jean-Pierre Sauvage, laureat al premiului Nobel pentru Chimie (2016), va fi invitatul comunității academice a UVT, pentru o dezbatere care aduce tot cunoașterea științifică în prim-plan, într-un mod cu adevărat contemporan.
Invitarea la UVT a celor trei laureați ai premiilor Nobel face parte dintr-o agendă caare cuprinde alte zeci de evenimente, dezbateri, conferințe, workshop-uri și producții valoroase, pe care UVT le oferă iubitorilor de cultură români și din întreaga Europă.
Dar cultura nu înseamnă doar spectacole de artă sau evenimente compozite de tip literar, cultura are astăzi o componentă avansată din sfera tehnologiei, cercetării și inovării. Pentru că aveam nevoie de integrarea mai multor perspective, pentru un profil foarte bun al Timișoarei culturale în 2023, am conectat această formulă integratoare a Alianței Timișoara Universitară (ATU) cu proiectul cultural internațional al Timișoarei din 2023. Iar prin Conferința Smart - Diaspora vom concretiza această perspectivă și vom aduce mințile cele mai strălucite ale românilor de pretutindeni în orașul care este centrul cultural european al anului 2023.

Ce gol încearcă să umple evenimentul Smart - Diaspora în lanțul complex al internaționalizării țării noastre? Ce loc ocupă cooperarea internațională științifică și culturală în strategia de dezvoltare a UVT pe termen lung? Îșipropune UVT sa devină un ambasador și pentru un program de tipul „ResearchinRomania”?
Pentru că UVT exercită în această perioadă președinția anuală din cadrul Alianței Timișoara Universitară (ATU), am inițiat și validat în cadrul ATU, pentru Conferința Smart - Diaspora, un proiect cu continuitate, legat de integrarea absolvenților în realitatea profesională din comunitate. Astfel, am anunțat organizarea în 2023, în premieră, a unui târg educațional internațional sub auspiciile ATU – „Study in Timișoara”, un brand de oraș universitar devenit cunoscut și care începe să fie de circulație internațională. Acest eveniment se va adresa segmentului de studenți români și internaționali și va contribui la dinamica educațională și profesională regională. În acest fel, vom consolida prezența Alianței Timișoara Universitară ca voce din ce în ce mai puternică pe scena academică românească, conștientă de rolul pe care îl are în dezvoltarea societății românești.
Nu poate fi vorba despre un rol mai important al României în Europa fără să ne atragem resursele din plan internațional, într-un program de tip „Research in Romania”. Ne propunem să dezbatem această idee strălucită de investire a finanțărilor din PNRR pe direcția cercetării științifice și competitivității în cadrul Conferinței Smart - Diaspora de la Timișoara și să conchidem asupra unui plan conturat de acțiune, pentru a elabora arhitectura unui program de atragere a cercetătorilor români din străinătate și chiar a cercetătorilor străini din echipele cu care aceștia colaborează spre orașele universitare cu mari tradiții – București, Timișoara Cluj-Napoca, Iași. Aici sunt create cele mai bune condiții pentru consolidarea unor hub-uri de cunoaștere, prin care comunitățile se dezvoltă, la care oamenii de știință români din străinătate se pot afilia și unde aceștia își pot afirma personalitățile creatoare.



Care au fost celelalte avantaje care au dat câștig de cauză Timișoarei, în competiția cu celelalte centre universitare din România?

Mai întâi, există două argumente de același calibru, esențiale: buna cooperare dintre cele patru universități ale centrului universitar timișorean, inițiativa ATU fiind unica de acest tip din România, dar și ocazia unică pe care o oferă vizibilitatea europeană a orașului Timișoara în 2023.
Pe de altă parte, deținem un important capital de încredere în cadrul echipei guvernamentale, începând cu premierul Nicolae Ionel Ciucă, de a cărui încredere și sprijin ne bucurăm. Suntem racordați la fenomenul inovării învățământului superior românesc, mai ales în privința alinierii universităților românești de tradiție la tendințele europene, în ceea ce privește formarea alianțelor de universități europene. Această participare a centrului universitar timișorean la conducerea unor procese de înnoire europeană a universităților românești este foarte bine primită în guvern și în ministerul de resort. Aș vrea să punctez în acest context faptul că UVT a inițiat la nivel național formarea rețelei RO European Universities, în care sunt reprezentate următoarele instituții: Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea București, Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Universitatea din Petroșani, Universitatea Politehnică Timișoara, Universitatea Politehnica din București, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara, alături de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România.
Zece universități românești de tradiție au făcut parte în stadiul inițial din alianțele europene formate, urmând ca și alte universități românești să fie incluse ca parteneri cu drepturi depline. Cele zece universități românești membre în alianțe europene reprezintă peste 160.000 de studenți, din totalul de peste 450.000 de studenți înmatriculați la universitățile de stat din România (35,5% din total). Aceștia fac parte din zece comunități de studenți ale alianțelor europene, însumând un milion și jumătate de studenți la nivel paneuropean. În urma extinderilor preconizate pentru alianțele europene, aproape 50% din studenții români vor fi afiliați unor astfel de alianțe și vor beneficia de oportunitățile pe care acestea le oferă.

Există elemente de continuitate la nivel de viziune și obiective, dar și diferențe notabile, actuala ediție propunând un nou concept și o extindere a actorilor acestui ecosistem, prin invitarea antreprenorilor și inovatorilor. Cum este gândită noua ediție? Care sunt noutățile, nucleele valorice ale formatului actual?
Alianța Timișoara Universitară (ATU) s-a remarcat în ultimii ani ca un creuzet al ideilor, oamenilor și proiectelor valoroase pentru dezvoltarea academică, fapt care ne-a adus recunoașterea la nivel național, în calitate de promotori ai inovării și calității în educație și cercetare.
Așadar, prin prisma acestei deschideri, avem încredere într-o reușită substanțială a evenimentului din 10-13 aprilie, găzduit la Timișoara de ATU. Acest proiect, Conferința Smart Diaspora 2023, se află, într-adevăr, la cele mai înalte cote ca nivel al prestanței, reprezentării și așteptărilor publice. Se vor intersecta în workshop-uri și ateliere interactive cele mai originale idei ale cercetătorilor români din diaspora pe cele opt teme deschise dezbaterii: știința la frontiera cunoașterii; frontieră tehnologică și inovare; provocarea digitalului; sustenabilitate, securitate și reziliență pentru cetățeni și comunități; antreprenoriat (social, tehnologic, cultural); știința cu toți și pentru toți în societate și pentru societate; universități europene prin ochii smart diaspora; sectorul neguvernamental – provocări de cercetare.



Care este miza organizării și reluarii unei conferințe centrată pe comunitatea cea mai creativă a diasporei românești? De ce este necesar, vital, strategic un eveniment care să reunească personalitățile care compun smart diaspora României?

Diaspora română redevine o parte activă a națiunii române, care se manifestă foarte direct. Vedem cum se distinge această comunitate românească peste tot în lume, o comunitate foarte implicată în proiecte și activități care au continuitate, în care sunt active și instituțiile din România. Smart - Diaspora se remarcă într-un rol de segment vizibil și dinamic, cuprinzând oameni de reală valoare, aparținând celor mai puternice comunități academice, științifice și de cercetare, mai ales din Europa și SUA. Avem o viziune foarte clară, de concentrare a energiilor din Smart - Diaspora, pe două dimensiuni: construirea cadrelor pentru colaborarea cu comunitățile academice, științifice și de cercetare din România, dar și funcționalizarea căilor prin care românii de mare valoare din străinătate se pot întoarce acasă, unde centrele noastre de cercetare vor oferi un mediu de dezvoltare academică cel puțin la fel de atractiv precum sunt cele occidentale.

Ați reușit organizarea evenimentului sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și egida Guvernului României, Ministerului Educației și Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării. Avem practic un mesaj de susținere a revitalizării relației cu românii din străinătate, venit de la cel mai înalt nivel, nu doar declarativ, dar și prin programe naționale de atragere masivă a capitalului intelectual de sorginte românească. În PNRR avem un buget alocat de peste 180 de milioane de euro, cel mai mare din istorie, pentru repatrierea sau aducerea în țară a minților strălucite din întreaga lume. Investim inteligent în viitor, iar UVT facilitează această transformare cu sens. Vă invit să comentați această nouă politică de dezvoltare a României.
UVT se află într-o rețea de universități, institute de cercetare și parteneri instituționali care reunește experți din toată Europa, este vorba despre Alianța europeană UNITA – Universitas Montium. Această rețea s-a format prin parteneriatul a șase universități fondatoare, din cinci țări vorbitoare de limbi romanice (România, Italia, Franța, Spania și Portugalia), iar acum se extinde prin cooptarea a încă patru universități asociate din spațiul UE și două universități asociate din zone non-UE (Ucraina și Elveția). În afară de această rețea consolidată, UVT are peste 250 de universități partenere, dar și mai multe cadre didactice din străinătate care predau la UVT, mobilitățile Erasmus și Erasmus+ evoluând dinamic, de la un an la altul. Într-o astfel de rețea partenerială, mai ales aici, rolul cercetătorilor români din diaspora poate fi pus în valoare foarte bine, dar și rețeaua instituțională ca atare poate crește semnificativ în dinamică prin ansamblul resurselor pe care le va atrage odată cu integrarea românilor cu experiență internațională. Reușita viitoarelor proiecte de cercetare finanțate prin PNRR depinde foarte mult de internaționalizarea tematicilor și resurselor de cercetare, iar participarea românilor din diaspora se poate dovedi o resursă neprețuită pentru atingerea performanțelor pe care ni le dorim, pentru a investi inteligent fondurile europene în rezultate de cercetare viabile.
Conferința Smart - Diaspora 2023 va fi, după toate estimările, un eveniment memorabil al Timișoarei și României. Vă așteptăm la Timișoara , în inima culturală a Europei, în perioada 11-13 aprilie 2023, în orașul care este Capitală Europeană a Culturii. În această întâlnire unică a românilor din diaspora vom găsi căi de a facilita abordarea creativă a celor mai actuale subiecte pentru profesioniștii din știință, educație, inovare, antreprenoriat și dezvoltare europeană.




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite