ICMET Craiova - Centru de competență de nivel european în domeniul electroenergetic
Anul viitor se împlinesc 50 de ani de la înființarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Încercări pentru Electrotehnică ICMET Craiova, singura unitate din țară și din Sud-Estul Europei care și-a păstrat activitatea de CDI în domeniul evaluării performanțelor echipamentelor electrotehnice de înaltă tensiune și curenți mari. Institutul beneficiază de o expertiză de excepţie, de-a lungul timpului deservind întreaga industrie electrotehnică românească, iar în prezent, prin serviciile ştiinţifice adaptate la necesităţile pieții și datorită unei infrastructuri unice, concurează la nivel mondial cu unităţi similare din domeniu. Interviul cu dr. ing. Ioan Iordache, directorul general ICMET Craiova, ne oferă ocazia de a descoperi un institut care reprezintă o componentă importantă și integrantă a economiei inovative, strategic prin contribuția specializată la siguranța, securitatea și reziliența funcționării infrastructurii energetice critice din România și din regiune.
Care sunt reperele majore din existența și evoluția institutului, oamenii providențiali care au stat la baza progresului său?
După anii 1950, ritmul intens de dezvoltare a unei economii de tip centralizat, vizând industrializarea și electrificarea României, au impus cantități mari și sortimente variate de produse electrotehnice, în mod special la Uzinele Electroputere Craiova. Acest aspect a presupus pe lângă organizarea fluxurilor specifice de fabricație și organizarea bazei experimentale proprii: standuri de control intermediar și final al fabricației, standuri de încercări de tip/prototipuri, laboratoare de analiză a materialelor, defectoscopie, etc. Pentru coordonarea activității de cercetare teoretică și experimentală a fost creat, în anul 1953, Laboratorul Central al Uzinei Electroputere. Aici, la grupa de încercări transformatoare și motoare electrice și-au făcut „ucenicia” tineri ingineri care apoi au activat cu succes în cadrul institutului nostru, precum: Dumitru Cârstea, Andrei Marinescu, Silvia Popescu, Ovidiu Rarinca, Ștefan Ogrezeanu, Stamate Sergiu, Rădulescu Costin, Aciu Mircea, Florin Burdubuș, etc.
Dezvoltarea accelerată în Romania a producției de aparataj și transformatoare electrice a impus la începutul anilor 1970 realizarea unor mari investiții în clădiri și echipamente pentru tehnica încercărilor și măsurătorilor la tensiuni înalte și de mare putere.
Astfel, în anul 1974 a fost inaugurat Centrul de Cercetare Științifică și Inginerie Tehnologică-CCSIT Electroputere Craiova, unde erau dezvoltate și testate pentru punere pe piață echipamente destinate sistemului energetic al României și pentru export, precum transformatoare mari de tensiuni până la 400kV și puteri până la 400MVA, transformatoare de măsură de curent și tensiune, întreruptoare și separatoare pentru tensiuni până la 400 kV.
Tot în această perioadă, în Centrul de cercetare CCSIT s-au constituit echipele de bază de proiectare constructivă îndeosebi pentru Uzinele Electroputere: transformatoare, motoare și generatoare, aparataj electric de medie și înaltă tensiune, locomotive electrice și echipamente electrice complexe.
În anul 1985 institutul trece în subordinea Centralei Industriale Electrotehnice și capătă titulatura de Institutul de Cercetare Stințifică și Inginerie Tehnologică pentru Motoare, Transformatoare și Aparataj Electric: ICSIT-MTAE.
Transformarea societății românești începută după anul 1989 a făcut ca în anul 1990 institutul să ajungă o entitate distinctă în proprietatea statului și, conform HG. nr.188/1990, a devenit Institutul de Cercetare pentru Mașini Electrice și Tracțiune - ICMET Craiova, cu siglă proprie înregistrată la Geneva.
În anul 1990, ICMET Craiova a fost printre membrii fondatori ai Rețelei Naționale de Laboratoare de Încercări din România – RELAR, azi cunoscută ca RENAR.
În anul 1995 ambele laboratoare de încercări din cadrul ICMET, respectiv LIT- Laboratorul de Înaltă Tensiune și LMP- Laboratorul de Mare Putere, au fost acreditate internațional conform EN 45001, ceea ce a însemnat confirmarea calității serviciilor noastre de cercetare, dezvoltare și încercări.
În această perioadă s-a deschis calea contractelor externe de încercări și putem aminti încercările pentru firma NKT din Danemarca, care timp de 6 luni a ocupat laboratorul LIT pentru încercări de dezvoltare și certificare a unui cablu submarin la 400 kV. În prezent ICMET Craiova are colaborări cu firme din toata lumea, fiind o marca de referință în domeniu.
Ca o recunoaștere a caracterului de unicat la nivel național a activității sale, prin HG 81/1999 institutul obține statutul de Institut Național de Cercetare – Dezvoltare și Încercări pentru Electrotehnică, păstrându-și sigla de ICMET Craiova înregistrată în anul 1990 la Geneva.
Care este în prezent misiunea, rațiunea de a fi a ICMET Craiova, locul său în rândul INCD-urilor din România? Ce valoare adăugată aduce pe plan național, dar și internațional, domeniul de cercetare și încercări pentru electrotehnică?
În prezent ICMET Craiova este singura unitate din România și din Sud-Estul Europei care și-a păstrat în mare parte activitatea de cercetare-dezvoltare și inovare (CDI) în domeniul evaluării performanțelor echipamentelor elecrotehnice de înaltă tensiune și curenți mari și oferă servicii stiințifice diverselor companii din țară și din stăinătate.
În cadrul economiei, echipamentele noi și novatoare specifice sectorului electrotehnic, transformatoare electrice de putere, transformatoare de măsură, întreruptoare și separatoare electrice, celule electrice prefabricate de interior și exterior, sisteme de protecție la trăznet, etc., sunt asimilate în economie numai după un program riguros care implică activități de cercetare, devoltare și încercări. ICMET Craiova este parte a acestui lanț valoric și inovativ prin laboratoarele sale acreditate, unde sunt realizate aceste activităti de dezvoltare-inovare și evaluare a performanțelor obținute.
Practic, chiar dacă mă repet, insist să se înțeleagă că de-a lungul lanțului valoric al procesului de cercetare, dezvoltare și inovare, noi, ICMET Craiova, suntem veriga care asigură mediul propice dezvoltării și deschide calea spre valorificarea pe piață a eforturilor tehnice și științifice ale colegilor noștri „de breaslă” din diverse alte laboratoare sau centre de cercetări, publice și private, din țară și din străinătate. Suntem parte importantă și integrantă a economiei inovative și contribuim, astfel, la siguranța, securitatea și reziliența funcționării infrastructurii energetice critice.
Proiectele de cercetare-dezvoltare-inovare și transfer tehnologic desfășurate sau în curs de desfășurare ne recomandă drept un centru de competență în domeniul energiei sustenabile, cât și un loc dotat pentru desfășurarea programelor de practică și cercetare pentru studenți, masteranzi, doctoranzi.
Beneficiind de o experiență de excepție dobândită de-a lungul timpului, prin adaptarea la cerințele și necesitățile pieței din domeniu, institutul a ajuns să se compare, la nivel mondial, cu cele mai puternice entități cu profil similar: KEMA, CESI, IPH, ABB, AREVA, etc.
Putem afirma, fără lipsă de modestie, că nu există săptămâna în care să nu avem la încercări produse și reprezentanți ai unor firme din străinătate.
În laboratoarele noastre acreditate și recunoscute internațional au fost supuse încercărilor produse ale firmelor de specialitate de prestigiu de pe toate continentele, precum: SIMENS, ABB, General Electric, Hyundai, etc.
Care sunt nișele și elementele de unicitate prin care se distinge ICMET Craiova?
Suntem singura entitate din țară și din sud-estul Europei care și-a păstrat în bună măsură activitatea de cercetare-dezvoltare și inovare în domeniul evaluării performanțelor echipamentelor electrotehnice de înaltă tensiune și curenți mari. Cele două mari laboratoare din cadrul ICMET și anume:
- Laboratorul de Încercări de Joasă și Înaltă Tensiune-LIT, unde sunt generate tensiuni până la 1000 KV sau tensiuni de impuls și trăznet până la 4200 kV valori de vârf;
- Laboratorul de Încercări de Mare Putere-LMP, unde sunt generate puteri de scurtcircuit de până la 3 x 2500 MVA timp de max. 3 sec .
sunt acreditate de Organismul Național RENAR, oferind servicii la standarde internaționale, pentru firme românești și din străinătate.
În cadrul institutului operează infrastructura de cercetare INFRACITMP, care a fost evaluată și este cuprinsă în Roadmap-ul național de infrastructuri de cercetare în domeniile Tehnologii noi și Emergente - Energie, corelat cu domeniul Științe exacte și inginerie din Roadmap-ul ESFRI. Această infrastructură este cuprinsă în instalația de interes național ,,Sistem de producere, Măsurare și Înregistrare a Curenților de Scurtcircuit” - SPMICS. INFRACITMP reprezintă un ansamblu de echipamente de producere a curenților mari, a tensiunilor înalte și de măsurare și etalonare a mărimilor electrice în regim tranzitoriu și staționar.
În contextul în care UE orientează cercetarea spre creșterea caracterului aplicativ și a competitivității economice, parcurgând deopotrivă o criză energetică europeană și o tranziție energetică mondială, cum se adaptează Institutul pentru a veni în întâmpinarea nevoilor din mediul industrial și a lumii de mâine?
Activitatea prezentă de cercetare în institut, prin proiectele și serviciile științifice abordate este din categoria cercetării aplicative. La fel, infrastructura de excepție din cele două mari laboratoare acreditate internațional LIT și LMP ne permite să practicăm servicii de încercări de tip și lot pentru echipamente industriale din sistemul energetic.
Provocările și realitățile actuale energetice și de mediu ne impun noi domenii de abordare, precum cele din zona energiilor regenerabile. Aici putem spune că avem deja abordate proiecte pentru recuperarea și utilizarea energiei geotermice din sol sau de producere și stocare a energiei electrice cu panouri fotovoltaice.
Preocupările noastre vizează abordarea, în cadrul unor parteneriate, de noi domenii de cercetare și dezvoltare interdisciplinare adaptate Pactului Verde European-European Green Deal, precum producerea și stocarea hidrogenului.
Se împlinește în curând un an de când conduceți destinele institutului, în calitate de director general. Care sunt principalele obiective pe care v-ați propus să le atingeți în mandatul dumneavoastră? Ceputeți consemna în bilanțul calitativ al institutului pe parcursul ultimului an? Darla capitolul lucrurilor neîmplinite saumai puțin satisfăcătoare în raport cu ce v-ați propus și propriile exigențe?
Pentru aspectele pozitive înregistrate în această perioadă cel mai bine ar fi să îmi întrebați colegii. Din punct de vedere formal eu am înaintat autorității care ne coordonează o asemenea listă de obiective, dar sincer nu cred că rolul unui director este acela de a înșira liste cu obiective și scopuri. Dacă ești un bun gospodar, acest lucru se vede în primul rând după cum îți arată gardul și curtea și dacă îți plouă sau nu în casă, atât la figurat, dar mai ales la propriu. Orice listă e de prisos în fața evidenței!
Reîntorcându-mă la esența întrebării, planul meu de management a prevăzut: crearea și implementarea unui sistem de stimulente, realizarea unei acțiuni de benchmarking, întinerirea resursei umane, criterii obiective impuse la nivelul cercetătorilor dar și a colectivelor, care să aibă ca scop creșterea competitivității ICMET Craiova, crearea unui comitet consultativ extern, propuneri pentru o nouă structură organizatorică, și diverse alte acțiuni de natură administrativă. Totuși, în contextul apariției legii privind integrarea voluntară a organizațiilor de cercetare, această foaie de parcurs trebuie redimensionată prin prisma procesului de asociere a organizațiilor de cercetare pentru crearea unui mediu sustenabil, predictibil și simplificat favorabil activităților de cercetare-dezvoltare-inovare.
Așadar nu am timp să mă gândesc la un bilanț, pentru că aceasta lege constituie marea provocarea a anului 2023, nu doar pentru ICMET Craiova, ci pentru toate INCD-urile din România. Trebuie să am grijă cum institutul pe care îl conduc se repoziționează pe harta cercetării-dezvoltării-inovării din România.
Creşterea capacităţii de inovare pe baza acestei legi sau ratarea momentului va fi, în funcţie de deznodământ, un moment de mulţumire sau de neîmplinire nu doar pentru mine, ci pentru orice director general de institut de cercetare-dezvoltare.
Veniți cu o viziune și un plan de dezvoltare instituțională care presupune schimbări majore sau veți continua să îmbunătățiți modelul deja existent? În ce măsură ați reușit să conectați Institutul la specificul și țintele vizate de Strategia Națională de Cercetare-Inovare și Specializare Inteligentă 2022-2027?
Am venit în acest institut cu o experiență profesională și managerială dobândită pe platforma industrială chimică din Rm. Vâlcea, fostul Oltchim, cu burse europene de studii Marie Curie în Norvegia și Franța, și cu o activitate de împlinire a mea în calitate de cercetător științific la ICSI Rm. Vâlcea. Totodată, am fost și sunt în continuare cadru didactic asociat la Facultatea de Energetică a Universității Politehnica din București.
Experiența acumulată mă face să judec lucrurile cu realism și pot spune că nu poți face schimbări majore de activități doar cu o echipă de oameni sufletiști și bine pregătiți, dar fără resurse materiale semnificative. Cele două, resursa umană și cea materială, sunt precum cele două mâini pentru un om, una se completează pe alta, și doar împreună fac întreg trupul să fie și să de dezvolte armonios și viguros.
Realitatea prezentă a institutului nu este cea mai bună, dar încerc să o abordez cu încredere și să mobilizez resursa umană existentă pentru a putea îmbunătăți activitatea.
Referitor la cea de-a doua întrebare, „Strategia de dezvoltare a ICMET Craiova” pentru perioada 2023-2027, este stabilită și conectată la Strategia Națională de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă 2022-2027.
Strategia ICMET abordează obiective generale ale cercetării românești și obiective specifice institutului, precum atingerea până în anul 2026 a unei mase critice de cercetători necesară pentru transformarea activității de cercetare-dezvoltare-inovare într-un factor al creșterii economico-sociale sau consolidarea și actualizarea bazei materiale pentru menținerea acreditării Laboratoarelor de încercări conform standardelor ISO 17025, necesare pentru recunoașterea acestora pe plan național și internațional.
Evident că în afară de aceste elemente formale, întregul colectiv de la ICMET are în suflet năzuințe, individuale și instituționale, care țintesc mult mai sus.
Provocarea mea este aceea de a închega o echipă capabilă să continue activitatea complexa din institut și de a realiza schimbul între generații.
Care sunt proiectele de referință prin care ICMET Craiova s-a afirmat în ultimii ani? Dar rezultatele notabile?
În ultimii ani, în cadrul competițiilor din Programele naționale de cercetare-dezvoltare-inovare am dezvoltat o serie de proiecte precum „Sistem integrat de monitorizare, analiză și diagnosticare a liniilor aeriene din Sistemul Energetic Național”, în cadrul Programului Tehnologic Inovativ 2022. Proiectul este în curs de desfășurare în parteneriat cu aplicantul/liderul de proiect S.C. Simtech Internațional București, și valorifică soluția tehnică proprie ICMET din brevetul de invenție Nr. 133444 – „Metodă și sistem de monitorizare a săgeții cablurilor liniilor electrice aeriene”.
În laboratoarele noastre acreditate oferim servicii științifice pentru parteneri de pe toate continentele, precum: Siemens Germania, Arteche Dyh. Electric CO LTD Spania, MS Resistances Franța, Coelme Construzioni Electromeccaniche S.P.A. Italia, Phiffner Transformator Electric Turkey, Arteche North America SA Mexic ș.a. Aceste servicii vizează teste de tip, precum și cercetări aplicative pentru găsirea de soluții la sisteme de izolație și medii de stingere a arcului electric în aparatele de comutație sub sarcină. În domeniul izolațiilor, izolatoarelor și trecerilor izolate, institutul oferă cea mai înaltă expertiză, iar baza materială din laboratoare permite efectuarea tuturor testelor electrice, mecanice și de mediu, ceea ce ne face să fim unul dintre liderii mondiali.
Tags: Cercetare, energie, electrotehnica, Ioan Iordache, ICMET Craiova, incercari electrotehnica, infrastructura energetica critica
Parerea ta conteaza:
(0/5, 0 voturi)