Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Contribuții deosebite ale ISS în Telemedicină și eHealth

15 Martie 2023



Institutul de Științe Spațiale (ISS), prin intermediul Laboratorului de Aplicații Spațiale pentru Sănătate și Securitate, se afirmă din ce în ce mai pregnant în calitate de furnizor de aplicații avansate de Telemedicină și eHealth, atât pe plan național, cât și la nivel internațional. Expertiza institutului in aceste domenii, materializată în soluții dedicate, are un impact uriaș în societate și economie, facilitând dezvoltarea unei noi paradigme în sfera practicii medicale, medicinii de urgență sau a managmentului de criză. Prezentăm în articolul de față cele mai importante inițiative și proiecte ale ISS pe această direcție de Cercetare-Dezvoltare-Inovare (CDI).

Contribuții în Telemedicină pe plan național și internațional
În România, printre pionierii inițiativelor de telemedicină s-au numărat cercetătorii Laboratorului de Aplicații Spațiale pentru Sănătate și Securitate din cadrul ISS, care au participat, alături de spitale, companii și profesioniști independenți, la primele proiecte naționale, finanțate public, de telemedicină între spitale: Pilotul de Telemedicină Fundeni (2001-2004), Centrul de Excelență în Medicină și Asistență Socială (2002-2004).
Mai mult, pe baza cunoștințelor interdisciplinare de inginerie și a experienței acumulate, cercetătorii din Institutul de Științe Spațiale au avansat către noi aplicații bazate pe telemedicină pentru a satisface noi nevoi ale utilizatorilor și a crea noi comunități de utilizatori, propunând noi concepte, prototipuri și aplicații de telemedicină mobilă: primul proiect demo Real Mobile Telemedicine (2004), urmat de Aplicațiile de telemedicină în Delta Dunării (2004-2006) și respectiv studiul de fezabilitate, definiție și specificare a unei stației de lucru portabile pentru telemedicină – Portable Telemedicine Workstation (PTW), proiect finanțat de Agenția Spațială Europeană (ESA) (2010-2012) și ulterior dezvoltat ca prototip avansat și testat în mediu relevant utilizatorilor (2012-2015).
Bazându-se pe o experiență științifică importantă la nivel național în domeniul telemedicinei privind suportul medical pentru situații critice în zone izolate, grupul de cercetători din Laboratorul de Aplicații Spațiale pentru Sănătate și Securitate aparținând ISS a inițiat proiectul de CDI finanțat de ESA cu dezvoltarea pe mai multe niveluri a unei stații de telemedicină portabilă (PTW), capabilă să furnizeze asistență medicală pentru situații de urgență medicală prespitalicească, și opțional să poată susține activități de screening medical în zone defavorizate, bazându-se pe tehnologii spațiale de comunicație și navigație.
Astfel, Stația Portabila de Telemedicină PTW prezintă portabilitate avansată (inclusiv portabilă pedestru), autonomie ridicată (inclusiv autonomă față de un eventual vehicul de transport), fiind capabilă de comunicație satelitară și terestră în timp real, susținând astfel transferul unidirecțional de date medicale (parametri vitali, imagini-video medicale etc.) de la victimă/pacient din teren către dispecerat, cât și transfer bidirecțional de date audio între stația din teren și dispecerat.



Proiectul PTW a vizat în principal România, pentru regiunile neacoperite sau cu acoperire insuficientă a asistenței medicale și a infrastructurii de telecomunicație, accesibilitate dificilă și mijloace limitate ale administrației locale pentru a face față situațiilor critice.
Rațiunea pentru utilizarea comunicației satelitare, adiacent celei terestre, se bazează pe următoarele: existența unor zone remote (îndepărtate de zonele urbane) cu infrastructuri terestre de comunicații nedezvoltate sau subdezvoltate; vulnerabilitatea infrastructurilor terestre de comunicații în situații critice (de exemplu dezastre antropice si/sau naturale).
Rezultatele cercetării științifice PTW au un impact uriaș asupra societății prin faptul că utilizatorii (echipe de intervenție prespitalicești/montane, comandamente ale managementului dezastrelor, medici de familie, echipe de screening medical etc.) pot avea posibilitatea, datorită PTW-ului, să întreprindă activități de telemedicină ca teleconsult, telediagnostic, telementoring și în zonele izolate/defavorizate, implicit să salveze vieți omenești. Mai mult, beneficiul economic este semnificativ, așa cum decurge din activitățile de telemedicină în general.

Contribuții în eHealth la nivel european
În cadrul proiectului internațional ‚SAfety of elderly people and Vicinity Ensuring’ – SAVE, finanțat prin Programul Active and Assisted Living (AAL) al Comisei Europene, Laboratorul de Aplicații Spațiale pentru Sănătate și Securitate din ISS a avut responsabilitatea de a dezvolta, printre multe alte sarcini, un sistem de eHealth bazat pe tehnologii Internet of Things - IoT pentru îngrijirea și monitorizarea la domiciliu pe termen lung a vârstnicilor autonomi, în scopul prevenției și tratării anumitor patologii specifice vârstei, implicit pentru a evita/minimiza excluziunea psihosocială.
Principalul obiectiv al componentei eHealth este acela de monitorizare a parametrilor biometrici, la domiciliu, pentru persoanele în vârstă, de peste 65 de ani, care suferă de boli cronice, dizabilități cognitive ușoare și/sau declin cognitiv ușor. Conform sesiunilor de co-design desfășurate în Romania, Italia și Ungaria, implicit cerințelor utilizatorilor din cele trei țări, serviciul eHealth a fost definit să monitorizeze anumiți parametri biometrici ai vârstnicilor (de exemplu nivelul de oxigen din sânge, tensiunea arterială, temperatura pulsul etc.), on-site, și să transmită datele în timp real, fără fir, prin internet pentru a fi accesibili pe platforma aferentă în cloud pentru grupul principal de factori interesați (de la voluntari și membri ai familiei la îngrijitori profesioniști) cu capacitate de manipulare și acționare în consecință asupra informațiilor primite.
Dispozitivul eHealth din punct de vedere hardware și software a fost dezvoltat de către Laboratorul de Aplicații Spațiale pentru Sănătate și Securitate cu tehnologii Hardware Open-Source (OSHW) și platformele COTS eHealth, inclusiv biosenzori COTS pentru creșterea scalabilității și interoperabilității în piața europeană.
Dezvoltarea conceptului a luat în considerare următoarele caracteristici:
• Grad ridicat de ergonomie, care se referă la implicarea atenției și încrederii bătrânului în sistem; conceptul încearcă să construiască o legătură între bătrân și tehnologie în ceea ce privește operațiunile de manipulare.
• Acces facil la biosenzori prin introducerea unei mișcări naturale pentru bătrâni și anume tragerea/împingerea/ridicarea sertarelor pentru accesarea biosenzorilor;
• Depozitarea simplă a senzorilor și abordare naturală a manipulării, dat fiind faptul că senzorii sunt doar introduși în compartimente fără mânere sau interfețe complicate.
• Design robust legat de o comodă tradițională, doar la o scară mai mică.
• Panou de control ergonomic pentru bătrâni, având în vedere existența unui singur buton de pornire/oprire în partea de sus lângă un ecran TFT (thin-film transistor) care afișează disponibilitatea senzorilor biometrici.



Primele doua versiuni ale proiectului mecanic au fost realizate in-house cu ajutorul SW de proiectare 3D CAD SolidWorks, iar proiectarea mecanică versiunea 3, 2022, din imagine, a ansamblului a fost dezvoltată împreună cu partenerii de la Laboratorio delle Idee S.r.l. din cadrul consorțiului proiectului SAVE, companie din Italia.

Perspective extinse

Pe lângă numeroasele realizări de Telemedicină si eHealth, Laboratorul de Aplicații Spațiale pentru Sănătate și Securitate continuă să realizeze la nivel internațional noi aplicații avansate în domeniul telehealth, bazate inclusiv pe tehnologii spațiale, în domenii de preocupare largi, luând în considerare aspecte ca interoperabilitatea sistemelor naționale și transfrontaliere de telemedicină și management în situații de criză; telemedicină umanitară pentru zonele defavorizate, pentru a numi doar câteva din initiațive.


Dr. Adrian Dinculescu, ing. Mihaela Marin, dr. Cristian Vizitiu, dr. Alexandru Nistorescu - cercetători ai Laboratorului de Aplicații Spațiale pentru Sănătate și Securitate din cadrul ISS

Rezultatele cercetării științifice au un impact uriaș asupra societății prin faptul că factorii de interes, precum instituții de stat, entități medicale de stat și entități comerciale, utilizatori (de exemplu echipe de intervenție prespitalicești/montane, comandamente ale managementului dezastrelor, medici de familie, echipe de screening medical, vârstnici etc.), voluntari, ONG-uri pot avea posibilitatea de a-și crea un ecosistem deosebit de util în salvarea de vieți omenești și eficientizare economică.

Rolul cheie al soluțiilor telehealth
Comunitățile sociale din zilele noastre se confruntă cu amenințări sporite pentru sănătatea și siguranța umană în ceea ce privește urgențele medicale date de situații domestice (crize ale pacienților cu boli cronice, accidente vasculare cerebrale, infarcte miocardice etc.), riscuri profesionale, evenimente de trafic, dezastre naturale locale (inundații, alunecări de teren, cutremure etc.), dezastre antropice (industriale, militare, teroriste etc.), dezastre globale (legate de spațiu, schimbări climatice etc.). De asemenea, sunt susținute activități de screening medical pentru a reduce incidența, mortalitatea și suferința, precum și îngrijire și asistență medicală la distanță pentru persoanele vârstnice. Problemele de sănătate și siguranță a persoanei sunt și mai grave atunci când apar în zone îndepărtate, defavorizate, cu accesibilitate dificilă și acoperire precară sau inexistentă a asistenței medicale.
În contextul provocărilor ample menționate, serviciile de telehealth reprezintă soluții viabile și cuprinzătoare atât pentru acordarea asistenței medicale de urgență prin telemedicina critică și suport medical pentru management de criză, cât și pentru teleasistență medicală și ambientală prin eHealth, implicit prin utilizarea tehnologiilor inteligente în casele vârstnicilor și nu numai. Toate aceste abordări inteligente bazate pe tehnologia informației și comunicației (TIC) cu aplicabilitate medicală conduc la sprijinirea activităților medicale terapeutice, de diagnostic, monitorizare și tratament, schimb de informații medicale între medici și/sau medici și pacienți în medicina de urgență, precum și îngrijirea medicală la domiciliu/pe termen lung pentru prevenirea și tratarea anumitor patologii.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Eorip
Vizionați Și Ascultați Cu Atenție Aceste Video-uri Despre Medicină, Până La De Final, Și Trimiteți Mai Departe Aceste Informații, Pentru A Ajunge La Cât Mai Multă Lume, Poate În Acest Fel Politicienii Vor Face Investiții În Modernizarea Și Construcția De Spitale Și Facultăți De Medicină În România, Tot Odată Șpaga Trebuie Să Dispară Definitiv Din România, Adică Să Nu Mai Existe Șpagă În Spitalele Din România, I-ar Doctorii Și Doctorițele Să-Și Cunoască Meseria La Perfecție, I-ar În Acest Fel România Devine O Țară Mai Bună, Deoarece Lumea S-a Saturat De Criminali Și Criminale Pe Medicină; La Pușcărie Cu Criminalii Și Criminalele Pe Medicină. Mai Mult De Atât Doctorii Și Doctorițele Ar Trebuii Să Știe Să Opereze Oameni Și Copii Și Să Vindece Oameni Și Copii, Adică Doctorii Și Doctorițele Trebuie Să Știe Și Practică Pe Lângă Teorie, La Fel Și Farmaciștii Și Farmacistele Să Știe Și Practică Pe Lângă Teorie. România Are Nevoie De Mulți Medici Buni, Nu De Criminali Și Criminale Pe Medicină Care Omoară Oameni Și Copii, În Loc Să Vindece Oameni Și Copii ! Mai Mult De Atât Șpaga Trebuie Să Dispară Definitiv Din România: https://youtu.be/dI1d9eLJV4o?si=C5ptHUbKg74ohc-F https://m.youtube.com/watch?v=vBZocDYVR6Q https://youtu.be/imUtFmlRsQE?si=ioGjLZzl5aNhvbIh Trimiteți Mai Departe Aceste Informații, Pentru A Ajunge La Cât Mai Multă Lume.
27 Mai 2024, 09:44:32